USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Без обчухраних стовбурів: нові правила кронування в Луцьку

29 Березня 2021 17:09
У Луцьку хочуть встановити жорсткі правила догляду за зеленими насадженнями: будь-які роботи треба буде погоджувати в міськраді, а «омолоджувальної обрізки», після якої лишаються голі стовбури, не буде. Натомість комунальників будуть вчити правильно кронувати дерева, а від учасників тендеру вимагатимуть документи, які підтверджували б їх кваліфікацію.

У Луцькій міськраді готують нові правила утримання зелених насаджень: документ проходить регуляторну процедуру. На розгляд виконкому міськради його обіцяють подати вже наступного місяця.

Мовчазні скелети міських дерев

Про те, як у Луцьку кронують дерева і що не завжди це має естетичний вигляд, у Луцьку говорять не перший рік. Приміром, в 2016 році представники громадської організації «Охорона природи Волині» були обурені способом та масштабами кронування дерев у місті. Зі слів активістів, унаслідок кронування дерев у Луцьку від них залишаються лише голі стовбури, що радше нагадують химер.
Тоді ж у міськвиконкомі пояснювали: під час обрізання крон дерев охороняють не дерево, а контактну мережу тролейбусних ліній, ліній електропередач, системи загальноміського освітлення вулиці, мережі підключення світлофорних об'єктів, дорожні знаки, видимість яких має розкриватись на відстані 100 метрів.

Скільки гілок треба зрізати, з’ясовували по ситуації, враховуючи потреби зменшення навантажень на підземні комунікації від об'ємної маси дерев. Також враховували стан ураження скелетних гілок дерев після робіт минулих періодів, фаутність, яка розвивається від ураження дерев грибами-трутовиками тощо.

Читати ще: Кронування в Луцьку: різні цифри, а естетика та затінок на другому плані

У 2020 році на сайті Єдиної системи місцевих петицій з’явилася петиція з проханням не кронувати дерева, а також розробити й ухвалити правила щодо утримання зелених насаджень. У КП «Парки та сквери» пояснювали, що підприємство, здійснюючи формувальне чи омолоджувальне обрізання дерев, суворо керується рекомендаціями щодо правил утримання зелених насаджень. Мовляв, кронують дерева переважно в осінньо-зимовий період та навесні – до активного брунькування. Це потрібно, аби зберегти дерево, продовжити його вік, а також забрати сухі гілки. Окрім того, тип обрізання обирають відповідно до виду дерева та його стану.
Кронування й відповідальність

Вчергове активно в міськраді до обговорення цього питання повернулися у 2021 році. Зокрема почали розробляти нові правила благоустрою, аби врегулювати процес кронування дерев. На «варварське» обрізання ввели тимчасовий мораторій. Натомість вирішили, що в межах чинних правил обрізати можна не більш як 30% крони.

Проте наприкінці березня в соцмережах з’явилися фото обрізаних дерев у дворі будинку на проспекті Волі, 8.
Згодом з’ясувалося: ініціатором і замовником цього кронування було об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. У міськраді переконують: ані в департамент житлово-комунального господарства, ані у відділ екології по дозвіл на ці роботи ОСББ не зверталося. Тож на його голову за такі дії склали адмінпротокол. У подальшому ж, заявив Луцький міський голова Ігор Поліщук, ОСББ, які безвідповідально обрізають дерева, можуть виключити з міських програм підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Згодом комунальники почали кронувати дерева на вулиці Лесі Українки. Зі слів мера міста, обрізання проводили вже інакше, аніж в попередні роки: використали досвід Відня та краю Ліппе і обрізали не більш як 30% крони.
Нові правила: що зміниться

Як зазначила начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак, кронування дерев у місті наразі відбувається відповідно до чинних правил утримання зелених насаджень, але згідно з вимогою обрізати не більш як 30% крони. Проте саме зараз в міській раді розробляють нові правила, які проходять регуляторну процедуру. Вони, переконує, будуть ще жорсткіші.
«На жаль, є в місті не одна, а кілька адрес, де ми були свідками несвідомо проведеного кронування. Зелені насадження знищено до ступеня неприпинення росту, але за деякий час ми побачимо, чи будуть вони здатні відновитися. Зараз робоча група напрацьовує механізм, який унеможливить такі порушення. Щоб провести будь-які роботи з зеленими насадженнями, в тому числі й щодо обрізання, а не тільки щодо знесення, треба буде звертатися по дозвіл.

У правилах чітко буде внормовано: «формувальна обрізка до 30% крони дерева». Таке поняття, як «глибока обрізка», або «омолоджувальна обрізка», яка передбачає оте, що ми бачили на Волі, 8 (обрізання скелетних гілок до стовбура, або взагалі знищення стовбура) ми взагалі видаляємо з наших правил», – пояснила Оксана Лисак.
Крім того, в нових правилах будуть й вимоги до кваліфікації працівників, які такі роботи здійснюватимуть.

«Ми вводимо таке поняття, як обов’язкове підтвердження рівня кваліфікації працівників. На сьогодні немає жодної вимоги в нормативних документах щодо підтвердження рівня кваліфікації. Комунальне підприємство «Парки і сквери» доглядає за парками і скверами, а всі інші роботи з кронування, які здійснюють на загальноміській комунальній території, проводять на підставі тендеру. Підприємства, які виграють тендер, часто можуть бути й немісцеві. І навіть до таких підприємств ми будемо закладати в умовах тендеру наявність документа, який буде підтверджувати рівень кваліфікації робітників», – додає очільниця відділу екології.

Також у міській раді вирішили навчати працівників комунального підприємства та представників ОСББ, як правильно доглядати за зеленими насадженням в місті. Зі слів Оксани Лисак, семінар з арбористики погодилися провести львівські колеги, щоправда, у зв’язку з карантином, цей захід перенесли. Так в місті хочуть підняти рівень догляду за зеленими насадженнями.
«Досі в нас не було таких вимог, що мусить бути підтвердження кваліфікації. Відповідно, так відбувалося, що працівники комунальних підприємств на свій розсуд проводили ці роботи без всяких умов. А щоб аналізувати, що обрізали більш чи менше за норму, то найперше треба, щоб норму було встановлено. На мою думку, і нинішня обрізка не є досконала, але зрозуміло, що цього треба вчитися, тож мине певний період, перш ніж ми досягнемо європейської якості і розуміння, як це зробити. Навіть у Європі фахівців з обрізки дерев є дуже мало, а висококваліфікованих буквально одиниці.

І це відповідь на питання, чому такі навчання складно організувати. Ми намагалися залучити викладачів наших вишів, але ті відмовилися проводити такі навчання, бо пояснили, що вони теоретики. А викладати теорію – це не те, що проводити практичні заняття. Ми торік зверталися у виші Львова, Києва, але нам так і не вдалося провести такі навчання, щоб підготувати принаймні представників комунальних підприємств і підняти їхній фаховий рівень», – зазначає вона.

Оксана Лисак переконує: вже скоро згаданий документ представлять на громадське обговорення, а на початку квітня обіцяють подати його на розгляд міськвиконкому.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Наталка Показати IP 30 Березня 2021 16:47
Крась такій був...багато дозволів підписав на спіл здорових яблунь по вул. Арцеулова, замість 7 дерев було спілено 8 таким ОСББешніком А. Середою, з них лише три були зіпсовані, решта у хорошому стані...і так нема чим дихати, так вони ще остані "зелені легені" міста знищують
Народна прокуратура Показати IP 31 Березня 2021 12:05
"Ми намагалися залучити викладачів наших вишів, але ті відмовилися проводити такі навчання, бо пояснили, що вони теоретики..." Ось так, виявляється язиком ляпати - це не конкретну роботу робити й нести за це відповідальність. Дожились, що в Україні залишились тільки політичні консультанти, самозвані експерти одночасно з усіх питань, політологи, соціологи і активісти. А фахівців немає, бо ніхто їх не цінує: держава і бізнес платять копійки і безкінечно реформують за якимись фентезі-стандартами

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus