USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ігор Поліщук пояснив, чому екс-заступники мера виступають проти КП «Луцькі ринки»

14 Червня 2018 15:49
Підтримка Волинської облспоживспілки, яка роками наживалася на посередництві між підприємцями та міськрадою, та запекла критика нового КП «Луцькі ринки» з боку колишніх заступників Луцького міського голови пов’язана з тим, що вони раніше отримували преференції від облспоживспілки.

Про це під час ефіру на ТРК «Аверс» 13 червня розповів радник Луцького міського голови Ігор Поліщук.

Під час 42 сесії міськради йшлося про надання КП «Луцькі ринки» земельної ділянки під ринком «Завокзальний» на вулиці Карпенка-Карого. Ще під час минулої каденції Ігор Поліщук та група депутатів займалися цим питанням. Вони відвідали з робочою поїздкою місто Чернівці, де є великий комунальний Калинівський ринок, на якому ідеальний порядок, охорона, зручно працювати продавцям та купувати товари жителям міста. Цей ринок приносить величезні кошти у бюджет Чернівців. За станом на 2015 рік, ця сума становила понад 70 мільйонів гривень. Тоді почали займатися ідеєю створення КП «Луцькі ринки», нещодавно його створили, а кілька місяців тому через конкурс обрали директора. Зараз підприємство активно працює, і на нього покладають великі надії. Серед функцій підприємства – наповнення бюджету.


Наразі два найбільші ринки міста, Центральний та Завокзальний, були в оренді у Волинської облспоживспілки, яка є приватним підприємством, яким керують дві родини. Підприємці, які торгують на ринках, до отримання облспоживспілкою прибутків та вирішення питань не мають жодного стосунку. Таким чином, облспоживспілка є посередником між Луцькою міськрадою як власником землі і підприємцями, які здійснюють торгівлю на ринках. На такому посередництві облспоживспілка наживається, тож місту такий посередник непотрібен. Кошти, які досі заробляла облспоживспілка, повинні надходити у бюджет. Після того як приблизно 70 сотих землі Центрального ринку передали «Луцьким ринкам», встановлять ціну оренди торгового місця для підприємців. Вона буде на 20 гривень нижчою, ніж в облспоживспілки (90 гривень на противагу 110 гривень за метр квадратний). Зважаючи на непростий час, міська влада йде на поступки підприємцям.

«Я спілкувався з багатьма підприємцями, які торгують на Старому та Варшавському ринках, і неодноразово вони говорили про тиск з боку облспоживспілки на тих підприємців, які намагалися виступити проти такої необґрунтовано високої ціни», - розповів Ігор Поліщук.

На бік облспоживспілки зараз стають екс-заступники міського голови Тарас Яковлев, Сергій Григоренко та Юрій Моклиця.

Коли ще за минулої каденції порушували питання необхідності створення КП «Луцькі ринки» та припинення договорів оренди з облспоживспілкою, Яковлев та Григоренко виступали проти. Зі слів радника міського голови, ці люди постійно були на зарплаті у Володимира Горгута для того, щоб ці ринки залишалися в облспоживспілки, щоб кошти надходили не до міського бюджету, а облспоживспілці, щб договори оренди землі не припинялися і продовжувався безлад та решта речей, які облспоживспілка розвела на ринках.

«Безумовно, сьогодні їм це боляче, тому що вони більше не мають можливості отримувати від облспоживспілки ці преференції, які вони мали», - відзначив радник міського голови.

Він нагадав, що облспоживспілка погрожувала не продовжувати договори оренди, відключала електропостачання, є факти про підпалювання контейнерів підприємцям. Такими рекетирськими методами облспоживспілка намагалася тримати ситуацію під контролем і підприємців, які мали сміливість виступити проти, ставили на місце таким чином. Радник міського голови відзначив, що такі методи нецивілізовані та неприйнятні, а КП «Луцькі ринки» працюватиме з підприємцями на умовах партнерства, цивілізованих відносин. Наразі підприємству передали ділянку Центрального ринку на вулиці Глушець, ділянку за вокзального ринку на Карпенка-Карого, на червневу сесію міськради виносять проекти рішення про передачу ще двох невеликих ділянок Завокзального ринку загальною площею 40 сотих.

У серпні завершується термін дії договору оренди решти території Центрального ринку, і понад два гектари землі також відійдуть КП «Луцькі ринки». Обслуговування цих площ та робота з підприємцями, які там займаються підприємницькою діяльністю, дасть можливість вирішити багато питань. Йдеться про десятки мільйонів гривень, які надійдуть до міського бюджету і згодом будуть спрямовані на облаштування та модернізацію цих ринків, адже їхній зовнішній вигляд зовсім не відповідає вимогам часу. Також ці кошти підуть на ремонти дворів, доріг, шкіл та садочків, закладів медицини та культури і інші потреби міста.

Наступним етапом є нормалізація ситуації на цих ринках, тому що підприємці більше не перебуватимуть під пресингом Володимира Горгута та його облспоживспілки. Згідно з договором, укладеним у 2011 році щодо Завокзального ринку, до кінця 2012 року облспоживспілка мала подати проект реконструкції ринку, а наразі такого проекту немає. Тобто, зобов’язання облспоживспілки зі створення кращих умов, наведенню ладу, приведенню ринку до нормального естетичного вигляду не виконуються, як виконуються вони і щодо Центрального ринку.

Ігор Поліщук нагадав, що виконком оголосив всеукраїнський конкурс на створення найкращої концепції території перед замком із збереженням частини ринку, яка буде привабливою і для лучан, і для туристів. Призовий фонд конкурсу становить 100 тисяч гривень. На місці Старого ринку у Луцьку, з його слів, буде адекватна історичній забудові та Старому місту зона відпочинку, приваблива туристична зона, на яку буде не соромно поглянути з вежі замку. Радник міського голови наголосив, що Луцьк має величезний туристичний потенціал, і одним з факторів, який заважає його розвивати, є Старий ринок та діяльність, яка навколо нього відбувається. Тому КП «Луцькі ринки» розвиватиметься у цьому напрямку, і це вирішить багато інших проблем, пов’язаних з цим ринком. Наприклад, йдеться про недостатнє прибирання. Наразі після завершення роботи ринку лишаються гори сміття внаслідок того, що облспоживспілка економить кошти на прибиранні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
скептик Показати IP 14 Червня 2018 16:27
якщо основним завданням новоствореного КП буде наповнення бюджету, а не створення належних умов для торгівлі на ринках, то великої відмінності від попереднього кровосіся не буде.
007 до скептик Показати IP 14 Червня 2018 21:09
Питання- А чому влада не дає підприємцям договори оренди років на 10-15 а тільки на рік а далі що????
Анонім Показати IP 14 Червня 2018 17:04
Можливо досить нам зон відпочинку?На кожному кроці відпочивають в піцеріях і т.д..Згідний з тим,що "десятки мільйонів гривень, які надійдуть до міського бюджету і згодом будуть спрямовані на облаштування та модернізацію цих ринків, адже їхній зовнішній вигляд зовсім не відповідає вимогам часу. Також ці кошти підуть на ремонти дворів, доріг, шкіл та садочків, закладів медицини та культури і інші потреби міста."А для зон відпочинку і розваг є парки!!!А не замок і площа біля нього,замок це історичне місце,а не пити і веселитись в ньому,колись читав статтю,що музика руйнує його!!!.Це все слова,а на ділі забабахають торговий центр і все,людям по вухам пройдуться про ніби туристів і будуть стояти суперпупермаркети...
підприємець Показати IP 14 Червня 2018 17:50
На новоствореному "Комунальному ринку" нам пропонують 90 грн. орендплати за квадратний метр і то до жовтня, це дорого, це мало чим відрізняється від теперешнею, так що краще будемо з Горгутом, там є хоч візначеність.
яка Показати IP 14 Червня 2018 20:50
Визначеність?якщо ти підприємець почитай договір..коефіцієнт інфляції навіть так званий один..крім тго за пару років два раза підмітання виросло..ти хоч раз буа на тих зборах.бачив в живу як і про що спілкується цей пан.чи ти слухаєш як тут клацають клавами про нападєнія аліхархів малолєткі охфісні..чи іовенко з контролерами про канєц всєму..ти платив хоч за одну реконструкцію?.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus