USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

У чотирьох районах Волині у водоймах виявили збудник холери

16 Серпня 2017 10:26
У пробах води із місць купання та відпочинку волинян виявили збудник холери. Так, у низці річок та ставків області виявили не аглютинуючий холерний вібріон.

З початку літа лабораторією ОНІ досліджено майже 390 проб води поверхневих водоймищ в місцях купання і відпочинку на наявність збудників холероподібних діарей. При цьому, вилучені не аглютинуючі холерні вібріони у 8 пробах: м. Нововолинськ (дамба), К. Каширський район (оз. Грудківське та річка Цир), Луцький район (оз. Гаразджа та Сирники) та смт. Ратне (шлюз).

Про це йдеться на офіційному сайті ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Як ідеться в повідомленні, такі результати можуть свідчити про ймовірність забруднення вказаних вище водойм (в т.ч. фекального походження), на що звернуто увагу керівникам згаданих вище районів.

За даними ВООЗ загрозлива ситуація з холери у 2017 році склалась у Республіці Ємен, де на сьогодні зареєстровано спалах цього небезпечного захворювання: вже захворіло понад 200тис. осіб, з яких до 2000 померли, чверть з них – діти.

За інформацією ООН до кінця цього літа кількість захворілих на холеру у Ємені може сягнути 300тис.осіб, адже щодня виявляють до 5 тис. нових хворих на холеру.

У поточному році загострилась ситуація щодо холери в Україні. Так, при плановому моніторингу води відкритих водойм на наявність збудників інфекцій, що мають міжнародне значення, а саме на вібріофлору, 07.08.2017р виділено Vibrio cholerea O1 біовар Eltor серовар Ogawa» у районі пішохідного Інгульського мосту (м. Миколаїв, Центральний район).

Враховуючи зазначене та з настанням літнього періоду відпусток в області активізовано моніторинг об’єктів довкілля на наявність збудників особливо-небезпечних інфекцій. Так, ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» посилює контроль за обстеженням хворих на гострі кишкові інфекції і холероподібні діареї на місцях та здійснює моніторинг обстеження води відкритих водойм області на наявність збудників холери.

Протягом поточного року зареєстровано 1104 хворих на гострі кишкові інфекції, що є на рівні минулого року, важкі форми не реєструвались.

Варто нагадати, що холера — гостра інфекційна антропонозна хвороба, яку спричинюють холерні вібріони, має фекально-оральний механізм передачі інфекції, та нерідко характеризується розвитком тяжкої діареї, яка супроводжується значними порушеннями водно-іонного обміну, тяжким зневодненням організму, розладами гемодинаміки.

Згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами (ММСП), через легкість зараження людей цією хворобою з високою швидкістю поширення, тяжкий перебіг, високу летальність холера належить до тих інфекційних захворювань, які суттєво впливають на здоров’я населення і можуть швидко поширюватися в міжнародних масштабах. Крім того, холера увійшла до переліку подій, які можуть спричинити надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я та їх запобігання регулюють ці правила з боку ВООЗ.

В якості збудника бактеріальної інфекції виступає холерний вібріон, який має два біовара вірулентної серогрупи О1. Першим є біовар cholerae, який в сучасності рідко викликає захворювання. Другий — це вібріон eltor, що характеризується більш високою вірулентністю і стійкістю в навколишньому середовищі, завдяки чому саме даний тип викликає основну кількість випадків хвороби, а, отже, і епідемій.

Бактерія передається фекально-оральним шляхом, що й обумовлює наявність ендемічних вогнищ в тропіках. Від зараженого з фекаліями бактерія з кишечнику потрапляє у водне середовище, де залишається вірулентною близько місяця. Тому, купання у водоймах та питво сирої води і використання немитого посуду дозволяє бактерії потрапити в організм. При цьому не завжди можливий розвиток хвороби, тому як вібріон життєздатний в лужному середовищі, а кисле середовище шлунка — це природний біологічний бар’єр.

При легкому ступені симптоми холери включають одноразову блювоту, рідкий стілець, втрату рідини в співвідношенні 1-3% від фактичної маси тіла. При важкому ступені перебігу характерні аналогічні симптоми холери, які призводять до дегідратації. Співвідношення втраченої рідини становить 6-9% маси тіла. Відзначається виражена задишка, ціаноз кінцівок, зниження шкірного тургору, судоми.

Індивідуальна профілактика холери включає дотримання санітарних норм: миття рук, постільної білизни. В ендемічних осередках не можна купатися у водоймах. Громадська профілактика спрямована на знезараження часто відвідуваних місць і води, попередження розносу інфекції, усунення резервуарів.

Із обмежувальних заходів застосовують також заборону на вилов риби в акваторії водойм та невідкладні заходи щодо ліквідації місць стихійної торгівлі продуктами харчування, особливо рибопродуктами.

Взагалі, холера — це одне із захворювань, яке, незважаючи на ретельне опрацювання медичних заходів, протікає епідемічно. Висока смертність зберігається в тропічних країнах, при цьому епідемії також характерні і для США, незважаючи на розвиненість там медичного обслуговування. Тому при виїзді в тропічний регіон, незалежно від країни, має сенс провести вакцинопрофілактику. Її термін дії складає 2-3 місяці, тому при повторному виїзді щеплення знову потрібно проводити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus