USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Ефективні рішення в компостуванні*

27 Жовтня 2020 14:53
Один з основних законів землеробства твердить: елементи живлення, що були винесені з врожаєм культур з ґрунту, повинні бути повернені туди з добривами з деяким надлишком.

Цього закону мають дотримуватись всі без виключення – і великотоварні господарства, і власники невеликих присадибних ділянок. Вирішити проблему недостатнього забезпечення ґрунту органічними добривами тваринного походження можна шляхом раціонального використання органічної маси, що залишається після збирання основного врожаю. Якщо у полях товарного землеробства основну біомасу формують листостеблева маса кукурудзи, соняшнику, солома зернових колосових, то у присадибному господарстві – це післязбиральні рештки овочевих та садових культур, побутові відходи рослинного походження.

Існує думка, що органічну масу з городу достатньо «скласти на купу», а далі мікроорганізми самі почнуть працювати. Можна додати ще трохи азотних добрив і «процес піде». Певною мірою це так, але властивість розкладати таку органічну масу мають не лише корисні мікроорганізми, але й ті, що є фітопатогенами. Тим паче, що їх збудники вже знаходяться на рештках – фітофтороз та інші хвороби контролюються господарями переважно до формування врожаю, а далі про них забувають.

Уникнути небажаних явищ повторного зараження фітопатогенами, що зберігаються на рослинних рештках, можна шляхом застосування біодеструкторів з лінійки препаратів «УНІКАЛ» виробництва БТУ-Центр. Їхньою особливістю є те, що до складу входять не лише мікроби, які розкладають рослинні рештки, але й мікроби-антагоністи, що пригнічують та знищують патогени, конкуруючи з ними за живлення чи паразитуючи на них. Крім того, ці препарати з успіхом можна застосовувати для вигрібних ям, вуличних туалетів та інших місць з органічною масою. Збалансоване співвідношення компонентів біопрепарату забезпечує поетапність дії мікробів, тобто для кожного періоду та проміжного продукту розкладу біомаси властива активність конкретної групи мікроорганізмів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus