USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Слідчий, якого спіймали на хабарі, обійшовся штрафом, - ЗМІ

22 Травня 2017 12:39
Старший слідчий Луцького відділу поліції Олександр Карпук за отримані 1200 доларів хабара обійшовся мінімальним штрафом, повідомляє Волинське агентство розслідувань.

Зокрема, затримавши Олександра Карпука саме під час отримання 1000 доларів хабара — його справу оперативно перекваліфікували з статті 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) на передбачену частиною 2 статті 369-2 Кримінального Кодексу України (зловживання впливом). Таким чином, будучи службовою особою і працівником правоохоронних органів, його адвокатам вдалося домовитися зі слідством та прокуратурою про пом’якшення міри відповідальності. Більше того, слідчий — це особа, яка займає особливо відповідальне становище, відповідно і відповідальність за скоєння особливо тяжких злочинів також висока.

«Перекваліфікація була незаконною. В результаті суд дав Олександру Карпуку всього лише 1500 неоподаткованихї мінімумів штрафу, а це — всього 25 500 гривень. Цікаво виходить — взяв більше 30 тисяч, а сплатить штраф набагато менший. Непогана математика у прокуратури та суду — чистий прибуток і вигода очевидні», – відзначають джерела в правоохоронних органах.

Разом з тим, за інсайдерською інформацією, Олександр Карпук одразу ж пішов на співпрацю зі слідством і дав покази, буцімто справа, яку «його руками намагався зам’яти чоловік», його не стосувалася. Мова йде про кримінальне провадження, відкрите слідчими Ківерцівського відділу поліції, тож чоловік, який приніс Олександру Карпуку гроші нібито намагався прикрити цю справу. Однак, цей чоловік так і не визнаний постраждалим і не має змоги оскаржити рішення в суді.

Виявляється, Олександр Карпук обіцяв повпливати на слідство і «все вирішити» за певну суму грошей. Чоловік знайшов необхідні кошти, але завчасно звернувся до правоохоронців, які й затримали слідчого-хабарника під час отримання неправомірної вигоди. Спочатку він передав слідчому 200 доларів, а вже 22 березня – ще 1000. Однак, попри вимагання і фактичну передачу 1200 доларів, Олександру Карпуку вдалося уникнути ув’язнення за хабарництво. Більше того — після перекваліфікації справи на «зловживання впливом», чоловік, який приніс гроші, навіть не фігурує у справі. Журналістам стало відомо, що його не визнали потерпілим і навіть не покликали до суду на слухання у якості свідка. Фактично суд відбувся без участі чоловіка, у якого Олександр Карпук вимагав та від якого отримав хабар.

Корупціонер пішов на співпрацю зі слідством настільки продуктивно, що у справі ледь не опинився у ролі жертви. Мовляв, «самі всунули, але ж я навіть не маю відношення до Ківерцівської поліції».

Слід відзначити, що справу розглянули вже у травні, та досі в Єдиному реєстрі судових рішень не оприлюднили вироку.

«Покищо його і не будуть оприлюднювати — вичікуються строки для оскарження, аби ніхто не зміг подати апеляцію. Це практикують в особливо важливих справах. В результаті, потерпілий не був у курсі судового слухання і навіть не знає, як це можна оскаржити. Саме тому і вичікують час, аби Карпук лишився зі своїм штрафом у 1500 неоподаткованих мінімумів і не знайшлося підстав його садити на всі 5 років за грати», – резюмують джерела видання.

То ж вже незабаром рішення по Олександру Карпуку вступить в законну силу, якщо його вчасно не оскаржить потерпілий.

Нагадаємо, що працівники СБУ та Управління внутрішньої безпеки Нацполіції 22 березня затримали при одержанні неправомірної вигоди в сумі 1000 доларів (та 200 доларів попередньо отриманого хабара) старшого слідчого слідчого відділу Луцького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області Олександра Карпука. Проти слідчого відкрили кримінальне провадження і вже 23 березня його посадили під домашній арешт та відсторонили від посади.

З’ясувалося, що правоохоронець систематично вимагав та одержував від волинянина грошову винагороду за сприяння його інтересам.

Також суд наклав арешт на вилучені під час затримання та обшуку у службовому кабінеті поліцейського кошти: 2300 доларів, 214 гривень, два мобільні телефони, службове посвідчення поліції, посвідчення учасника бойових дій та інше майно.

Олександр Карпук в поліції працював вже багато років і свого часу він очолював слідчий відділ Луцького районного відділення УМВС у Волинській області, згодом працював першим заступником начальника – начальником слідчого відділу Луцького міського відділу міліції. У 2016 році Олександр Карпук пройшов атестацію, однак його вирішили понизити на посаді. Наразі він ще має спеціальне звання полковника поліції, а також за нез’ясованих обставин — отримав посвідчення учасника бойових дій. Проте, де та скільки часу слідчий воював в АТО — невідомо.

Тож, взявши хабар, слідчий, як особливо відповідальна особа – поніс винятково м’яке покарання, обійшовшись штрафом. Натомість чоловік, у якого Олександр Карпук систематично вимагав хабарі – навіть не визнаний потерпілим і не має змоги оскаржити рішення в суді, яке всіляко намагаються прикрити від зайвих очей. Усі вичікують строки оскарження, аби ніхто не спробував посадити слідчого-хабарника за грати. Тим не менше, саме такі особи дискредитують поліцію і зводять всі реформи та зміни нанівець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
мама мія Показати IP 22 Травня 2017 12:46
молодець
Григорій до мама мія Показати IP 22 Травня 2017 13:22
Хто?
34 до мама мія Показати IP 23 Травня 2017 08:14
Знаю його давно, він завжди так робив, і не зміниться він, гнати з поліції
правда до мама мія Показати IP 23 Травня 2017 18:06
я щось не зрозумів ця скот*на брала взяткі, садида людей за своїм бажанням,і вона на свободі. люди нас за кого тримають?
остап Показати IP 22 Травня 2017 13:34
заробляють, хто як вміє(((
WALTER. Показати IP 22 Травня 2017 13:37
Бабло перемагаэ зло!!!!!!!!!!!!
tnt Показати IP 22 Травня 2017 14:08
результаты борьбы с коррупцией на лицо !
Бандера Показати IP 22 Травня 2017 14:51
Скількі вовка не корми,всеодно у ліс дивиться.Ось така у нас нова поліція.
Стецько до Бандера Показати IP 22 Травня 2017 15:25
Скільки вовка не годуй, а у ведмедя товщий буй!
TT Показати IP 22 Травня 2017 14:55
Це не держава, а пи..ць!!!!
777 Показати IP 22 Травня 2017 15:24
Ага, потерпілим не визнали..... просто служба наобіцяла за таку роботу хто зна що, а тепер і не спитає, бо зрозумів той борець з корупцією, що трошки не правильно зіграв. " не рий яму іншому, бо сам в неї попадеш!"
Вв Показати IP 22 Травня 2017 15:35
Ото-то ..... де і скільки воював. Тож війна на сході нашої країни!!!!! А посвідчення дають тим хто безпосередньо під кулями розслідував сєпарскі справи, в суді Краматорська в 15 році відстоював своїх хлопців і т. д. Краще на власні очі!! Гайда зі мною! Що тижня рейс від афганців
Таки Да до Вв Показати IP 22 Травня 2017 16:51
Ти хочеш сказати шо карпук під пулями служив?Процентів 75 мєнтів з такими самими ,,бойовими" посвідченнями...
Ігор Показати IP 22 Травня 2017 16:00
Думаю карпук ще отримає своє - він же ж не вгомониться буде далі шахрайством займатисьт
555 Показати IP 22 Травня 2017 16:42
Для оскарження в апеляційному суді розміщення в Єдиному реєстрі судових рішень є необов’язковим. Оскаржити може прокурор – державний обвинувач в суді. Тому все залежить від обласної прокуратури. Точніше – обласного прокурора. Щодо внесення до Єдиного реєстру, то варто опублікувати ім’я судді та керівника канцелярії суду, які зобов’язані були в продовж доби внести відомості до реєстру. Варто опублікувати і ім’я адвоката або адвокатів, які зуміли вчинити таке перекваліфікування. Таких фахових адвокатів повинна знати вся Волинь, а особливо корупціонери на випадок халепи. Вся ця інформація не належіть до категорії державної таємниці чи є якоїсь, визнаної законом таємниці. Допоки в нас немає антикорупційного суду, допоки є поблажливий міністр ВС, гуманна прокуратура – все має бути відомим завдяки ЗМІ.
Бандера Показати IP 22 Травня 2017 16:51
Небачити нам хлопці Євросоюзу,допоки хабарники при владі це однозначно.
Вв до таки Да Показати IP 22 Травня 2017 18:30
Да! Саме так, під кулями. Спробуй і тобі дадуть посвідчення!!!! Так само як всі мєнти, спробуй. Пи....ти можуть всі, а ти як справжній патріот і борець з корупцією поїдь і привези посвідчення
Далекий від юриспруд до Вв до таки Да Показати IP 22 Травня 2017 21:20
Не путай мухи і котлети.Був під кулями мінус рік,а крайні надцять,що по статті належить,що бонус???.
12 до 555 Показати IP 22 Травня 2017 18:33
А я давно думаю, хто в нас в місті найліпший адвокат, а ти тут!
777 до Ігора Показати IP 22 Травня 2017 18:35
Походу ти великий зуб особисто маєш. Тільки відкинувся?
Бодя Показати IP 22 Травня 2017 19:15
Ого які баталії. Тут дивлюсь зібрались знавці. Краще введіть курс справи, що там з тим поліцейським якого пару днів назад на Молоді взяли ?
ще не зовсім свідоми Показати IP 22 Травня 2017 19:22
А я писав раніше у моментах про наступний розвиток подій у даній справі наступне "оперативники задокументували, слідчий затримав, прокурор заміряв, суддя відпустив".Як у воду дивився. І всі мають показники у цій політично-спортивній риболовлі.
Анонім Показати IP 22 Травня 2017 22:21
якого милого народу платити податки - щоб тримати на своєму горбу оцю гнилоту
Теремно Показати IP 22 Травня 2017 23:58
І суддю і поліцая-хабарника треба вигнати з роботи. Яке вони мають моральне право заплишатися на таких відповідальних посадах.
Анонім Показати IP 23 Травня 2017 00:19
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus