USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.97

Е-система та страхова медицина: як лікарня біля Луцька впроваджує реформу

12 Жовтня 2018 09:00
Електронна система контролю обліку робочого часу, онлайн-запис на прийом, страхова медицина, розширення сфери високоякісних послуг та орієнтування на жителів сусідніх громад – за таким принципом намагається налагодити щоденну роботу Торчинська районна лікарня.

Так, медичний заклад, де працевлаштовано 104 особи, окрім поліклініки, включає два відділення: терапевтичне на 30 ліжок і хірургічне на 20 ліжок.

Оскільки лікарня – єдина, яка знаходиться на трасі Устилуг–Рівне в напрямку Володимира-Волинського, тутешнім медикам часто доводиться працювати в умовах надання невідкладної допомоги потерпілим у результаті ДТП чи інших нещасних випадків.

«Ми надаємо допомогу травмованим хворим і робимо оперативні втручання при переломах всіх сегментів кінцівок, окрім тазу й нейрохірургії», – зазначив головний лікар Торчинської районної лікарні Андрій Коновал.

Він розповів, що лікувальний заклад старається йти в ногу з часом. До прикладу, у торчинській районці вже вісім років практикують надання страхової медицини, а з травня цього року запроваджують електронну систему запису на прийом. Окрім того, лікарня готується до зміни статусу в рамках медичної реформи, аби самостійно залучати кошти.

Про нововведення Інформаційне агентство Волинські Новини детальніше розпитало головного лікаря установи Андрія Коновала.

Як давно в Торчинській районній лікарні працює електронна система? Чому вирішили її запровадити?

Електронну систему «Поліклініка без черг» ми розпочали запроваджувати з травня цього року, адже на часі – питання електронного документообігу. Загалом медична реформа передбачає впровадження електронних систем контролю обліку, запису та медичного супроводу пацієнта для покращення роботи персоналу. Зрозуміло, що невдовзі обліковування на паперових носіях відійде в минуле. Звичайно, що перехід на електронну систему потребував певних затрат – і моральних, і матеріальних. Йдеться, зокрема, про наявність техніки, відповідного програмного забезпечення.
Можу сказати, що система «Поліклініка без черг» себе виправдовує. З часом вона буде вдосконалюватися й запрацює всюди. Це багатовекторна система, яка передбачає елемент суб’єктивного характеру і впливу, тобто все залежить від того, наскільки керівник зможе забезпечити наявність мережі, програм, комп’ютерів у кабінетах, наскільки володіють технікою спеціалісти, які працюють на прийомі, навіть від віку самих спеціалістів залежить, як швидко вони зможуть освоїти роботу за комп’ютером. Також система передбачає наявність реєстраторів, обізнаних із елементами комп’ютерної грамотності. Тобто складових, від яких залежить якісна, безперебійна й ефективна робота, є багато.

Чи вдалося отримати фінансування на запровадження електронної системи?

На території обслуговування Торчинської районної лікарні знаходиться ПрАТ «Волиньхолдинг», до якого ми звернулися з проханням допомогти нам із комп’ютерним забезпеченням. Підприємство відгукнулося й придбало нам частину техніки. Ми працевлаштували на півставки комп’ютерника, який допоміг нам налагодити єдину мережу.

Ще кілька комп’ютерів для повного забезпечення потреб лікарні нам не вистачає.

А як інформували пацієнтів про те, що діє електронна система запису на прийом?

Ми проводили інформування за кількома напрямками. Розмістили оголошення, плакати безпосередньо в приміщенні лікарні, роздавали брошури про «Поліклініку без черг». Відповідні повідомлення були в районній газеті, на радіо, в соціальних мережах.
Скільки пацієнтів вже користуються системою?

Близько п’яти тисяч пацієнтів уже зареєструвалися. Загалом цей онлайн-сервіс дуже зручний, адже записатися на прийом до лікаря й відмінити його можна, не виходячи з дому.

Запис до деяких спеціалістів ми ще налагоджуємо, адже інколи виникає збій під час запису на прийом до рентгенолога, пов’язаний із комп’ютерним забезпеченням. Але це наші внутрішні налаштування, які зараз коригуємо.

У середньому на день скільки пацієнтів реєструються на прийом?

Наша поліклініка розрахована на прийом 100 осіб у день, але буває по-різному. Переважно ми обслуговуємо сільськогосподарське населення, тому наплив людей у лікарню пов’язаний із наявністю сезонних робіт.

Окрім того, ми займаємося не тільки прийомом, а й медичними оглядами. Наприклад, обслуговуємо близько тисячі працівників «Волиньхолдингу», бюджетних організацій, м’ясозаводу, які проходять попередні та періодичні медогляди.

Який відсоток осіб приходять на прийом, попередньо реєструючись через систему «Поліклініка без черг»?

Самостійно перший раз на прийом записується не дуже багато осіб. Більшість реєструється після того, як попередньо дізналася про «Поліклініку без черг» безпосередньо в лікаря. Тобто інформовані люди частіше користуються такою послугою.
Наша лікарня має міжрайонне розміщення. Ми знаходимося між Локачинським, Горохівським, Рожищенським і Луцьким районами, маємо пацієнтів із Затурцівської об’єднаної територіальної громади.

Чи запровадження електронної системи запису на прийом вплинуло на скорочення черг у лікарні? Чи вдалося розвантажити реєстратуру?

Так, звичайно. Авжеж, бувають невеликі черги, але роботу вдається розвантажувати. Зменшення тиску на реєстратуру – це одне з наших завдань. Через різні причини черга може утворюватися не так до реєстратури, як під дверима в кабінет лікаря, до якого скеровують хворих. Нюанси є, але, я думаю, що з часом система відшліфується й ми повністю адаптуємо її під роботу нашого закладу.

А як можна записатися на прийом онлайн? Як відмінити запис?

Можна навіть просто задати в пошуковику «Поліклініка без черг» і перейти за першим посиланням. Далі – інтуїтивно зрозумілий алгоритм: вводиш адресу й обираєш можливість запису на прийом до окремого фахівця поліклініки. Так само можна і відмінити свій візит до лікаря.

Система прекрасно працює як через комп’ютер, так і через смартфон. Старшій особі можуть допомогти записатися на прийом діти, внуки. Також кожен лікар має свій робочий графік, який вноситься у базу даних. Таким чином можна навіть контролювати роботу лікаря. Тобто електронна система – це не тільки зручність для пацієнта, а й облік роботи лікаря.
Тобто, зареєструвавшись у системі, пацієнт зможе простежувати свою історію відвідування лікарів онлайн?

Це по-перше. Так само і адміністрація може простежувати, скільки пацієнтів прийняв лікар за день, чи до нього зверталися через захворювання чи для проведення медогляду.

Відповідно до реформи, з нового року планується запровадження системи контролю обліку видачі лікарняних листків, рецептів. Це буде непросто, але поступове впровадження такого електронного документообігу, яке супроводжує лікувальний процес, спрощуватиме роботу медичних працівників, але посилюватиме контроль.

Як ваші працівники сприймають нововведення?

Лікарі по-різному ставляться до нововведень. Усе залежить від віку, освіти, бажання сприйняти реформу. Адже все, що змушує виходити з зони комфорту, зазвичай, не завжди до вподоби. Потрібно розуміти, що з часом це призведе тільки до спрощення деяких аспектів роботи й економії, зокрема паперу. Ми прагнемо адаптуватися до вимог сучасності, тому змушені освоювати нові технології.
До яких змін ще готуєтеся у зв’язку з медичною реформою?

Нововведення, пов’язані з провадженням медичної реформи, стосуються багатьох напрямків. Наша лікарня, яка поки знаходиться в комунальній власності районної ради, має в перспективі стати некомерційним комунальним підприємством. Зараз ми готуємо документи, які подамо на сесію районної ради для того, щоби змінити статус закладу. Тільки як некомерційне комунальне підприємство ми зможемо наступного року заключати прямі контракти з Національною службою здоров’я, яка фактично буде замовником наших медичних послуг. Відповідно оплата йтиме за конкретну надану допомогу з обстеження та лікування хворих. Тоді вже має запрацювати система, коли гроші йтимуть за пацієнта. Окрім або замість медичних субвенцій, лікарня зароблятиме кошти наданням послуг, які фінансуватиме Національна служба здоров’я.

Пілотний проект запроваджуватимуть у Полтавській області, але ми також потрохи готуємося до цього.

Як саме готуєтеся?

Передусім морально (сміється, – ВН).
Який Торчинська лікарня має досвід у запровадженні страхової медицини?

Ми більше восьми років працюємо в страховому полі, зокрема працювали з кількома потужними страховими компаніями, такими, як «Оранта» та «Провідна». Йдеться про страхування працедавцем робітників, зокрема ПрАТ «Волиньхолдинг», на певну суму, а ми як лікарня реалізовували надання медичних послуг, передбачених договором страхування, зокрема у вигляді денного стаціонару, амбулаторної допомоги з франшизою. Це фактично прообраз страхової медицини, яка з часом, можливо, буде в Україні. А ми так уже працюємо багато років.

Чим вигідна така співпраця з підприємствами?

Тим, що ми отримуємо гроші від страхової компанії за кожен пролікований випадок. Також це вигідно для пацієнта, який проходить лікування безоплатно.

Окрім впровадження медреформи, які головні цілі ще ставите перед собою як керівник лікувального закладу?

Дякуючи районній владі, ми вже маємо нову артроскопічну стійку, завдяки якій починаємо проводити мініінвазивні операційні втручання на колінних суглобах, наркозно-дихальну апаратуру для газових наркозів, апарат ударно-хвильової терапії для лікування больових синдромів. І вже закінчилися торги з придбання електронно-обчислювального перетворювача в операційну, який дозволить візуалізувати всі оперативні втручання.
А хочемо зробити шикарне приймально-діагностичне відділення, щоб при надходженні пацієнта можна було його швидко оглянути й зрозуміти, на що він хворіє, чи зможе проходити лікування в нашому закладі, чи краще його перевести в інший спеціалізований заклад області.

Також у зв’язку з тим, що в нас утворилася Торчинська ОТГ, у перспективі прагнемо на базі одного з структурних підрозділів нашої лікарні відкрити центр первинно медико-санітарної допомоги, куди звертатимуться й жителі сусідніх громад.

Хочемо теж для Торчина отримати магнітно-резонансний томограф, адже дуже багато людей із різних районів області звертаються до нас за допомогою, тож маємо потребу в такому високотехнологічному обладнанні. Навіть не обов’язково, щоби воно знаходилося в нашій лікарні.

Ольга Шершень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Оксана Показати IP 12 Жовтня 2018 09:51
Прекрасний медичний персонал створив позитивну думку про цю лікарню. Великий професіонал головний Лікар.
лікар Показати IP 17 Жовтня 2018 23:16
не можна відкривати центр первинно-медико санітарної допомоги в лікарні, первинна та вторинна ланка розділені

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus