USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Без гаманця та готівки: ПриватБанк переводить чеки у коди*

8 Червня 2017 16:01
«Круто, швидко, технологічно», – це не пафосні слова директора Північно-Західного регіонального управління ПриватБанку Юрія Войтенка про розрахунок за послуги чи товари за допомогою QR-коду, а справедлива констатація факту. На підтвердження, заручившись підтримкою свого колеги, керівника напрямку платежів і переказів Олександра Нерука, чоловіки демонструють як за допомогою буквально одного пальця і смартфону, можна переказати благодійний внесок на адресу Волинського обласного територіального медичного об'єднання.

Крок перший: ви заходите у додаток Приват24 на своєму смартфоні. Крок другий: скануєте камерою телефону з плакату унікальний QR-код. Крок третій: вказуєте необхідну суму і підтверджуєте операцію. Процедура займає лічені хвилини, ви бачите історію своїх витрат, не потрібно стояти у черзі чи контактувати з касиром, який перепитуватиме вас адресу, правильність написання ім'я чи інші дані. Вони вже усі є в електронному вигляді. Чим не круто, швидко та технологічно? Така методика вже поширена у всьому світі та нарешті пускає паростки в Україні.

Переваги таких технологій майбутнього вже оцінили клієнти кількох автошкіл Луцька, об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, медичних закладів. Нині йдуть перемовини, аби запровадити технологію для розрахунку за квитки у міському зоопарку, за парковку, у Центрі надання адміністративних послуг, сплати до благодійних фондів розвитку дитсадочків.

Перспективи такого ноу-хау для України вражають. Розглянемо, приміром, транспортну сферу. Квиточки за допомогою QR-коду у громадському транспорті вже можна придбати у Львові, Херсоні, Дніпрі, Івано-Франківську, Чернігові, Конотопі та Білій Церкві. Пасажир наводить камеру смартфону на стікер з кодом, «компостує» квиток та пред'являє контролеру.

Друк стікерів чи плакатів з кодом оплачує банк. Клієнту не потрібно платити за комісію. Є можливість доставити код на сайт підприємства, що теж зручно для швидких операцій.

Олександр Нерук каже, що новітня технологія дає можливість на основі даних тих, хто користується цією систему оплати, відстежити портрет клієнта: скільки йому років, яку має освіту, стать, чи користується авто, виховує дітей тощо.

«QR-код дозволяє й налагодити зворотній зв'язок. Придбала квиточок людина у тролейбусі – і програма пропонує їй оцінити якість транспорту, або написати своє зауваження. Таким чином це стає ще й майданчиком для комунікації», – зазначає Олександр Нерук.

Завдяки новітнім технологіям можна долучити для клієнтів банку опцію цифрової картки містянина чи студента. За її допомогою, наприклад, студенти чи школярі зможуть їздити в транспорті на пільгових умовах. Користувачам електронних студентських не доведеться щоразу показувати документ кондуктору чи обирати пільгову категорію квитків, адже увесь процес буде автоматизовано.

«Працюючи у банку понад 15 років, я можу з впевненістю сказати, що ПриватБанк – це не просто фінансова установа, це it-компанія, яка дивиться в майбутнє», – говорить Юрій Войтенко.

Є у фінустанові цікаві рішення й для тих, хто бачить майбутнє не лише технологічним, а й ощадливим та у буквальному значенні теплим. Адже після того, як банк став державним, перед ним відкрилися двері для участі в програмах надання «теплих» кредитів для ОСББ та ЖБК. Тетяна Собчак, керівник напрямку з активно-пасивних операцій клієнтів малого та середнього бізнесу Північно-Західного РУ ПриватБанку, розповідає, що банк надає позику за найнижчими ставками – 18% – у рамках участі у державній програмі Держенергоефективності. ОСББ може взяти кредит до 2 млн грн на термін до 7 років. При цім вносити застави не потрібно, жодних додаткових умов чи прихованих комісії немає, а пакет необхідних документів зведених до мінімуму. Роль держави в цьому процесі полягає у тому, що вона компенсує від 40 до 70% від суми кредиту. Додаткову компенсацію надаватиме також область і місто. Таким чином мешканці можуть вкласти гроші в утеплення будинків, модернізувати систему освітлення, встановити вікна тощо.
«Заміна лише звичайних ламп на економні led-лампи у багатоквартирних будинках – це повністю самоокупний проект завдяки економії на носіях. Це маленький початковий крок, а коли ОСББ вже скористалося кредитом, воно знову долучається до програми, бо відчуває вигідність. Задумайтеся, є в Україні такі ОСББ, які дійшли до встановлення сонячних панелей на дахах будинків», – зазначає Тетяна Собчак. Це погляд у майбутнє, адже система субсидій може змінитися, а поліпшення якості житла сьогодні дозволить менше платити завтра чи дорожче продати своє майно.

Для фізичних осіб теж є приємності: програма «Теплий кредит» для купівлі енергозберігальних матеріалів чи обладнання. При цім держава у рамках згаданої програми компенсує частину витрат. Для цього необхідно обрати магазин, де є POS-термінали ПриватБанку та під'єднаний сервіс «Оплата частина», «Миттєва розстрочка». Обрати товар, оплатити та подати заявку на компенсацію в системі Приват24. Лише на Волині та Рівненщині за кілька місяців уклали більше 500 угод на суму понад 6 млн грн.
Дізнатися деталі програм можна у відділеннях ПриватБанку або ж на сайті установи privatbank.ua.

Ліцензія НБУ № 22 від 05.10.2011 р.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 8 Червня 2017 20:06
Але ж не у всіх є смартфони що сканують цей код.Телефони є у більшості людей,але такі мобільні які не можуть відсканувати.Що тоді робити цим людям?Як вони зможуть відсканувати і оплатити?Потрібно думати не лише про тих людей у яких є смартфони,але Банк має потурбуватися про тих які не мають можливості просканувати код.
К. лучанин Показати IP 9 Червня 2017 08:28
ДО ЛУЧАНИНА: У всіх різні достатки і на бідних з мобільними НЕ РОЗРАХОВАНО! Ти це розумієш чи ні? Передові розробки колись стануть доступнішими і для зубожілиїх, коли це стане просто нормою життя у суспільстві!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus