USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Рак не розвивається на тлі здорового організму»: волинські онкологи розповіли, як вберегтися від хвороби

4 Лютого 2020 09:56
Довге якісне життя і репродуктивне здоров’я жінки було однією з актуальних тем пресконференції на тему «Онкопатологія. Перемогти і попередити» у Волинському обласному медичному центрі онкології до Всесвітнього дня боротьби проти раку. Важка недуга, яка може спіткати жінку, стосується не лише її здоров’я, а й може стати на заваді щасливому майбутньому всієї родини у разі порушення її дітородної функції, стверджує заслужений лікар України, кандидат медичних наук, лікар-онкогінеколог Тетяна Ткачук.

Статистика онкозахворювань жінок Волині, які вперше стали на облік в ВОМЦО в 2019 році, показує: перша місце утримує рак молочної залози (19,6% від кількості вперше захворілих жінок), наступними є злоякісні утворення шкіри, рак тіла матки, яєчників, прямої кишки, ректосигмоїдного з’єднання і ануса.

Переваги ранньої діагностики онкозахворювань

Успіх і подальші перспективи життя пацієнта залежать, від того, на якій стадії було виявлено хворобу. Відомо, що 90% онкохворих, в яких рак був діагностований в І стадії, живуть 10 і більше років при відповідному лікуванні.

Зі слів завідувача онкохірургічного (мамологічного) відділення №2 Володимира Федорчука, завдяки ранній діагностиці та ефективному лікуванню важливий в онкології показник 5-річного виживання пацієнток з раком молочної залози становить майже 66%. Для порівняння, в Польщі це трохи більше як 70%. В 2019 році понад 50% операцій були органозберігаючими. Були також проведені операції по видаленню пухлини з одночасним протезуванням молочної залози. Лікар прогнозує, що з часом кількість таких операцій буде збільшуватись у випадках, де вони показані. Жінки зможуть не лише врятувати свої життя і здоров’я, а й зберегти природну красу.
Мамограф
Мамограф
Пересувний цифровий мамограф
Пересувний цифровий мамограф
«Гінекологічні недуги охоплюють незначну частину онкологічних захворювань – їх лише 5, але вони стосуються репродуктивних органів… Практично жоден рак не розвивається на тлі здорового організму, – розповідає лікар-онкогінеколог Тетяна Ткачук, – Їм передують передракові захворювання. Якщо перервати цей ланцюг на доклінічному етапі, лікування буде набагато дешевшим і менш травматичним. Відповідно, воно допоможе зберегти репродуктивні органи». Більш того, раки шийки матки і вульви мають візуальну локалізацію і доступні для вчасної діагностики на класичному гінекологічному огляді. В онкоцентрі є можливість провести комплексну діагностику на сучасному рівні та надати лікування згідно з державними стандартами.
Лікарі стаціонару онкогінекологічного відділення
Лікарі стаціонару онкогінекологічного відділення
Медичний персонал онкогінекологічного відділення
Медичний персонал онкогінекологічного відділення
Вхід до відділення
Вхід до відділення
Гінекологічна операція
Гінекологічна операція
Занедбаність онкозахворювань: статистика і наслідки

На жаль, поряд із щорічним приростом онкозахворювань на Волині у 2-2,5%, лікарі спостерігають і одночасне збільшення звернень пацієнтів із занедбаними станами. Наприклад, 70% пацієнток з раком вульви, 30-40% яєчників, 20,5% шийки матки, 18,8% грудної залози потрапляють до онкоцентру у ІІІ і IV стадіях. У них зменшуються шанси на одужання, продовження повноцінного життя. У разі проведення опромінення яєчників, жінка втрачає здатність до народження дітей, попереджає завідувачка відділення променевої терапії Жанна Старомінська.

Профілактика і скринінг – пріоритетний напрям в сучасній онкології

Скринінг – це стратегія організації охорони здоров’я, спрямована на виявлення ранніх форм захворювань у людей, в яких відсутні будь-які симптоми. Волинська обласна рада прийняла програму «Онкологія» на 2020-2022 роки, в якій виокремлено завдання проведення для волинянок скринінгу молочної залози і шийки матки.

Окрім того, з 1 квітня 2020 року на реалізацію державної програми онкопрофілактики і ранньої діагностики раку в українок буде можливість отримати безкоштовний пакет обстежень на виявлення пухлин і передпухлинних станів. Приміром, щоб пройти мамографію, пацієнтка віком від 40 років і більше має отримати направлення від сімейного чи лікуючого лікаря.

Очікувано, кількість охочих в регіоні пройти такі обстеження збільшиться, вважають лікарі Волинського онкоцентру.
Інфографіка Скринінг для жінок
Інфографіка Скринінг для жінок
Обізнаність і відповідальність жінки як запорука її довголіття

Зі свого досвіду лікар-онкогінеколог Тетяна Ткачук стверджує, що вік, освіта чи місце проживання не впливають на рішення жінки стежити за своїм здоров’ям. Це питання її персональної самосвідомості і поінформованості. На рішення про медогляд і лікування у гінеколога можуть вплинути страх перед болем при обстеженні, сором’язливість чи небажання розголосу про власну хворобу. Насправді, більшість цих процедур є безболісними для пацієнток, а обізнаність допоможе подолати природні в таких серйозних випадках збентеження і острах.

З якого віку жінка має почати обстеження у гінеколога? Лікарка радить: «Маленька дівчинка спостерігається у педіатра. Коли дівчина визнає себе жінкою, розпочинає своє статеве життя – у 18 років, в 20, а хтось і в 14 – відтоді і потрібно спостерігатися у гінеколога. До 96% випадків рак шийки матки викликається папіломавірусами, які передаються статевим шляхом. Кожна жінка має проходити огляди у гінеколога 1 раз на рік. Під час вагітності вона на постійному спостереженні у лікаря. Немає обмежень по віку».
Кольпоскоп в гінекологічному кабінеті поліклініки
Кольпоскоп в гінекологічному кабінеті поліклініки
Жінка має уважно слідкувати за своїм станом. Її мають насторожити кров’янисті виділення, ниючий біль внизу живота, порушення циклу, дискомфорт під час статевого життя і т.п. Вони можуть вкладатися у різну симптоматику: так можуть починатися місячні або стартує запальний процес. Вчасне і регулярне комплексне обстеження у гінеколога зможе перервати ланцюг, по якому йде розвиток онкологічного захворювання.

Онкологи регіонального медцентру наполягають: обізнаність і турбота про своє здоров’я вбережуть волинянок від небезпечної хвороби.

Фото надані адміністрацією КП ВОМЦО

Інфографіка з сайту МОЗ України

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучанин Показати IP 4 Лютого 2020 12:42
а чому про рак простати ні слова?
І речення до лучанин Показати IP 4 Лютого 2020 14:14
Довге якісне життя і репродуктивне здоров’я жінки було однією з актуальних тем пресконференції на тему «Онкопатологія. Перемогти і попередити»
luck Показати IP 6 Лютого 2020 12:16
навчіть правильном харчуванню маси.В нас нема культури здорової їжі.Жарене.хліб.булочки.. Відкрийте курси профілактики раку.навчання здорової їжі.тоді не буде таких хвороб

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus