USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Дух епохи: у музеї Луцька – симпозіум гончарного мистецтва

17 Жовтня 2018 19:00
Симпозіум гончарного мистецтва «Волинська Русь» днями відбувся у Волинському краєзнавчому музеї. Участь у творчому заході взяли науковці, митці, студенти.

До його проведення долучився Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», інформує прес-служба Фонду.

Лекція про технології приготування їжі в XIV ст., конкурси з відтворення форм та декору середньовічного посуду, подарунки переможцям – програма



симпозіуму цікава та насичена. Участь у заході взяли одні з найкращих майстрів Волині. Гончарі Володимир Кусик, Сергій Столярук, Віктор Дудко прийшли, щоб поділитися досвідом та уміннями зі студентами. Всі охочі мали змогу поспілкуватись з майстрами, істориками, краєзнавцями та ознайомитися із матеріалами з фондів Волинського краєзнавчого музею.



«Мета симпозіуму – показати, що гончарське ремесло не лише відроджується, а й розвивається. Це дійство дуже оригінальне. Тут поєднується наука з практикою. Такий захід у музеї вперше. Також ми організували невеличку виставку посуду Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. Експонатам по 700-800 років. Деякі форми характерні для Волині, інші – ні. Ось цей

маленький горщик швидше за все належить кочівникам Чорномор’я, які осіли на цій території», – розповів

науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Тарас Верба.


Виконувач обов’язків директора Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк зауважив: Волинь зберегла найдавніші артефакти, які можливо знищені на інших територіях держави. Це дає можливість казати, що слов’янство походить з волинського Полісся.


Науковець Сергій Панишко розповів учасникам симпозіуму про технологію приготування їжі на Волині у ХIV ст. та побутову кераміку.

«Кераміка (випалена глина) – це перший штучний матеріал, що його людина змінила. В історії є два елементи побутової кераміки – горщик та покришки. Це пристрій, який створює закритий простір. Він дозволяє здійснювати процес термічної обробки їжі, який не можна досягнути без цих двох елементів. До речі, покришки з’явилися дуже пізно», – зазначив науковець.


Про тому до роботи приступили майстри. Гончарі відтворювали форму та художнє декорування давньогрецької глиняної посудини – амфори. Крім цього майстри презентували домашнє завдання. Кожен з них мав відтворити дух Київської Русі в сучасному виробі – чайнику.

Переможці творчих конкурсів отримали подарунки від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».


«Фонд із 2011 року реалізовує проекти, що спрямовані на популяризацію культури та мистецтва у Волинській області. В рамках програми «Культура і духовність» Фонд організовує виставки відомих волинських художників, творчі майстер-класи для дітей та дорослих, долучається до проведення міжнародних фестивалів. Коли краєзнавчий музей звернувся у Фонд з пропозицією підтримати симпозіум гончарного мистецтва, ми не могли відмовитися. Адже це дуже цікавий захід, який дає можливість молоді ознайомитися з історією гончарства, познайомитися з сучасними майстрами, долучитися до мистецтва», – резюмував керівник програми «Культура і духовність» Дмитро Зінько.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus