USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

4 вересня: події, факти, дні народження

4 Вересня 2011 00:01
День народження 4 вересня відзначають заступник голови Волинської обласної ради Валентин Вітер (на фото), депутат Луцької міської ради Анатолій Пархом’юк.
«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, успіхів у роботі та невичерпної енергії.
Сьогодні – День підприємця України. Вітаємо підприємців з їхнім святом і бажаємо процвітання, вдалих угод і підтримки.
Цього дня народилися французький письменник, політик і дипломат Франсуа Рене де Шатобріан, польський поет-романтик Юліуш Словацький, російський і радянський військовий хірург, творець знаменитої лікувальної мазі, засновник династії лікарів, академік Олександр Вишневський, радянський актор театру і кіно Павло Массальський, французький кінорежисер Крістіан-Жак (Крістіан Моде), радянський і російський актор, режисер Валентин Плучек («Яблуко розбрату», «Божевільний день, або Одруження Фігаро», «Маленькі комедії великого будинку»), радянський і російський естрадний співак Едуард Хіль, український бізнесмен, політичний і громадський діяч, президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, російський актор Віктор Бичков (Кузьмич у серіалі «Особливості національного полювання»), російський кінорежисер Олексій Герман («Останній потяг», «Паперовий солдат»), американська співачка Бейонсе Ноулз, українська фехтувальниця Ольга Харлан.
1802 – німецький філолог Георг Гротефенд пред'явив перший у світі вдалий переклад вавилонського клинопису.
1882 – у Нью-Йорку Томас Едісон увімкнув перше у світі комерційне електричне освітлення (всього нараховувалося 85 платних клієнтів).
1888 – Джордж Істмен зареєстрував торгову марку Kodak і отримав патент на фотокамеру, що використовує плівку в котушках.
1932 – в Україні створено Інститут червоної професури.
1938 – у газеті «Красная звєзда» вперше використана фраза «Якщо мене вб'ють, вважайте мене комуністом».
1940 – прем'єр-міністром Румунії став Іон Антонеску. Наступного дня він скине короля Кароля ІІ, а 14 вересня стане диктатором.
1942 – у газеті «Красноармєйская правда» почали публікацію поеми «Василь Тьоркін» Олександра Твардовського.
1945 – в СРСР ліквідовано Державний комітет оборони.
1959 – у США в продажу з'явилися жіночі колготки. Панчохи еволюціонували в колготки у зв'язку зі стрімким укороченням спідниць.
1965 – у Києві на початку презентації фільму «Тіні забутих предків» в кінотеатрі «Україна» троє дисидентів влаштували мітинг: Іван Дзюба, Василь Стус і В'ячеслав Чорновіл виступили з різкою критикою арештів, проведених серед інтелігенції влітку.
Під їхнім листом підписалося 140 присутніх.
1972 – американський плавець Марк Спітц став першим у світі спортсменом, який виграв сім золотих медалей на одній Олімпіаді (у Мюнхені).
1975 – Центральне телебачення СРСР випустило в ефір перший випуск гри «Що? Де? Коли?».
1985 – виявлені напередодні рештки «Титаніка» на дні Атлантики вперше сфотографували за допомогою дистанційного керування.
1991 – над будинком Верховної Ради в Києві вперше піднято синьо-жовтий прапор.
1991 – Верховна Рада Кримської АРСР на своїй надзвичайній сесії, «прагнучи створити правову демократичну державу у складі України», ухвалила декларацію про державний суверенітет Криму (скасована ВР України 17 листопада 1991 року).
1998 – заснована компанія «Google».
2009 – пізно ввечері на лос-анджелеському цвинтарі «Форест Лоун» в оточенні поліції поховали співака Майкла Джексона, який помер ще 25 червня.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus