USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Євген Сверстюк розказав волинянам, як їх купують за їхні ж гроші

2 Жовтня 2012 17:53
Літературознавець, дисидент, учасник національно-демократичного руху Євген Сверстюк розповів волинянам, що таке «Ініціатива «Першого грудня», і як з її допомогою «вилікувати» «хворе» українське суспільство.

Зустріч із інтелектуальним лідером країни Євгеном Сверстюком відбулася у Луцьку 2 жовтня.

Під час презентації «Ініціативи «Першого грудня» Сверстюк зазначив, що група має на меті сприяти оздоровленню українського суспільства, об’єднаного спільними духовними цінностями, здатного творити моральну політику, справедливу економіку та соціальне благо під гаслом «Вільна людина у вільній країні».

«Це є така ідеалістична затія, яка, зрештою, є типовою для різних глухих періодів історії», - зауважив Сверстюк.

З його слів, все починається з якоїсь дії. Тож, «Ініціатива «Першого грудня» виникла серед духовенства. Намагаючись щось змінити у суспільстві, церковники різних конфесій звернулися до громадсько активних людей, які й створили ініціативну групу.
Ця група намагається повернути суспільство обличчям до справжніх цінностей, до моральних і духовних начал. Мовляв, українці успадкували від колишнього режиму економічний спосіб мислення, матеріалістичні погляди на життя. А треба думати про «вищі» речі заради спільного добра.

За словами Євгена Сверстюка, «Ініціатива «Першого грудня» має нагадати про істину, що «дух живить життя». Але щоб цього досягти, кожен член суспільства має думати, що можна зробити задля цього. «Найбільша біда українців – підкуп. І вона не в тому, що якийсь хитрий чоловік роздає людям 1% того, що він у них вкрав, а в тому, що, прийшовши до влади, він робитиме те ж саме і живити корупцію», - зазначив Сверстюк.

Тож, українці, переконаний Сверстюк, мають зрозуміти, що самі вирішують свою долю, і прийти на вибори з цією ідеєю. На думку науковця, ще однією великою проблемою українського суспільства є страх. Мовляв, люди бояться вже протягом кількох поколінь і самі не знають, чому. Але одна з біблійних істин у тому, що люди з відкритим серцем і душею нічого не бояться.

Загалом же, учасники зустрічі дискутували на тему, чи можлива успішна громадська діяльність в Україні і що для цього потрібно. Крім того, усі охочі могли придбати книги Євгена Сверстюка «Шевченко поза часом», «Не мир, а меч» та «На хвилях свободи».

Довідково:
Євген Олександрович Сверстюк народився 1928 року у селі Сільце, нині Горохівського району Волинської області. Свого часу здобув науковичй ступінь доктора філософії, є головним редактором газети «Наша віра», президентом Українського пен-клубу. Автор одного з найважливіших текстів українського самвидаву — «З приводу процесу над Погружальським». Політв'язень радянського режиму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
довідка Показати IP 2 Жовтня 2012 22:01
"...треба думати про «вищі» речі заради спільного добра..." - цікаво, коли сверстюк закликав голосувати проти всіх на останніх виборах, про що він думав? тому, перед тим, як лікувати суспільство, нехай сам полікується.
Iziy Shneerzon Показати IP 3 Жовтня 2012 10:52
Очередной "спаситель" человеК---чества, носитель абсолютной истины.
Петро Показати IP 4 Жовтня 2012 21:44
Це один з не багатьох українців, якого не зламало КГБ. І хто б що не говорив, але компромату на нього нема і не буде. Пропагує ідеї, зрозумілі і прийнятні у цілому світі. Не сприймають лише «хахли», бо «раби, підножки, грязь Москви».
Спортсмен до Петро Показати IP 6 Жовтня 2012 02:29
Згоден. Згадаю вчителя свого, який ба так само віщував - Іващенка Дмитра Полікарповича.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus