USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Голові поліцейської комісії Олександру Тиводару обирають запобіжний захід. ОНОВЛЕНО

10 Серпня 2017 18:46
Голові постійної поліцейської комісії Волині, керівнику громадського формування «Варта порядку», члену виконкому Луцької міськради Олександру Тиводару у Луцькому міськрайонному суді обирають запобіжний захід.

О 15.45 його з лікарняного ліжка його у супроводі медиків і правоохоронців доставили у приміщення суду.

До слова, перед початком оголошеного судового засідання воїни-афганці, депутати міськради та облради й громадські активісти прийшли на підтримку Тиводара. Вони аплодували йому і вигукували слова підтримки.
Нагадаємо, затримання Олександра Тиводара відбулося 8 серпня на підставі фальшивого кримінального провадження, що відкрили працівники Служби безпеки України в Закарпатській області.

9 серпня Олександра Тиводара з гіпертонічний кризом із слідчого ізолятора доправили в лікарню.

Олександра Тиводара на ношах доправили у залу засідань. Поруч із ним присутні представники медичної служби. Вони говорять про те, що у нього високий тиск, але медики запевняють, що зможуть надавати невідкладну медичну допомогу у разі потреби.
Прокурор просить припинити аудіо та відеозапис під час допиту, не здійснювати відео фіксацію.

Суддя хоче почути позицію сторони захисту та підозрюваного, їхню думку щодо присутності ЗМІ у залі засідань та відеофіксацію. Вони не заперечують щодо повної відкритості засідання.

Адвокат Олександра Тиводара Вадим Матвіїв назвав вимогу прокурора необгрунтованою. З його слів, відеофіксація сприятиме публічному та гласному розгляду справи.

Суд постановив клопотання сторони обвинувачення задовольнити частково, надати можливісь представникам ЗМІ бути присутніми, вести аудіо запис, фото і відеозйомку, оскільки підозрюваний та захисник не заперечують. Суд не вбачає перешкод щодо присутності представників ЗМІ у залі. Разом з тим суд вирішив обмежити відеозапис особистих телефонних розмов, які будуть досліджуватися в закритому судовому засіданні, якщо такі матеріали наявні.

Клопотання у сторони захисту - письмове заперечення на застосування запобіжного заходу. Окрім того, є низка документів, які сторона захисту хоче долучити до матеріалів справи. Документи характеризують особу Тиводара і дають прийти до висновку, що утримання його під вартою буде необгрунтованим.

Йдеться про активну громадянську позицію Олександра Тиводара, посвідчення учасника бойових дій і копії документів, які свідчать, що він протягом життя відданою службою і активною громадянською позицією заслужив низку нагород.

Адвокат надає численні характеристики, які свідчать, що Олександр Тиводар є законослухняною особою.
Також захист надав довідку про присвоєння підзахисному 2-ї групи інвалідності довічно у 2013 році. А ще - копію карти виклику швидкої допомоги: кілька разів до підзахисного викликали бригади швидкої, які наполягали на госпіталізації Олександра Тиводара. Медики зафіксували у нього близько 7 гіпертонічних кризів протягом доби.

У залі присутні нардепи Ірина Констанкевич та Юрій Савчук, які передали 2 заяви про надання особистої поруки за Олександра Тиводара. Вони просять обрати відносно нього запобіжний захід у вигляді їхньої особистої поруки.

Адвокат також надає заяви про надання особистої поруки від імені депутатів облради Олександра Зінчука, Івана Киричика, Миколи Буліги, Анатолія Грицюка, Григорія Павловича, Олександра Омельчука, Вячеслава Рубльова, Юрія Ройка, Володимира Кучера, Віталія Рачука, Віталія Кварцяного, Сергія Леонтьєва та інших, і спільну заяву, підписану іншими депутатами облради, які солідарно висловлюють свою підтримку Олександру Тиводару.

Окрім того, клопотання про долучення до матеріалів справи заяви про надання особистої поруки від депутатів міськради Аркадія Соломатіна, Євгенія Ткачука, Григорія Пустовіта, Сергія Були, Ігоря Поліщука, Костянтина Петрочука, Олександра Козлюка, Сергія Балицького, Петра Бойка, Сергія Шкоди, Микити Рабана, Юрія Безпятка, Миколи Дендіберіна, Олександра Волинця, а також загальна консолідована заява про надання особистої поруки відносно Тиводара.

Суд постановив приєднати до матеріалів судового провадження заяви про надання особистої поруки депутатів Луцької міськради, Волинської облради, народних депутатів.

Також приєднали до матеріалів довідку, видану Волинським центром медицини катастроф щодо наданої медичної допомоги підзахисному.

Суд приєднує до матеріалів справи низку характеристик Олександра Тиводара від різних організацій і матеріали про присвоєння йому низки нагород.
Адвокат Вадим Матвіїв ознайомлює підзахисного з клопотаннями про надання особистої поруки.

Наразі триває десятихвилинна перерва. Її суддя оголосив для ознайомлення підозрюваного з клопотаннями.

Медики постійно міряють тиск підзахисному. Тонометр зафіксував 180 на 100.
Суд приєднав до матеріалів лист з міської клінічної лікарні, у якому йдетьсяя про те, що Тиводар потребує стаціонарного лікування.

Тим часом, прокурор повідомив про клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання Тиводара під вартою строком 60 днів.

Суд постановив дослідити та оглянути матеріали клопотання та дати можливість дати пояснення учасникам судового провадежння, заслухати думки депутатів, які клопочуть про передачу особи на особисту поруку.

Зі слів прокурора, Олександра Тиводара підозрюють у злочинній змові та дворазовій купівлі засобів негласного отримання інформації, які контрабандним шляхом переміщували в Україну та мали намір використовувати на території України. Окрім того, Тиводара підозрюють у нанесенні легких тілесних ушкоджень Андрію Д'яченку 22 червня, а також у незаконному зберіганні боєприпасів.

Адвокат Вадим Матвіїв зазначив, що його підзахисного називають підозрюваною особою, але жодних правових підстав для цього немає і їх не було ще 24 години тому, коли оголошували про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень за частиною 2 статті 201 та частиною 2 статті 359.

Тоді слідчий намагався здійснити повідомлення про підозру, але адвокат заперечував з огляду на третій гіпертонічний криз у підзахисного за день. Окрім того, адвокат надав клопотання про негайне звільнення Тиводара, у зв’язку з тим, що затриманий без ухвали суду протягом 24 годин з часу затримання не отримав повідомлення про підозру.

Вадим Матвіїв наполягає на протиправності клопотання про тримання під вартою Тиводара. З його слів, не надано доказів, що підзахисного потрібно тримати під вартою. До прикладу, він користується повагою депутатів місцевих рад та нардепів, представників громадськості та різних релігійних конфесій. Також він повідомив про перешкоджання госпіталізації та несвоєчасне повідомлення про підозру. Окрім того, адвокат просить врахувати, що Тиводар очолює постійну поліцейську комісію.

Суддя зачитав про вилучення предметів під час обшуків в офісі Варти порядку та вдома у Тиводара. Про бойові міни у протоколі не йдеться, натомість вилучили ноутбуки, системний блок, диктофон, предмети, схожі на патрони, тощо. Своєю чергою, Олександр Тиводар називає всі звинувачення безпідставними, він говорить, що може надати довідку про те, де були придбані вилучені патрони.

Присутні нардепи Ірина Констанкевич та Юрій Савчук зазначили, що підтримують свої заяву про передачу Тиводара на особисту поруку. Підтримку своїх заяв засвідчили депутати облради та міської ради.

"Зараз мають оголосити міру запобіжного заходу людині, яку знають як афганця, керівника ГФ «Варта порядку». Це людина, яка однією стала на захист та допомагала підтримувати правопорядок у місті.

Заяви від депутатів міської і обласної рад, численних організацій, подяки, нагороди, є свідченням того, що Олександр Тиводар все життя працював у громадському секторі і має громадянську позицію.

І коли в один день все це перевертається «з ніг на голову», змінюється й дискредитується, стає зрозуміло, що в основі цієї справи лежить не правопорушення, а політичне замовлення. Саме під політичне замовлення готується фактаж, якого не існує, і таким чином створюють кримінальну справу", - переконана Ірина Констанкевич.

Суд переходить до дебатів.

Прокурор просить про запобіжний захід у вигляді утримання під вартою протягом 60 днів. Захисник стверджує, що це клопотання протиправне. Суд перейшов у нарадчу кімнату для вирішення питання по суті.

Медики знову виміряли тиск Олександру Тиводару. Цього разу 200 на 120. на момент доправлення Олександра Тиводара у судову залу, медики зафіксували у нього підвищення артеріального тиску до позначки 200 на 100. Нагадаємо, медики рекомендують доправити затриманого до лікарні.

Після більше двох годин очікування, о 21:00 суддя повернувся з нарадчої кімнати і оголошує ухвалу.

Він повідомив, що сторона обвинувачення стверджує, що Олександр Тиводар та Роман Демидюк (якого побили під час допиту працівники СБУ - ред.) спільно придбали у Словацькій республіці та перемістили через митний кордон України спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації (годинник-відеокамера та засіб, замаскований під ручку). Також звинувачують у стеженні за особами та зборі конфіденційної інформації про Андрія Д'яченка та організацію його побиття. Сторона обвинувачення просить застосувати щодо Тиводара утримання під вартою.

Беручи до уваги, що Тиводар не переховувався від суду, має виключно позитивні характеристики, зважаючи на його стан здоров'я, суддя вирішив відмовити у клопотанні прокурора. Як запобіжний захід суд визначив не утримання під вартою, а особисте зобов'язання.

Тиводара звільнили з-під варти у залі суду. Його зобов'язали не покидати Луцьк протягом двох місяців. Таке рішення в залі зустріли оплесками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus