USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

50 операцій за п’ять днів: польські та волинські травматологи впроваджували в обласній лікарні малоінвазивну хірургію

15 Серпня 2022 19:54
Щодня по кількадесят пацієнтів із хворими суглобами, задавненими переломами, після кількох операцій – професор Юліан Дутка разом із завідувачем травматологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Адріаном Філем оглянули кожного пацієнта, проаналізували рентгенівські знімки та МРТ, за потреби скеровували на додаткові обстеження.

Загалом за п’ять днів професор із Польщі спільно з волинськими колегами проконсультували понад сотню пацієнтів і провели 50 операцій. Безпосередню участь Юліан Дутка брав у 15 із них.

Новітні технології дозволяють через мінімальні розрізи зрощувати кістку й тим самим завдавати менше болю травмованим. Ці техніки дають можливість пацієнтам швидше повертатися до нормального життя і менше перебувати в стаціонарі. Як їх застосовувати, на практиці показали хірурги-травматологи з Польщі: професор Юліан Дутка і Ян Яворський. Вони приймали в обласній лікарні хворих і відбирали нетипові випадки для проведення операцій, ідеться в сюжеті журналіста Андрій Гнатюк.

Пенсіонерка Надія Лучик із травмованою шийкою стегна приїхала на консультацію з різкими болями в суглобі. Вона мала кілька операцій. Остання була з заміни суглоба.

«Я впала. Став перелом шийки стегна. І весь час болить і болить», – скаржиться бабуся.
Професор Юліан Дутка зі спеціалізованого шпиталю імені Жеромського в Кракові зауважив: пацієнтці потрібно поставити стегновий ендопротез, щоби позбавити її болю під час ходьби.
Переселенець Віталій Хорошев із Чернігівщини впав із велосипеда і травмував кульшовий суглоб. Нині ходить із милицями.
«Їхав із внучкою на велосипеді. Вона сиділа на рамі. Її нога втрапила в колесо. Я вилетів через кермо. Вдарився. Упав на асфальт. Лікарі відразу сказали, що потрібно міняти суглоб. Хоча потім інший лікар із реабілітації сказав, що можна було три шурупи вкрутити і я бігав би давно. Зараз уже час втрачено», – розповів чоловік.

Нині він потребує термінової операції на стегнових суглобах, бо не може повноцінно рухатися. Найімовірніше, Віталія прооперують найближчими днями.

Разом із професором Юліаном Дуткою на Волинь приїхав його колега хірург-травматолог Ян Яворський, який двічі по півтора місяця працював у госпіталі Папуа Нової Гвінеї. Тамтешня медицина дуже потребує європейський фахівців. Досвід українських травматологів нині особливо актуальний. До слова, Ян Яворський – священник і несе за кордоном ще й духовну місію.
«Я хотів би побачити, що роблять в Україні. Мені розповідали про розвиток травматології й ортопедії. Мене цікавлять операції. Для мене це ніби продовження того, чого я навчився в професора Дутки в Папуа Новій Гвінеї, в лікарні міста Кундіава, де він очолює відділення. Тут є пацієнт, за яким можна поспостерігати під час операції на стегні», – сказав Ян Яворський.

В операційній пацієнту Сергію з численними ураженнями правої ноги, з переломом стегна знеболили лише нижню частину тіла. Він був при тямі і спостерігав за тим, що відбувалося в операційній. Кожен крок хірурги контролювали рентгенівськими знімками.

Щоби пацієнт міг ходити йому вставили спеціальну пластину, яку прикріпили до стегнової кістки.
«Такі пластини використовують при малоінвазивному лікуванні, при переломах зі зміщеннями, аби не робити широке операційне поле і щоби уникнути зайвих операційних ран. Такі травми дуже серйозні, бо ушкоджують великі ділянки і зумовлюють багато уламків. Особливо ушкоджуються м’які тканини. Умовою правильного зростання кістки є задовільний стан м’яких тканин і їх загоєння. Тому ми говоримо про те, що перелом – це не лише травми кістки, а й усім м’яких тканин.

Для цього пацієнта ми використали такі інструменти, які дозволяють через малий розріз встановити під м’якими тканинами над кісткою цю пластину і стабілізувати її через кілька отворів. Ми не розрізали тканини повністю. Це сприятиме кращій фіксації», – розказав професор Юліан Дутка.
Прооперований Сергій поділився: дуже переживав, однак завдяки анестезії нічого не відчув.
«Замість зовнішньої фіксації ми застосували нову малоінвазивну методику з усунення перелому стегнової кістки. Ми задоволені. Перебіг передбачуваний. Пацієнт почувається добре, однак потребує подальшого лікування. Також потребує профілактики пролежнів, а насамперед руху в зоні коліна», – зауважив професор Юліан Дутка.

Завідувач центру травматології й ортопедії Волинської обласної клінічної лікарні Адріан Філь додав, що до малоінвазивних технологій операція з усунення перелому стегнової кістки передбачалася би з відкриттям усього стегна. Натомість хірурги використали невеличкий доступ для введення пластини, а її блокування виконали через невеликі отвори.
Як наголосив директор Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар, у майбутньому заклад охорони здоров’я хоче заключити договори про співпрацю з іноземними колегами, щоби надалі впроваджувати та розвивати в лікарні новітні технології.
Довідка

Малоінвазивна хірургія (або хірургія малих доступів) – це оперативні втручання через невеликі проколи тканин або природні фізіологічні отвори з використанням спеціальної апаратури та інструментів, що дозволяє оперувати в малих просторах. Контролюють хід операції за допомогою відеомонітора.

Особливістю малоінвазивної хірургії є проведення оперативних втручань на внутрішніх органах через невеликі розрізи (0,5-1,5 сантиметра), в той час як для подібних операцій у традиційної хірургії потрібні значно більші розрізи тканин (10-20 сантиметрів).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus