USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У ВНУ провели урочисту академію з нагоди 150-річчя Лесі Українки

24 Лютого 2021 15:28
У середу, 24 лютого, у Волинському національному університеті імені Лесі Українки відбулася урочиста академія, приурочена 150-річчю від дня народження славетної землячки та Дню університету.

Захід відвідали почесні гості – голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, перший заступник голови Волинської облдержадміністрації Сергій Мовенко, заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Славомір Місяк, начальниця управління освіти і науки облдержадміністрації Людмила Плахотна, а також працівники та студенти вишу.
Імпреза розпочалася із виконання національного гімну та благословення владики Луцького і Волинського Михаїла.
«Сьогоднішня зустріч – це засвідчення нашої любові та пошани до університету, – зазначив у вітальному слові владика. – Згадуючи про Лесю Українку, ми сміливо можемо сказати, що це велика частина нашої волинської історії. Ми маємо чим і ким пишатися. Сьогодні хотів би звернути вашу увагу на одну з євангельських заповідей – «Полюби ближнього свого, як самого себе». У її трактуванні ми завжди акцентували увагу на любові до ближнього. А я хочу сказати: давайте любити самих себе. І праця, й подвиг Лесі Українки є достоянням усього світу, але ми маємо право сказати, що вона – наше достояння. І про це треба трубити на кожному перехресті – про те, яка славна жінка походить з Волині. Давайте воздамо їй шану. І тим звеличимо себе».

Із вітальним словом виступив ректор вишу Анатолій Цьось.
«Нам дуже пощастило жити на древній волинській землі, яка тісно пов’язана з Лесею Українкою, – наголосив він. – Одним з мудрих рішень влади було надання 16 лютого 1954 року Луцькому педагогічному інституту імені Лесі Українки. А друге мудре рішення – створення 11 вересня 1985 року Музею Лесі Українки в нашому виші. Третє мудре рішення було ухвалено 2006 року – коли було створено Науково-дослідний інститут Лесі Українки. Завдяки цьому сформувалася серйозна група науковців, які якісно та системно досліджували життя і творчість славетної землячки».

Читати ще: «Не для публікації». Як волинський музей опинився в центрі майже детективної історії зі спадком Лесі Українки

Він також додав, що результатом цієї роботи стала низка наукових статей, монографій, книг, було оцифровано увесь творчий спадок Лесі Українки. І коли Міністерство культури оголосило тендер на підготовку повного зібрання творів поетеси в 14 томах, то наукові працівники ВНУ виграли його та успішно реалізували. 1 березня у виші відбудеться презентація 14-томника.
«Це свідчить про те, що наш університет не є регіональним, адже регіональний виш ніколи не виконає національний проєкт, – переконаний ректор ВНУ. – Ніхто в Україні вже не сумнівається, що нашому колективу можна довіряти хороші масштабні проєкти».

Він також зауважив, що одним із завдань є промоція творчості Лесі Українки упродовж року.

«Ми будемо в кожній школі, у кожному університеті як мінімум Західної України. Ми будемо в Польщі, Білорусі із хорошими виставками, що популяризуватимуть творчість нашої землячки», – запевнив Анатолій Цьось.

Читати ще: Розчулили до сліз: волинські студенти декламували в тролейбусі Лесю Українку

Голова облради Григорій Недопад, вітаючи присутніх, наголосив, що 2021рік має пройти під егідою Лесі Українки.
«У всіх куточках світу її цитують різними мовами, – додав він. – Науковці Волинського національного університету провели велику роботу, та ще чимало її й попереду. Тож зичу всім натхнення, а вишу – процвітання».

Під час урочистої академії грамотами Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Міністерства освіти і науки, а також подяками Прем’єр-міністра України, Міністерства освіти і науки було нагороджено науково-педагогічних працівників вишу.
За участь у підготовці повного академічного зібрання творів Лесі Українки в 14 томах та з нагоди 150-ліття від дня народження поетеси гравертоном Волинського національного університету було нагороджено професорку кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури Марію Моклицю, золотими нагрудними знаками – завідувачку Музею Лесі Українки Тетяну Данилюк-Терещук, завідувача кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури Сергія Романова, вченого секретаря університету Ларису Семенюк, професорку, завідувачку кафедри прикладної лінгвістики Ірину Біскуб. Срібні нагрудні знаки вручили старшому лаборанту бібліографічного відділу імені професора Олександра Рисака Антоніні Радько, доценту кафедри німецької філології Оксані Бєлих, доценту кафедри романських мов та інтерлінгвістики Людмилі Бондарук. А почесну подяку від університету отримала професорка, завідувачка кафедри історії та культури української мови Світлана Богдан.
Читати ще: Понад сотня робіт: у Волиньраді – виставка «Лесиним шляхом»

По тому присутні заслухали доповідь, присвячену 150-річчю Лесі Українки, директора Науково-дослідного інституту Лесі Українки, доктора філологічних наук, завідувача кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури Сергія Романова.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
опа Показати IP 25 Лютого 2021 10:06
А чому всі без масок?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus