USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Мега-подія: у Луцьку джазуватимуть світові зірки

11 Грудня 2019 14:32
Унікальну нагоду послухати володаря десяти премій «Греммі» та інших сучасних і унікальних виконавців матимуть лучани під час фестивалю «Jazz Bez with Marek».

Про це йшлося під час пресконференції з організаторами фестивалю «JazzBez» 11 грудня в Луцьку.

Організатор «Jazz Bez» у Луцьку Віктор Грисюк розповів, що цей фестиваль – один із найбільших у світі, адже відбувається паралельно у 14 містах України та Польщі. Особливістю цьогорічного заходу є його назва – «Jazz Bez with Marek». На жаль, у травні помер засновник фестивалю Маркіян Іващишин у Львові і організатори з різних міст вирішили вшанувати його ім’я. Він робив колосальну роботу, домовляючись із музикантами та організовуючи захід протягом багатьох років.

Луцьк стане фіналом фестивалю, який стартував 6 грудня в Україні та Польщі. Місто прийматиме зірок світового джазу, унікальні проєкти, які вперше приїздять в Україну та Європу. Вперше на луцькій сцені виступатиме володар десятьох «Греммі». Символічно, що 14 грудня у Луцьку фестиваль розпочинатимуть «Лісовою піснею» в джазі. Організатори домовилися про виступ колективу, який робить основу на українських мелодіях, тож всі патріоти та поціновувачі української літератури просто зобов’язані почути, як звучить українська література в джазовій обробці.

Також виступатиме тріо-колаборація джазових музикантів з іменами яких асоціюється джазова музика Америки. Фестиваль у Луцьку завершуватиме Тал Коен – володар десяти «Греммі». Склад учасників перетворює цьогорічний фестиваль на мега-подію. Організатори цього разу намагалися, аби лучани почули ту музику, яку грають сьогодні, не джазові стандарти, а авторські композиції. Окрім того, фестиваль намагалися зробити максимально доступним, тож ціна квитків символічна – від 150 до 350 гривень. До прикладу, Тал Коен грав на відкритті найсучаснішої філармонії в Австралії з аншлагом.
Віктор Грисюк відзначив, що відчуває своєю культурною місією організацію таких проєктів. Він розповів, що якби не підтримка посольств США та Австралії, генерального консульства Республіки Польща у Луцьку та Луцької міської ради, лучани не змогли б побачити зірок світового джазу у своєму місті.

Виступи відбуватимуться 14-15 грудня о 18 годині у Палаці культури міста Луцька та триватимуть по 3-4 години.

Так, 14 грудня до Луцька завітають такі джазові виконавці: Forest Song/Лісова Пісня (Україна), Human Things Quartet (США/Польща) та Yes! Trio (США).

15 грудня лучани наживо почують таких джазових виконавців: Safety Trio (Україна), Organic Noises (Польща) та Greg Osby & Tal Cohen Duo (США/Австралія).

Заступник директора департаменту культури міськради Андрій Ломага зауважив, що підтримувати культуру потрібно завжди, особливо, коли у місті є люди, які ведуть цю тему професійно. У Луцьк не вперше приїздять видатні виконавці, які несуть джазове мистецтво в маси. Це мистецтво допомагає відчувати себе більш щасливими, розширювати світогляд. Посадовець відзначив, що приємно, що Луцьк став одним із майданчиків поширення джазової музичної культури в Україні. Програма розвитку культури Луцька на 2018-2020 роки передбачає підтримку джазових фестивалів, і наступного року ініціюватимуть створення нової програми, яка теж міститиме подібні заходи.

Один із ведучих фестивалю Сергій Ткачук зауважив, що, на жаль, під час виступів зірок джазу у Луцьку в залі збирається не так багато глядачів, як хотілося б артистам та організаторам. Наприклад, Тал Коен цього місяця після виступів у Луцьку має концерти у Сан-Франциско, і квитки на ці концерти вже розпродані. Натомість у Луцьку наразі лишаються вільні квитки на фестиваль. Він наголосив, що джаз – це не сумна чи дуже весела музика, не музика для обраних. Це різна за настроєм, сприйняттям та складністю музика, яка об’єднує людей. Тож тих, хто вважає, що ніколи не слухав та не слухатиме джазу, він закликав змінити думку та прийти на виступи світових зірок. Артисти, які гратимуть цього року, справді унікальні та сучасні, тож проґавити таку можливість, з його слів, просто гріх. Кожен із глядачів зможе відкрити для себе щось нове, слухаючи артистів зі світовим ім’ям.
Віктор Грисюк зазначив, що на сході країни є одна лінія фронту, а у нас – культурна лінія фронту. Організатори фестивалю дають лучанам якісну альтернативу Олегу Виннику і кожен може знайти щось цікаве для себе. Надважливим є те, що Луцьк є на джазовій карті світу, оскільки це мега-популяризація міста. Серед трьох принципів організаторів фестивалю – аби були щасливими як глядачі, так і музиканти і волонтери.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus