USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

100-річчя Незалежності Польщі очима дітей: виставка малюнків у Галереї мистецтв

18 Листопада 2018 18:20
Усміхнені діти гамірною ватагою заповнили великі галерейні зали, роздивлялися барвисту експозицію малюнків від підлоги аж до стелі, радісно знаходили свої роботи на імпровізованих «стендах» і завзято фотографувалися на згадку.

Ось таким неформально-веселим дійством розпочалася урочиста церемонія відзначення переможців та учасників конкурсу дитячого малюнка «100-річчя Незалежності Польщі», яка відбулася 17 листопада в Галереї мистецтв ВО НСХУ.
Організатором яскравого дитячого свята в Луцьку, яким завершився конкурс малюнків до століття відновлення Незалежності Польщі, є Генеральне консульство Республіки Польща за підтримки арт-студії «Пятерня» і Волинської організації Національної спілки художників України. Вони влаштували теплий прийом луцьким школярам, а також численним юним учасникам із Заборолі, Ковеля, Сарн, Рівного, Тернополя.
Про високий статус події свідчила присутність поважних гостей: з дітьми, педагогами, батьками і гостями імпрези спілкувалися Генеральний консул Вєслав Мазур і його колеги, а також поважне журі у повному складі – це відомі волинські художниці, членкині Національної спілки художників України Галина Івашків і Тетяна Мялковська, мисткиня, викладачка Інституту мистецтв СНУ імені Лесі Українки Ольга Каленюк.
Консул з питань культури Генерального консульства РП в Луцьку Тереза Хрущ розповіла про задум конкурсу: «Цей конкурс організований для дітей, які вивчають тут польську мову, і створює їм мотивацію до вивчення історії Незалежності Польщі».
Вона презентувала спеціально виданий до цієї події буклет, проілюстрований роботами конкурсантів-переможців, який доступно розповідає дітям про важливу історичну віху в житті сусідньої країни.
Генеральний консул Вєслав Мазур подякував школярам за творчу працю і порадував їх результатами інтернет-голосування на сторінці консульства у мережі Фейсбук, де найцікавіші малюнки викликали справжній ажіотаж у користувачів і набрали тисячі «вподобайок».
Дипломи та яскраві, корисні подарунки отримали переможці конкурсу у 3 вікових категоріях згідно рішення журі, а також переможці інтернет-голосування.

Перші місця згідно протоколу журі належать:

у віковій категорії 6-9 років – Анні Саванчук (І місце, Сарни), Софії Тишковій (ІІ місце, Сарни), Ірині Калюжній (ІІІ місце, Рівне);

у віковій категорії 10-12 років – Ользі Денисюк (І місце, Луцьк), Дмитру Винярчуку (ІІ місце, Рівне), Ніколь Ковзолович (ІІІ місце, Забороль);

у віковій категорії 13-16 років – Марії Шекулі (І місце, Рівне), Назару Демчуку (ІІ місце, Тернопіль), Христині Півень (ІІІ місце, Ковель).
Фахове журі визначило переможців серед 134 дитячих творів згідно суворих критеріїв: це розкриття важливої історичної теми, робота з техніками і матеріалами, оригінальність авторської думки, щирість і безпосередність юного/ї художника/ці.

Розповідає керівниця арт-студії «Пятерня» Тетяна Мялковська: «Сталося так, що судили конкурс представники різних напрямків. Я представляла студію альтернативну, пані Галина – класичну художню школу, пані Ольга – викладачка інституту мистецтв і бачить перспективи майбутніх художників. Були дебати, і досить гострі. Але ми відмітили, що кожна дитина думала, що малювала, і вкладала туди свою душу».

Її особисто вразила робота Дарини Купріянчик (16 років, Луцьк), яка створила оригінальний фейс-арт у продуманих символічних кольорах. Художниця закликала дітей до активної творчої самореалізації і вивчення іноземних мов, бо вони, мов ключі, відкриватимуть їм усі двері у спільному людському будинку – планеті Земля.
Але на цьому відзначення учасників лише розпочалося! Кожна дитина отримала подарунок і частування смаколиками від Генерального консульства Польщі. Сертифікатами для сімейного частування відзначили трьох «найсмачніших» переможців представники мережі ресторанів і пекарень «Сулі Гулі». Пекарі «Сулі Гулі» порадували усіх гостей по-домашньому вишуканою ароматною випічкою і корисними вітамінними напоями.
Як можна було долучитися до конкурсу? В чому полягала підготовка творчої роботи? Чи були шанси перемогти у початківця? З цими питаннями я звернулася до однієї з конкурсанток і педагога, вихованку якої відзначили організатори події.

11-річна школярка Світланка дуже раділа, побачивши свій малюнок в експозиції: «Я живу в селі Великий Омеляник і ходжу в Заборольську школу. Я вивчаю польську мову з 5-го класу, вмію читати і писати. Наша вчителька Людмила Михайлівна Глинюк розповіла про конкурс і ми почали малювати. Над темою потрібно було подумати, бо вона була нелегка. Я повністю розмалювала свій малюнок червоним і білим кольорами, бо це кольори польського прапора. Зобразила орла, який захищає Польщу».
Ірина Косенко, вчителька польської мови, членкиня Товариства польської культури імені Тадеуша Косцюшки при Луцькій школі-гімназії №4, розповіла: «Учасниця Вікторія Пилипака, яка зайняла 3-тє місце, займається в ансамблі «Волинські соловейки» перший рік. Вивчає польську мови лише кілька місяців цього навчального року. Коли я розповіла про конкурс, в цієї дівчинки відразу загорілися очі: «Можна, я?!» Можна усім, хто хотів брати участь. Ми попрацювали з книгою, я розповіла їй про День Незалежності, ми перечитали вірші польських поетів, переглянули малюнки». Педагог пояснила символіку кольорів національного прапора Польщі, і школярка приступила до малювання. І здобула відзнаку в конкурсі!
Мистецьке дійство продовжилося у форматі майстер-класу від Тетяни Мялковської, під час якого кожен охочий зміг за допомогою спеціального валика і фарб двох базових кольорів – білого і червоного – створити унікальний дизайн футболки. Чудовий сувенір на згадку про подію!
Свято відзначення учасників конкурсу «100-річчя Незалежності Польщі» запам’яталося щирою атмосферою, приємним спілкуванням та змістовним креативним дійством. Воно справило велике враження на дітей, педагогів і батьків, стало ще однією позитивною темою в українсько-польському діалозі країн Пограниччя.


За сприяння департаменту культури Луцької міської ради перегляд конкурсних робіт можна буде продовжити в арт-галереї «Луцьк», що на вулиці Богдана Хмельницького. Виставка триватиме до 30 листопада. Запрошуємо усіх охочих!

Всі конкурсні роботи представлені також на ФБ-сторінці Генерального консульства РП в Луцьку за посиланням.

Фото події Віктора Чухрая

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучанка Показати IP 18 Листопада 2018 19:49
добре, що любимо Польщу, але для нас життєво необхідно, щоб вона навчилась поважати нас
заробітчанка Показати IP 20 Листопада 2018 14:50
Нам треба самим навчитися в першу чергу поважати себе. Тоді краще будемо жити на своїй Батьківщині, а не гарувати на заробітках за кордоном. І сусіди сприйматимуть по-іншому. І діти малюватимуть свої малюнки на інші теми.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus