USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Після 50-ти – життя тільки починається»: у Луцьку руйнували стереотипи

20 Квітня 2018 18:10
Багато хто вважає, що після виходу на пенсію людей уже нічого не цікавить, крім посиденьок на лавочках і обговорень політичних телешоу. Однак громадська організація «Університет третього віку» руйнує стереотипи про життя пенсіонерів.

Аби підписати партнерську угоду з «Університетом третього віку» та обмінятися досвідом у роботі з людьми поважного віку, до Луцька завітали представники такої ж організації «Вік щастя» із Слов’янська.

У Луцьку Центр освіти третього віку відкрили понад два роки тому при Волинському інституті економіки та менеджменту. Його слухачі – люди, яким за 50. Найстаршій студентці – 88. Загалом Центр освіти відвідує понад сто осіб.

Круглі столи, навчальні лекції, тренінги та спортивні заняття – усе, чим університет приваблює поважного студента. Керівники цього проекту у Луцьку розповідають, що до програми навчання входять курси інформаційно-комп’ютерні технології, іноземні мови, соціально-правовий захист, вікова психологія, здоровий спосіб життя та культурно-мистецький напрямок. Викладають для поважних студентів волонтери. А часто й самі слухачі виступають у ролі викладачів.

Керівник громадської організації «Університет третього віку» Оксана Степанюк каже, що одним із найголовніших напрямків діяльності є здоровий спосіб життя людей поважного віку.



Оксана Степанюк - на фото праворуч

«Люди до нас приходять і залишаються. Їм тут комфортно. Кожен робить те, що йому до вподоби», – каже керівник організації.

Слухачі Центру освіти третього віку танцюють, грають у бридж, займаються гімнастикою, легкою атлетикою та іншими видами спорту. Поважні студенти беруть участь у міжнародних змаганнях та олімпіадах. Наприклад, майстер спорту Юрій Горобець підкорив гірські вершини Словенії, Франції, Німеччини, Австрії, Італії, Швейцарії, Хорватії, а своє вісімдесятиліття чоловік відсвяткував на вершині Говерли.

Волонтер зі Слов’янська Наталія Бондаренко минулого року заснувала у своєму місті Фундацію підтримки осіб старшого віку «Вік щастя».



Наталія Бондаренко

«Якщо ви думаєте, що людям на пенсії уже нічого нецікаво і вони тільки й те роблять, що чекають на смерть, то ви помиляєтеся, – запевняє пані Наталя. – Близько 60% жителів Слов’янська – люди поважного віку. І їм також важливо почуватися потрібними суспільству. Створення організації – моя ініціатива. Бо після 50 років життя тільки починається. Повірте, пенсіонерів цікавлять не тільки внуки та городи. Не треба чекати на смерть, а радіти життю, щодня пізнавати щось нове. Людина має завжди розвиватися, і немає значення, скільки їй років. Вважаю, що нам треба думати, як підлітки: мріяти і вчитися».

Наталя Бондаренко каже, що зареєструвала цю організацію сама, а уже потім до неї приєдналися люди. «Усім розповідала про «Вік щастя», заохочувала. Так вдалося об’єднати людей, – каже вона. – Ми почали вивчати історію Слов’янська. Виявилося, що люди живуть там понад 50 років, але нічого про це місто не знають. Якось організували зустріч з істориком. Багато пенсіонерів не захотіли прийти, вони не хочуть чути правди про українську революцію. Триває війна. Люди поважного віку ображені на все. На те, що мають залишити домівки і кудись переїхати. Вони зляться. Хочеться, щоб вони не так усе сприймали».

Фундація організувала курси комп’ютерної грамотності та клуб скандинавської ходьби, які працюють на волонтерських засадах. Головні напрямки роботи – освітні проекти та патріотичне виховання. Члени організації подорожують та насолоджуються життям на повну.

«Мені дуже хочеться, щоб усі люди поважного віку мали змогу подорожувати та пізнавати світ», – каже Наталя Бондаренко.

До громадської організації залюбки приходять і 45-річні, і 80-річні. Адже, як каже керівник Фундації, поважний вік – не перешкода для саморозвитку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus