USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Від замилування до гидування: в музеї Корсаків діє сенсаційна виставка

6 Лютого 2019 20:58
Різні за формою та змістом мистецькі твори, які дарують повний спектр відчуттів – від замилування до гидування – наповнили музей сучасного українського мистецтва в Луцьку. Їхні автори – представники нонконформістської течії Івано-Франківська 1990-х – першої чверті 2000-х років.

Виставку «Індивідуальні артикуляції. Незалежне мистецтво Івано-Франківська» у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкрили 6 лютого.

Як зазначила директорка Художнього музею Зоя Навроцька, презентація експозиції – сенсаційна подія для міста.

«Я вірю, що ця виставка матиме великий успіх. Одних вона спонукатиме до цікавих роздумів, аналізів, висновків, переосмислення власних поглядів і відкриття нового. Другим – дасть інформацію про нове. Інші ж хоча б матимуть нагоду просто сфотографуватися біля цікавих творів», – сказала Зоя Навроцька.
Детальніше про виставку та проект, який вона започатковує, розповіла керівна партнерка Галереї сучасного мистецтва України «Арт-кафедра» Леся Корсак.

«Сьогодні Музей сучасного українського мистецтва Корсаків відкриває новий проект «Генеза». Слово «генеза» означає витоки, трансформацію, розвиток, тобто наш музей завдяки цьому проекту збирається провести дослідницьку діяльність про те, звідки взялося українське мистецтво сучасності, як воно трансформується, як ми це пояснюємо, що ми маємо зараз. Відкриваємо ми цей проект виставкою «Індивідуальні артикуляції». Це незалежне мистецтво Івано-Франківська. 27 тамтешніх митців незалежно від Спілки художників України об’єдналися ще в 1991 році. Вони творили те, що вважали за потрібне, організували своє замкнуте коло. Це мистецтво заслуговує наших розгляду та пильності. Це прекрасні полотна, навколо яких, звичайно, буде багато суперечок, але ми вважаємо, що мистецтво може нас захоплювати, закохувати, мистецтво може викликати як любов, так і ненависть, головне те, що мистецтво не має викликати байдужості. Якраз це ми і хочемо довести завдяки нашому новому проекту», – зауважила Леся Корсак.
Мистецтвознавиця та кураторка виставки Ірина Гаймус додала, що нещодавно вийшов друком альманах «Перший відмінок», присвячений генерації нонконформістського мистецтва Івано-Франківська.
«Коли розмовляєш із митцями Івано-Франківська про 90-ті, коли читаєш їхні спогади і дослідження про той період, то важко не помітити їхнє задоволення від всіх тих труднощів, що їм вдалося пережити… Підсумок, зроблений авторами в каталазі «Перший відмінок», за відносно короткий період часу дає певні переваги, адже з кожним роком все важче було б фіксувати та об’єднувати стару та нову генерації нонконформістського мистецтва у Івано-Франківську. Відбір митців відбувався насамперед із врахуванням індивідуального світосприйняття та вміння відтворити це в матеріалі. Ось чому роботи, представлені на виставці, – різні за змістом і формою. Градація емоцій – від замилування до гидування – гарантує повний спектр відчуттів», – запевнила Ірина Гаймус.

Огляду відвідувачами виставки, твори якої розмістили на другому поверсі музею Корсаків, передував перформанс «Істина в вині».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Луцьк Показати IP 6 Лютого 2019 21:36
Ось таке тепер мистецтво... Рухаємось незрозуміло куди.
Дон Показати IP 7 Лютого 2019 09:57
Это Европа. Так держать. Вперед.
Сергій до Дон Показати IP 7 Лютого 2019 10:33
Це Ліпіни і пародія на Європу 100 років тому. Вчи дурню історію мистецтва
Мудре Житіє Показати IP 8 Лютого 2019 13:13
Кому не подобається - пролистни мовчки, а не висловлюй свої примітивні погляди. Навіть якщо витратив на виставку кілька годин, а сподобались лише 2-3 роботи, то вже час витрачений недарма.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus