USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Мода на дах з очерету: екологічність, надійність чи ризик?*

7 Вересня 2021 17:09
Ще з давніх часів наші предки накривали оселі очеретяними або солом’яними стріхами. Дивовижно, але й сьогодні, у час наукового та технічного прогресу, мода на екологічні дахи стрімко повертається. То чому ж сучасні українці все частіше застосовують на практиці традиції та знання пращурів?

Про це Інформаційне агентство Волинські Новини розпитало у фахівців компанії Західний Очерет або West-Reed.

Чесно кажучи, у час, коли на ринку покрівельних матеріалів переважають більш звичні черепиця, шифер та профнастил, автентичний очеретяний дах викликає щонайменше багато запитань.

Чи не буде протікати? Чи не полетить під час поривів шквального вітру? Чи не загориться від найменшої іскорки? А якщо згниє?

Утім спеціалісти компанії Західний Очерет заспокоюють: нічого такого не трапиться! Водночас всі, хто наважився накрити житло таким дахом, жодного іншого й не хочуть. Чому?

По-перше, очеретяний дах – екологічний.

Ну мали ж рацію предки, еге ж? Така покрівля не лише гарно пахне, а й не завдає жодної шкоди ні здоров’ю людини, ні навколишньому середовищу.

По-друге, очерет абсолютно не пропускає воду.

Здивувалися? Насправді все логічно, адже рослина зростає у вологому середовищі, тому й стійка до дощів. Навіть у потужну зливу покрівля промокає лише до 7 сантиметрів, натомість просихає майже миттєво.

Очеретяний дах чудово тримає тепло.

Річ у тім, що стебла очерету вкладають шаром до 35 сантиметрів завтовшки. Це означає, що з таким захистом влітку оселя зберігатиме прохолоду, а ось узимку – тепло.

Покрівля з тростини має хорошу звукоізоляцію.

Уявіть собі, цей дах легко «взуває» у цьому питанні більш популярні металопрофіль та черепицю. Спеціалісти вкладають шар очерету так, що між ним утворюється трубчаста порожнина, наповнена повітрям між стеблами. Це гарантує комфорт і повну ізоляцію від шуму всередині житла.

Найбільш важливою та суттєвою перевагою екодаху є довговічність.

Якщо вкласти очерет із дотриманням усіх технологій, така покрівля запросто послужить господарям пів століття й більше.

І насамкінець: погодьтеся, очеретяне накриття – це дуже креативно. А ще – естетично.

Завдяки гнучкості стебел матеріалу, із нього можна створити покрівлю різної архітектурної форми. До того ж, з часом колір очеретяного даху набуває благородного та стриманого відтінку. Ну хіба не диво?

Як виявилося, екологічний очеретяний дах – гідний конкурент на ринку покрівельних матеріалів. Утім для того, аби така покрівля тішила власників протягом десятиліть, важливо не вдаватися до експериментів, а все ж звернутися до фахівців, які знають секрети правильної технології вкладання.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Куні Показати IP 7 Вересня 2021 22:32
Бачила деякі з цих будиночків в живу, вже не так гарно як на фото, гниє цей супер дах, обман на великі гроші!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus