USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Де в Луцьку цвіте амброзія та чим небезпечна ця рослина

26 Серпня 2020 08:00
Нестерпний нежить, кашель та сльозотеча – такі симптоми здатна спровокувати амброзія. Рослина, яка заважає алергікам повноцінно жити, cкоро сягне піку цвітіння. За останні роки боротьба з нею посилилася. І це не дивно, адже поширення амброзії вже стало проблемою всеукраїнського значення, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

На перший погляд зарості амброзії нічим не відрізняються від звичайного бур’яну. Коли рослина цвіте, квітки набувають яскраво-жовтого забарвлення. Літні сонячні дні – ідеальний період для поширення пилку.

Ще кілька років тому рослину можна було побачити лише в південних та східних районах України. Тепер вона є і в наших краях.

«Чотири-п’ять років тому в окремих районах міста, зокрема на вулиці Чорновола, вперше ми побачили цю рослину, у центральному парку поодинокі екземпляри почали з’являтися, – розповіла начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак. – Ця рослина схожа на полин, тільки трішки більш яскраво-салатового кольору і має м’якіше листя, подібне до дикої моркви».

Щоб не допустити поширення зілля, важливо вчасно його знищити – до періоду цвітіння, аби пилок не встиг розлетітися.

«Зазвичай люди звертаються до Головного управління фітосанітарної безпеки Головного управління держпровспоживслужби. І амброзію оперативно викошують, – запевнила Оксана Лисак. – Це такий примітивний захід, який можна застосувати».

Між тим, багато господарів скаржаться, що амброзія згубно впливає на врожайність. Адже розмножується дуже швидко. Але найголовніше, що цвітіння цієї рослини небезпечне для алергіків.
«Це, наприклад, такі явища, як сльозотеча, закладеність носа, першіння в горлі без виявів гострих респіраторних інфекцій, – пояснює директорка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська. – Це виявляється в другій половині літа та триває протягом серпня, а часом і вересня, якщо погода більш тепла».

Вилікуватися від алергії можливо. Проте це буде дуже довго та затратно. Потрібен не один рік, аби повністю її викоренити.

Оксана Лєщинська каже: якщо у вас виявили алергію на амброзію, варто дотримуватися певних правил, аби полегшити симптоми.

«Обов’язково треба змінювати верхній одяг, коли приходите додому. У міру можливостей, якщо ця проблема сильно виражена і вона була, уникати провітрювання приміщень через вікна. Треба ставити спеціальні сітки або спеціальні кондиціонери з фільтром, який не дає проникнути цим мікроскопічним пилинкам. Обов’язково треба робити вологе прибирання», – зазначає вона.

Працівники швидкої кажуть, що щороку в сезон цвітіння амброзії алергіків більшає. Найбільше ця хвороба вражає тих, хто хронічні астми чи бронхіти. Тому фахівці радять людям, схильним до алергії, оминати цю рослину, а в разі погіршення самопочуття негайно звернутися до лікаря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Євробидло Показати IP 26 Серпня 2020 08:51
Дуже класно описали де в Луцьку росте амброзія.... 5 р тому на вулиці Чорновола і в парку.... І все????
123 до Євробидло Показати IP 26 Серпня 2020 10:10
Нічого нічого, то все для вашого блага. За пару років організми привикнуть до тої амброзії, і все само собою ...
Олександр Показати IP 26 Серпня 2020 09:01
В сюжеті показано золотарник канадський
Міщанка Показати IP 26 Серпня 2020 09:13
в районі ЛПЗ покосили зелені зони, а амброзію лишили квітнути
жах Показати IP 26 Серпня 2020 09:37
липин відродження 50 а навпроти Спортивно-оздоровчий комплекс "Акварель"біля дитячої обл лікарні
А Показати IP 26 Серпня 2020 10:38
Амброзія в Луцьку є вже більше 10 років
Марі Показати IP 13 Липня 2022 09:49
Добрий день! Будь ласка не вводьте в оману людей неправильним зображенням! У вас на сайті замість Амброзії - зображення Золотушника канадського!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus