USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Без будь-яких обмежень: лучани стали творцями театральних масок

5 Квітня 2021 13:40
З паперу і тканини, із мушель та соломи, прикрашені квітами й... олівцями. Творчі й креативні лучани з радістю відгукнулися на запрошення Палацу культури міста Луцька взяти участь у конкурсі «Театральна маска».

Конкурс, приурочений до Міжнародного дня театру, тривав протягом березня. За цей час 38 лучан вирішили взяти у ньому участь і представили свої роботи.

Саме дві маски, комедійна та трагедійна, є символом театру., витоки якого в часи античності, коли актори одягали маски, відтворюючи почуття героїв. Щоправда, у Древній Греції, наприклад, маски робили з накрохмаленого полотна, воску чи шкіри. А сьогодні вибір матеріалів значно більший.
«Конкурс цей ми проводили вперше. Він був без вікових і будь-яких інших обмежень. Долучилися до участі вихованці творчих студій, гуртків, сімейних колективів, студенти профтехосвіти, майстри. Загалом участь міг взяти кожен незалежно від роду занять, вподобань, віку. Мета нашого конкурсу – популяризація театрального мистецтва, творчого бачення серед учасників, художнього відчуття, естетичного смаку, популяризація декоративно-прикладного мистецтва. Нам дуже приємно, що стільки людей долучилися до заходу», – розповідає організаторка культурно-дозвіллєвої діяльності Палацу культури міста Луцька Лілія Бабчук.
Наймолодшій учасниці, чия робота виставляється в мистецькому салоні «Артист», лише 4 роки. Головна умова участі у конкурсі: маска мала бути зроблена власноруч. Обмежити кожного могла лише його власна фантазія.
Є серед робіт маски декоровані, а є – виготовлені власноруч з нуля. Роботи виконані у різних техніках, з різноманітних матеріалів. І кожній автори вигадували назву: «Мавка», «Повелитель часу», «Морська королева», «Великодній зайчик» та інші.
До слова, не оминула конкурсу й волинська майстриня Христина Савюк, яка робить дива зі звичайної соломи. Кожна її маска – дбайливо виплетене мереживо солом’яних трубочок і колосків, які з надзвичайною точністю поєднуються у неймовірно-реалістичні об’ємні маски.
Але й інші екземпляри – не менш цікаві й оригінальні. Одні маски виготовлені з пап’є-маше, інші – із картону чи паперу. У роботі використовували все: від паперу, клею і тканин до мушель й олівців.

«Нам дуже приємно, що стільки учасників принесли свої роботи, кожна з яких по-своєму виділяється, по-своєму оригінальна. І по-своєму гарна. У них вкладені власні сили і креатив», – каже Лілія Бабчук.
Окрім театральних масок, на виставці презентували й колекцію одягу «Берегиня» від Луцького центру профтехосвіти. Дизайнеркою і натхненницею колекції є Наталія Градиська, а виконали роботи студенти центру.

Загалом виставка театральних масок учасників триватиме до 9 квітня: цього дня заплановане урочисте закриття виставки, а учасникам подарують відзнаки від організатора. Також оголосять і результати конкурсу: визначать призові місця та «Гран-прі».


Юлія МАЛЄЄВА

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus