USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Гунчик і (не)свобода слова: «Волинська газета» судиться з ОДА

20 Вересня 2017 15:30
Редакція «Волинської газети» звернулася з позовом до суду про спонукання Волинської обласної державної адміністрації щодо укладення договору, необхідного для повного роздержавлення видання.

Всупереч Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» від 24 грудня 2015 р. та Постанови Кабінету міністрів України №848 від 23 листопада 2016 р. голова облдержадміністрації Володимир Гунчик відмовляється підписувати передбачену статтею 7 угоду, чим свідомо перешкоджає виданню роздержавитися. Іншого шляху вирішення проблеми, крім суду, немає, пише «Волинська газета».

Як пише газета, ця сумна історія почалася ще 2 роки тому, коли колектив «Волинської газети» після неодноразових і безрезультатних звернень в різноманітні інстанції (включно з Президентом України Петром Порошенком), заявивши про твердий намір стати на шлях роздержавлення після ухвалення відповідного Закону, надрукував 5 листопада 2015 р. статтю «Газета без Гунчика», наголосивши: «Краще смерть у бою, ніж життя раба!».

Відповідь від губернатора та його підлеглих не забарилася: через тиждень Володимир Гунчик підписав розпорядження про вихід облдержадміністрації зі складу співзасновників газети в односторонньому порядку, а ще через тиждень – висунув безпідставну вимогу перерахувати в бюджет 24% статутного капіталу…

Колектив «Волинської газети» вважає, що це було зроблено для того, щоб усунути непокірну «Волинську газету» від процесу роздержавлення, знищити морально і матеріально. Зрозуміло, що весь цей час і до сьогодні редакція не отримала з бюджету жодної копійки підтримки, хоча це й передбачено чинним законодавством… Зрештою, вона в гунчиків нічого й не просить, - йдеться у матеріалі.

Але статутні документи ще в період перебування на посаді голови облдержадміністрації Володимира Бондаря було сформовано так, що питання належності до числа співзасновників чи виходу з них відносяться до компетенції загальних зборів. Вони й відбулися на початку січня 2016 р., коли багатостраждальний закон про роздержавлення вступив у силу, а «Волинську газету» було включено в перший етап роздержавлення Постановою КМУ №848.

ЧИТАТИ ЩЕ: «ВОЛИНСЬКА ГАЗЕТА» ЗАЯВЛЯЄ: ГУНЧИК – ТВОРЕЦЬ «МЕДІАПОРОЖНЕЧІ» НА ВОЛИНІ

Бюрократична тяганина тривала довго, але, врешті решт, 28 березня 2017 року «Волинська газета» отримала статус нової юридичної особи і була включена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Щоб отримати нове свідоцтво про друкований засіб масової інформації, видання звернулося в Головне територіальне управління юстиції, де відповіли: необхідно укласти угоду з облдержадміністрацією. Але Володимир Гунчик знову відмовився її підписувати. Тому не залишалося жодного іншого шляху, як звертатися до суду. В нашому випадку – лише до Господарського суду міста Києва.

Суддя Світлана Чебикіна призначила розгляд позовної заяви «Волинської газети» на 11 год. 10 хв. 20 вересня 2017 р. І хоча часу для підготовки фактично не було (лист із ухвалою судді був датований 1 вересня, а редакція отримала його лише ввечері 15-го числа), представник редакції поїхав до столиці… Туди ж прибув і представник відповідача – начальник юридичного управління облдержадміністрації Віталій Потапенко.

Суддя Світлана Чебикіна вислухала аргументи двох сторін, але через те, що з канцелярії Володимира Гунчика в суд вчасно не надійшов відзив на позовну заяву, відклала розгляд справи на 25 жовтня ц. р.

"Боротьба за свободу слова продовжується", - констатують в редколегії газети.

На фото прес-служби Господарського суду м. Києва: тут розглядається позов «Волинської газети» до облдержадміністрації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
потерпілі діти , та Показати IP 20 Вересня 2017 16:55
Там немає з ким говорити і ....досить добре їх охаректиризував ГУЗЬ : ЯК ГУНЧИКА БА?ИГУ і ЙОГО БАРИЖНІКІВ як ЦЯ пройдисвітка родом з підЛюбомля??
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 20 Вересня 2017 17:03
Так було завжди: Гунчик, Сапожніков... тощо, підминали під себе ЗМІ і змушували служити. Це мстиві і жорстокі люди - колишні комуністи, що не терплять критики на свою адресу. Тримайтеся, ВГ., так завжди не буде. Свобода переможе феодальну систему!
Патріот Показати IP 20 Вересня 2017 18:03
Пане Гунчик! Женіть цю аморальну ... У Вас всі проблеми через неї ( суне свій довгий ніс). Вона Вас ганьбить!!!
ОДА Показати IP 20 Вересня 2017 19:27
Це підстилка всіх керівників !!!
ПРЕСА Показати IP 20 Вересня 2017 20:16
З газетою Гунчик поступив, як недалекоглядна, дрібязкова людина, бюрократ в найгіршому розумінні цього слова. Сьогодні ЗМІ важко виживати, як ніколи. Гунчик користується цим і зловживає. А підбурює його пройдисвітка, короста, яка там просто марнує повітря. Жорстока с*ка, а сама ніби була журналісткою і знає, який нелегкий це хліб. Бл*дь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus