USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку відсвяткували день народження Волинської області

4 Грудня 2019 16:33
Цьогоріч волиняни відзначають 80-річчя утворення своєї малої батьківщини – Волинської області.

Урочиста академія, присвячена цій даті, а також історії багатостолітньої традиції краю, гідної вшанування й особливого піднесення, відбулася 4 грудня у Волинському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка.

Першими привітали гостей із ювілеєм утворення Волинської області хористи архієрейського хору «Оранта» Свято-Троїцького собору під керівництвом заслуженого діяча мистецтв Василя Мойсіюка.
Детальніше про історичні передумови утворення Волинської області, а також про відмінності між Волинню та Волинською областю розповів доктор історичних наук, декан факультету історії, політології та національної безпеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Шваб.

«Прикро те, що Волинь як новоутворена державна адміністративна одиниця вже в складі Радянського Союзу була далекою від тої історичної величини, яка була сформована впродовж тисячоліть, і тому мені видається відзначення 80-річчя – невеликим вкрапленням у ту велику історію Волині, яка за своїми впливом, потугами заслуговує на значно більше піднесення і вшанування як на регіональному рівні, так і на загальнодержавному.

Потрібно зазначити те, що варто розділяти поняття «Волинь» і «Волинська область». Волинь – найдавніша самоназва, яка збереглася до нашого часу серед адміністративних одиниць України. У різні періоди Волинська земля охоплювала Холмщину, Підляшшя, Берестейщину, Східне Поділля. У литовський період, перед 1364 роком, Волинська земля обіймала площу понад 70 тисяч квадратних кілометрів. До слова, сучасна територія Волинської області складає дещо більше 20 тисяч квадратних кілометрів. До складу Волинської землі входило все Східне Поділля і за своїм адміністративним впливом тогочасна Волинська земля доходила до сучасного Первомайська. Відстань до крайньої південно-східної точки складала понад 500 кілометрів. Крайньою східною точкою Волинської землі були канівські ліси.

У період перебування Волинської землі у складі Речі Посполитої на її території було утворено Волинське воєводство, яке проіснувало у період 1566–1795 років. Після Люблінської унії 1569 року воно входило до складу Малопольської провінції, належало до регіону Русь, розташовувалося в центральній частині Речі Посполитої на заході Русі. Головним містом Волинського воєводства був Луцьк», – розказав Анатолій Шваб.
Науковець зазначив, що «історія Волині є надзвичайно тривалою і дуже славною». Він наголосив, що часто Волинь відігравала ключову роль, зокрема, у збереженні української національної ідентичності.

«Волинь була центром культурного розвитку. На території Волині з’явилося перше друкування, перше священне писання. На території Волині були утворені перші вищі навчальні заклади, які виникли значно раніше, ніж в інших містах. Тому предметом для гордості для волинян є славна історія Волині», – сказав Анатолій Шваб і додав, що на сьогодні Волинська територія – єдина серед адміністративних одиниць України, яка зберегла свою самоназву з тисячолітньою історією.
Опісля доповіді історика пригадали сучасні події – всіх загиблих у війні з Росією вшанували хвилиною мовчання, а до стели Героїв, що на Театральному майдані, віднесли квіти.
Далі настав час для офіційних привітань від представників обласної та місцевої влади.

Заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Киричук зазначив, що кожна людина має свою малу батьківщину.

«Волинь – це прадавня українська земля, край небесно чистих озер, віковічних лісів, батьківщина талановитих і працьовитих людей», – зазначив Олександр Киричук. Він додав, що, хоч Волинська область далеко не найбільша за площею в Україні, однак має велика стратегічне значення.
До привітань долучилася голова Волинської обласної ради Ірина Вахович, яка передала присутнім вітання від усього депутатського корпусу облради та народних депутатів краю.

«Коли ми планували відзначати 80-річчя створення Волинської області, в нас виникли певні дискусії, зокрема політичного характеру, щодо цієї дати: чи має бути цей відлік, чи потрібно вшановувати цю дату. І ми колективно вирішили, що, однозначно, варто підбити підсумки формування нашої області, аби зрозуміти, чого ми досягли і які зараз маємо пріоритети», – зауважила Ірина Вахович.
Вона теж проаналізувала спільно підготовлену з виконавчим апаратом обласної ради презентацію «Волинь у десятиліттях».
Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт насамперед привітав усіх зі святом Введення в храм Пресвятої Діви Марії.

«Але сьогодні ми зустрілися з іншої нагоди. Ми відзначаємо 80-річчя Волинської області… Історична Волинь – це не тільки Волинська область, а й Рівненщина, Кременець, Новоград-Волинський і багато інших міст, які ми можемо згадати. Ми великі, ми достойний край і чудові люди», – вказав Григорій Пустовіт.
Посадовець нагадав, що саме на території Волині, наприклад, зародилася УПА.

Далі до втіхи присутніх у залі розпочалася концертна програма святкування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus