USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Без води, з осені – ще й без опалення: яка ситуація у містах України, які через дії уряду позбавляють благ цивілізації?

20 Травня 2021 15:59
Через скасування Кабміном ПСО від сьогодні не лише Луцьк, а й 120 міст України залишилися без гарячої води, а з осені ризикують не розпочати опалювальний сезон. Без гарячої води залишилися Луцьк, Львів, Вінниця, Чернігів, Рівне, Кременчук та інші населені пункти країни.

Зокрема, як повідомляє видання Радіо Трек, з 20 травня гарячу воду відключають у Рівному.

«Подібні дії кабміну ставлять під загрозу новий опалювальний сезон. І не лише в Рівному, а й в решті міст України. Гаряча вода та тепло мають бути доступними для населення! Жителі нашої Рівненської територіальної громади не повинні страждати через байдужість можновладців! Спільно з Асоціацією міст України будемо робити все можливе, аби уряд таки згадав та виконав свої зобов‘язання, викладені у підписаному ще три місяці тому меморандумі», – наголосив міський голова Рівного Олександр Третяк.

Така ж ситуація спіткала й Тернопіль, інформують на сайті Тернопільської міської ради.

«Гаряча вода і тепло мають бути доступними для населення і саме держава несе відповідальність за нормальну роботу теплокомуненерго. Ще одним фактором, який ставить під загрозу можливість подачі гарячої води тернополянам – це розбіжність у тарифах, за якими підприємство купує електроенергію, газ та холодну воду, та тими, які закладені у тарифі на постачання гарячої води. Зокрема підприємство купує дані ресурси дорожче, аніж продає споживачам. Держава жодного разу вчасно та у повному обсязі не повертала підприємствам теплоенергетики компенсації за різницю у тарифах, тому у КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» накопичилися чималі борги, а боргова яма не сприяє якості у наданні послуг. Вирішувати цю проблему можна лише змінами у законодавстві», – оприлюднили позицію місцевої влади на сайті.

Окрім того, вінницькі постачальники тепла «Вінницяміськтеплоенерго», «Вінницяоблтеплоенерго» і дочірне підприємство цієї компанії «Альтернативна теплова енергія» також припиняють свою роботу.

Тепер «Оператор ГТС України» вніс теплокомуненерго до переліку підприємств, що не мають газопостачальника, повідомляє Моя Вінниця.

«Водночас з 20 травня припиняють подачу гарячої води до осель чернігівців, які підключені до АТ «Облтеплокомуненерго». Теплогенеруюча компанія зупиняє всі котельні», – інформує Новий Чернігів.

Критична ситуація й у місті Кременчук.

«Якщо до завтра ніякого іншого рішення не буде прийнято і не внесено змін, то в містах України, а також у Кременчуці, відключають гарячу воду аж до наступного опалювального сезону, тобто до жовтня 2021 року», – повідомляє Кремечуцька газета.

Відомо, що представники місцевого теплокомуненерго готові мітингувати під Кабміном, аби цього не сталось.

Разом із тим, сьогодні, 20 травня, під час сесійного засідання Львівської міської ради було озвучено заяву до керівництва держави щодо ситуації із газопостачанням теплопостачальних підприємств. Міські обранці вимагають гарантувати постачання природного газу комунальним підприємствам на умовах післяплати за ціною, яка врахована в нинішніх тарифах на тепло та гарячу воду для населення, на рік вперед та в достатніх обсягах для надання відповідних послуг населенню, інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.

«В мене є прохання, щоб ми це звернення підтримали і скерували керівництву держави, тому що нас може чекати дуже непростий процес і взагалі може стояти питання про входження в опалювальний сезон 2021-2022 років, якщо це питання не буде врегульовано», – прокоментував ситуацію мер Львова Андрій Садовий.

Окрім цього, львівські депутати оприлюднили заяву до уряду, у якій вимагають наступне:

• негайно розблокувати рахунки комунальних підприємств та припинити нарахування непомірних штрафних санкцій;

• компенсувати втрати комунальних підприємств, які виникли внаслідок прийнятих органами державної влади рішень;

• гарантувати постачання природного газу комунальним підприємствам на умовах післяплати за ціною, яка врахована в чинних тарифах на тепло та гарячу воду для населення, на рік вперед та в достатніх обсягах для надання відповідних послуг населенню;

• ухвалити законопроєкт № 3508 від 20.05.2020, який забезпечить реструктуризацію заборгованості комунальних підприємств за спожитий природний газ, списання штрафних санкцій, відшкодування різниці в тарифах.

Нагадаємо, в Україні більше не буде газу за фіксованою ціною. Сьогодні кабмін скасував режим ПСО для теплокомуненерго (для населення спецрежим скасували ще минулого року).

Тепер всі виробники тепла будуть купувати газ на умовах передоплати за ринковою ціною. А вона значно вища за ціну, закладену у тарифі для населення.

Про необхідність продовження терміну дії ПСО до тих пір, поки не буде врегульовано інтереси всіх учасників ринку газу, галузь Теплокомунерго неодноразово наголошувала та закликала до цього уряд. Активною в цьому питанні була й влада на місцях. Зокрема, враховуючи численні звернення міських рад, на засіданні Кабінету Міністрів України розглядалося питання про продовження ПСО, але воно не було підтримане. До галузі не дослухалися.

У зв’язку із завершенням терміну дії Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (далі – ПСО), від ранку 20 травня ДКП «Луцьктепло» припинило надання послуги з постачання гарячої води від газових котелень.

Саме тому Луцький міський голова Ігор Поліщук звернувся до лучан через скасування кабміном ПСО, внаслідок чого більша частина міста залишилася без гарячої води.

Нагадаємо, що 9 лютого цього року між урядом України, НАК «Нафтогаз України», НКРЕКП та Асоціацією міст України був укладений меморандум щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

У зв’язку із останніми подіями сьогодні, 20 травня 2021 року, правління Асоціації міст України обговорило критичну ситуацію, що склалася у сфері комунальної теплоенергетики.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Люди Показати IP 20 Травня 2021 17:53
Брехуни . Коли буде вода гаряча ??!! Ви що з людей знущаєтесь шановні?!
Корiнний лучанин Показати IP 20 Травня 2021 18:14
Не може бути "благ цивiлiзацii" без самоi "цивiлiзацii" .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus