USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«До швидкої лікар вже ніс на руках». Ковідний шпиталь на Волині майже заповнений

12 Жовтня 2021 12:34
Найбільший ковідний шпиталь Волині заповнений майже вщент. У п’ятницю, 8 жовтня, хворих госпіталізовували в останнє вільне відділення, розраховане на 44-х пацієнтів. За останній тиждень, розповідають лікарі, сюди щодня привозили по 10 людей, а інколи й понад 20. Хворі дуже тяжкі, багато з супутніми захворюваннями й далеко не всі – старшого віку.

Про це йдеться у сюжеті журналіста Андрія Гнатюка.

Микола Хаїнський уже зібрав речі і готується йти додому. Сьогодні – 11-й день як він у госпіталі. Приїхав у дуже важкому стані: температура 39, сатурація 85. Зараз картина кардинально інша.

«Відчував температуру, вирішив здати тест. Тест виявися позитивний. Пробував вдома лікувати, але 5 днів температура не знижувалась. Було одностороннє запалення, після п’яти днів стало двостороннє. Довелося викликати швидку, бо сатурація впала. Зараз все добре, сатурація в нормі, температура – теж», – розповідає пацієнт.

Читати ще: До лікарень потрапляють молоді й здорові волиняни, а важкий стан виникає швидше, – лікарка

Атовець Святослав Прадош тут тиждень. Привезли з Ковеля у стані середньої важкості. Симптоми – як і у Миколи. У нього було уражено 40% легень.

«Коли стало гірше – викликали швидку і повезли сюди в Боголюби, тут почали лікувати і трохи стає краще. Температура, двостороннє запалення. Вже легше стає. Раніше задихався, синів. Нічого в Ковелі не давали – капали якийсь антибіотик і все. Сюди приїхав – інше ставлення», – каже він.

Завідувач ковідного шпиталю в Боголюбах Олег Яковенко розповідає, на щастя вже стало менше ускладнень від неконтрольованого прийому антибіотиків, як це спостерігали раніше, коли пацієнти займалися самолікуванням.

«Ми почали менше фіксувати небажаних явищ, асоційованих з використанням антибактеріальних препаратів, які, на щастя, почали використовувати в меншій кількості. Але перебіг захворювання – класичний. Перша доба – грипоподібний стан, в кінці, якщо це важкий перебіг, виникає двобічна вірусна пневмонія і частина хворих госпіталізується з дихальною недостатністю, бо є потреба в кисні. Переважна більшість, а точніше 98% хворих, які поступають, – первинні і невакциновані. Є такі, яким зробили щеплення у кінці вересня, але ще вакцина не встигла зробити свою справу, імунітет не виробився і пацієнт інфікувався. Всі щеплені пацієнти – одужали», – каже медик.
Одних хворих ще встигають виписувати, щоб прийняти інших, та кількість останніх стрімко зростає і частково заповнене вже останнє відділення. А лікувати коронавірус важко. Хворий повинен отримувати кисень тільки-но з’являться ознаки кисневої недостатності, каже Олег Яковенко

Валентині Самсонюк – 62, потрапила сюди з Камінь-Каширщини, мала задишку і високу температуру. Лежить у лікарні більш ніж 10 днів. Спочатку була в районній лікарні, а коли стало гірше – привезли у Боголюбський шпиталь.

«Температура була до 39, вже хворію три тижні, але вдома лікувалася. Тягнула, думала так пройде. Стало гірше – треба було їхати, бо жити хочеться», – каже жінка.

«Вона не зробила щеплення, думала, що «пронесе», але вчасно звернулася, отримала противірусну терапію. На жаль, є киснева залежність, але динаміка позитивна», – коментує її стан Олег Яковенко.

«Тиждень лікувалися вдома, а тоді викликали швидку» – це типові розповіді тих, хто лікував застуду, відкидаючи думки про ковід. Тому нехтувати ознаками респіраторного захворювання не слід, наголошують медики.

«Хворі відзначають, що з першого дня захворювання все починається з таких профузних нежитів. З носа тече рікою, з цим нежитем впоратися важко. На його фоні з’являються болі в горлі і першіння. Також виникає безсоння, відчуття страху, тривоги, панічних настроїв. Це, може, через те, що все відбувається на фоні високої температури, яка з’являється з перших днів», – зазначає медична директора ковідного шпиталю Наталія Скальська.

Читати ще: «2-3 тижні і ми – в червоній зоні». Волинь уже «помаранчева»

Вона додає: антибіотики призначаються лише за показаннями, це не пневмонія, до якої ми звикли і яка лікується антибіотиками. Вони призначаються лише у випадку, якщо з’явилась вторинна бактеріальна інфекція і це підтверджено лабораторно.

Типові розповіді про початок захворювання у двох жінок, які поступили з Ківерець. Людмила Приступа викликала «швидку» лише після того як знепритомніла. Вона була в стані середньої важкості, пролежала тут 12 днів.

«Була сильна інтоксикація, температура висока, не могли збити. Тест на той момент був позитивний. Вдома трошки лікувалася, а тоді, коли втратила свідомість, поїхали до сімейного лікаря, зробили УЗД, показало, що вражена підшлункова, зі шлунком проблеми», – каже пацієнтка.

Нині у жінки – позитивна динаміка, як і у її сусідки по палаті Оксани Ліщук. Жінка має супутні серцеві хвороби. Їй 78 років.

«Приїхала швидка, я задихалася, не могла дихати. То мене лікар виніс на руках у швидку і сюди привезли. Слава Богу, ожила. Я тиждень вдома була», – зазначає хвора.

Як додає завідувачка відділенням Людмила Данилкова, дуже важлива і віра в одужання, це допомагає в лікуванні.

Читати ще: На Волині збільшили кількість лікарень, які приймають хворих на коронавірус

Основною складовою в лікуванні є кисень. Виконувач обов’язків директора Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар називає його «золотим стандартом» лікування ковіду. Залежно від ступеня ураження легень, пацієнту призначають свій потік за хвилину. На початках це великі потоки, а коли пацієнт одужує – їх зменшують.

«Ми не скуповували концентратори, а оснащували кожне ліжко кисневою точкою. Під час ураження вірусом легень, змінюється проникність бар’єру між повітрям, яке вдихає людина і кров’яним руслом. Мембрани потовщуються і при вдиху людина отримує меншу кількість кисню. Тоді ж оксигенація крові зменшується, кисень менше потрапляє до тканин і починається кисневе голодування. Як правило, до цього більш чутливі клітини головного мозку», – пояснює керівник лікарні.

Торік на території шпиталю встановили бочки для кисню, місткістю 22 тонни і налагодили систематичні поставки. Це дозволяє протриматися тиждень. Щодня пацієнти вдихають по три тонни кисню. І якщо їхня кількість зросте, то резерви доведеться поповнювати частіше.

Завгосп ковідного шпиталю Олександр Герасимчук розповідає, що влітку, коли була менша кількість хворих, запаси кисню поповнювали раз на 2 місяці. Тепер це треба робити частіше. Щодня контролюються показники витрат.

Зараз до кисню під’єднані всі 178 ліжок стаціонару, якщо кількість хворих зросте, то надалі легших хворих переводитимуть на дихання від пересувних оксигенаторів, яких у резерві є 26.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
лучани Показати IP 12 Жовтня 2021 13:28
Це просто жах. А дехто не хоче вакцинуватися, хочуть корчитись в госпіталі.
Підпільник Кіндрат до лучани Показати IP 12 Жовтня 2021 19:07
- вакцина не діє проти нових штамів: - антитіла зберігаються декілька місяців: - ніхто не гарантує лікування від ускладнеь: - люба вакцина послаблює імунітет: Вакцинуємось, ЛУЧАНИ?
Олександр до лучани Показати IP 13 Жовтня 2021 11:39
Так а що ж більшість лікарів самі виступають проти вакцинації? Що візьмеш з простих людей...
ВІРУС Показати IP 12 Жовтня 2021 13:52
Я хочу померти щоб не бачити цих усіх до....бів в масках.
Ніка до ВІРУС Показати IP 12 Жовтня 2021 17:17
Вперед!!!!! Хто заважає?Чи, що тримає? Може такі ... не будуть плодитися!
відповідь Показати IP 12 Жовтня 2021 15:16
дуже прошу!
Лучанка Показати IP 12 Жовтня 2021 15:38
А в транспорті поодинокі пасажири в масках. Люди, схаменіться!
Підпільник Кіндрат Показати IP 12 Жовтня 2021 19:02
Де знаходиться той сикретний шпиталь?
міщанка до Підпільник Кіндрат Показати IP 13 Жовтня 2021 09:33
може, варто уважно прочитати публікацію і шпиталь перестане бути сИкретним? =))
123 Показати IP 12 Жовтня 2021 19:48
через ці вакцини, маски люди ненавидять один одного. ось вам і готова причина для громадянської війни. Думайте критично!
123 Показати IP 12 Жовтня 2021 20:21
через ці вакцини, маски люди ненавидять один одного. ось вам і готова причина для громадянської війни. Думайте критично!
Анонім Показати IP 13 Жовтня 2021 09:18
Якраз таки і вакциновані 98% там ,скільки можна брехати ,послабили людям імунітет і вся дія псевдовакцин
Хворий Показати IP 13 Жовтня 2021 09:21
Температура 39,5 три дня і не можна збити, викликав швидку. Приїхали, поміряли сатурацію, 91.Кажуть в лікарні місць нема, вмирайте вдома.
Волиняка до Хворий Показати IP 13 Жовтня 2021 23:37
Бо позвозили з всієї області хворих! Зняти з інших районних лікарень ковідні премії, то швидко почнуть нормально лікувати!
Ха Показати IP 14 Жовтня 2021 21:04
Ботов на гнали в коментах і ще як би так було багато хворих добоголюб 1 раз швидка не їздила би за день !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus