USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Ігор Алексєєв: «Якщо прийде друга хвиля кризи – банки «доїдять» малий і середній бізнес»

1 Вересня 2010 14:53
Ігор Алексєєв сумно іронізує, що перекваліфікуватися з підприємця в громадського діяча його заставила біда. Волинське об’єднання підприємців «Крок» виникло у 2008-му, коли фінансова криза «накрила» країну і зробила реальністю поняття «кредитного рабства». Здорожчання грошей і падіння доходів підприємців посилилися повним нерозумінням з боку банків, які стали змінювати умови договорів і змусили бізнес працювати фактично на обслуговування кредиту, а то й взагалі – просто згортати діяльність.

Ігор Алексєєв каже, що, хоч зараз банки зайняли більш виважену позицію стосовно своїх боржників, проблеми у стосунках «банк - підприємець» не зникли. Запорукою цьому – норми нового Податкового кодексу і загроза нової хвилі кризи. Про це – розмова з керівником волинського об’єднання підприємців «Крок».

- Вас бачили і чули на усіх «круглих столах», де обговорювали проект Податкового кодексу. Така ваша діяльність пов’язана зі «спеціалізацією» «Кроку» - захисту від свавілля банків?

- Звісно, пов’язана. Але я почну не з того. Авторитетні спеціалісти стверджують, що другої хвилі економічної кризи, скоріш усього, Україні не оминути. Є офіційна заява заступника міністра економіки Валерія Мунтіяна, про це говорив екс-міністр Богдан Данилишин. Глава уряду Микола Азаров заявляє, що Кабмін будує свою економічну політику з урахуванням прогнозів міжнародних експертів. А ті стверджують, що друга хвиля кризи буде набагато тяжчою, ніж перша.
А якщо економіка України і банківська система отримала такий потужний удар під час першої хвилі кризи, то страшно уявити, що буде під час другої хвилі, яка, як стверджують, буде набагато сильніша. Як показав досвід, під час першого удару кризи банки почали рятувати себе, свої активи, свою життєдіяльність за рахунок малого і середнього бізнесу.
Тож під час нового витка кризи ті банки, які виживуть, просто «доїдять» тих своїх боржників, які ще зараз зуміли втриматися і працювати. Я про підприємців. За офіційною статистикою, більше 30% виробничих підприємств перестали існувати за період кризи. А ті, що зараз є, м’яко кажучи, не найуспішніші.

- Можете розповісти про якийсь конкретний приклад того, як криза «з’їла» підприємця?

- «З’їла» криза і банки. Мій колега, керівник міської організації «Кроку» Сергій Новицький, займається виробництвом меблів з МДФ. Це високотехнологічне виробництво, воно передбачає наявність вакуумних пресів, станків з комп’ютерним керуванням тощо. У це виробництво було інвестовано близько 400 тисяч доларів кредитних грошей.
І це не той випадок, коли, якщо ви пам’ятаєте, банк давав кредити просто «по паспорту». І багато людей брали просто як «халявні» гроші. Зараз мова про тих, хто брав гроші, щоб використати їх як ресурс для бізнесу.
При виведенні розрахункової вартості продукції, яка дозволяла впевнено вийти на ринок і претендувати на якесь місце на ньому, у цю собівартість «забивали» і ціну обслуговування кредиту. Пишеться план, робляться розрахунки.
І тут буквально протягом півроку банки радикально міняють правила гри. Не одному Новицькому, напевно, від банку-кредитора тоді прийшло повідомлення, що процентна ставка обслуговування кредиту змінюється. Наприклад, повідомлення, що ви маєте платити не 12, а 22 % річних. А такі приклади були, зокрема такі повідомлення розсилав Приватбанк.
А ще банки дуже «люблять» нараховувати пеню. І пеню на пеню. У мене є колега, який батькові на ювілей взяв у кредит автомобіль «Фольксваген» за 38 тисяч доларів. Чоловік виплатив 15 тисяч доларів, далі він «провис» і десь приблизно 7 чи 8 місяців не платив. І коли у нього з’явилася можливість заплатити якісь кошти – він прийшов у банк і спитав – скільки я там ще винен? Ви будете сміятися, - вони порахували, що ще 34 тисячі… такого «безпредєла», такої вакханалії, наскільки я знаю, немає в жодній країні світу

Але вернімось до виробничників. Зросла вартість обслуговування кредиту, за ним – собівартість продукції. Значить – зменшилася її ліквідність. Це й поставило багатьох підприємців-виробників на межу виживання. А багатьох – просто заставило згорнути роботу. До прикладу, мій бізнес «помер» більше року тому.

- Давайте повернемося до теми проекту Податкового кодексу…

- Якраз до цього я й веду. Отож при такій ситуації бізнес змушений був використовувати різні способи вижити. Наприклад – мінімізувати податки шляхом співпраці з підприємцями «єдинщиками». До речі, це цілком законний спосіб. І саме він допоміг частині бізнесу вижити.
А норми проекту Податкового кодексу цю можливість забирають.

- Це ваша єдина претензія до проекту Податкового кодексу?

- Мої пропозиції – системніші. І вони опираються на світову практику. В усьому світі підприємців, які займаються виробництвом якогось продукту, просто носять на руках, пил з них здувають. Бо виробництво – це те, що забезпечує конвертованість національної валюти – якщо вона не підтверджена валовим продуктом, це просто папір.

У нас, на жаль, не так. Я пробував внести пропозиції, в яких податковий кодекс надавав би преференції саме виробникам, які працюють на кредитних грошах. Для того, щоб знизити їхню собівартість продукції, для того, щоб вона була ліквіднішою. Ніхто не каже, що їм треба давати подачки, державні гроші чи ще щось. Їм треба дати можливість заробити ці гроші, зробити, щоб на них менше тиснули.

А існуючий проект Податкового кодексу повністю витісняє виробника «у світло», де той або муситиме всіляко від того світла ховатися, або просто вмре.

Банківській системі абсолютно все одно чи є у підприємця рентабельність чи нема. Він просто повинен кожен місяць прийти і віддати їм гроші. Про це мусить потурбуватися держава.

Мало того, що новий податковий кодекс не захищає таких виробничників, він суттєво розширює права фіскальних органів. Колосально їх розширює. І робить можливою ситуацію, коли до підприємця може прийти з перевіркою податковий інспектор будь-коли. А податкова перевірка на виробництві – це коли виробництво зупиняється на 3-4 дні, і тоді підприємець збивається навіть з того крихкого темпу рентабельності, який був.

І якщо новий ПК буде прийнятий – податкова адміністрація здобуде необмежені права щодо виробника, а уникнути зустрічі з ними виробник не може – це не кіоск, який можна закрити і піти. Відповідно, підприємець буде змушений відкривати двері, кивати головою, вислуховувати. І «пробувати домовлятися», якщо іншого способу врятувати бізнес не буде. Відтак – тінізація економіки та корупція тільки збільшаться

І якщо все це все-таки поєднати з кредитним тягарем, то це колосальні проблеми.

- Звідки б ви розмотували «клубок проблем» - з законодавчої неврегульованості чи свавілля банків?

Законодавча неврегульованість зумовлює свавілля банків. Договір банку з клієнтом абсолютно чітко прописаний в межах чинного законодавства. Вони ніби не виходять за межі того поля гри, яке сформувала держава.
Тобто якщо закон допускає банкіру можливість наживи, він її не упустить. Підкреслюю: наживи, а не заробітку. Бо заробити гроші і їх, грубо кажучи, «зрубати» – різні поняття.

- Ваша організація «Крок» навчилася захищатися від тиску банків?

- Похвалитися якимись колосальними результатами я не можу, це буде як мінімум дешевий популізм з мого боку. Але, безумовно, є не менше кількох сотень людей, які повірили, що вони можуть оборонятися, що у них також є права, що банк не може просто так викинути їх з квартири, відібрати майно.

- А яким способом можна від банку оборонятися?

- Атака банку в 9 з 10 випадків відбувається шляхом використання юридичної неграмотності клієнта. Бо зазвичай людина підписує договір, не читаючи його.

Банк зловживає некомпетентністю боржника. І використовує норми закону, які йому вигідні.
Але люди повинні знати, що Цивільний кодекс України захищає клієнта банку. Банк насправді не міг придумувати 100 процентів пені на 200 процентів пені.
І коли колектори приїздили відбирати автомобіль за борги мало не зі шматком туалетного паперу, де було написано «отобрать», - ми їм просто пояснювали: шановні, у нас правова держава, приїжджайте з рішенням суду і забираєте майно. Бо робити це у нашій державі може тільки судовиконавча служба… І таких прикладів – маса.

Але, повторюся, якщо не дай Бог, така ситуація накладеться на другу хвилю економічної кризи – це буде жах. Сильніший «рватиме» слабшого, але значно жорсткіше і цинічніше, ніж це було.

- Тобто за цих два роки, ви вважаєте, не виробилися якісь "антитіла", аби уникнути такого знову?

Ні. Люди просто оговтались від першої атаки банків, і – хто вижив, далі грають за правилами банкірів. Сьогодні жорсткого протистояння нема ще й тому, що банки зайняли більш лояльну, або навіть більш інтелектуальну позицію.
Вони зрозуміли що «нахрапом» не візьмеш, так би мовити «лоха розвести буковками» не вийде, тому використовують гнучкіші схеми. Наприклад, якщо це «Приватбанк», то судитися з ним можна у Дніпропетровську, де головний офіс банку.

- З практики – є банки більш агресивні і менш агресивні в частині тиску на клієнтів?

- Є така градація. Скажімо, перша хвиля кризи показала, що більша кількість банків працювала через колекторські фірми завуальовано, продавши їм свої борги..
Абсолютно відверто атакував своїх контрагентів «Приватбанк», було не дуже багато випадків по «Авалю» і одиничні випадки по інших банках. Але більшість нашої роботи в рамках діяльності «Кроку» – це було якраз спілкування з «Приватом».

- Чи підете ви ще у банк брати кредит?

- Боюся, що найближчим часом - ні. Бажання працювати є, бажання створити нову справу є, але гіркого досвіду співпраці з нашими банками достатньо, щоб зрозуміти: кредитні кошти, надані українськими банками, стають врешті-решт надто дорогими.
Я прихильник залучення грошей в інших місцях – це позики фізичних осіб, іноземні інвестиції тощо.

- Розмова вийшла якоюсь песимістичною… То що – якщо нам не минути другої хвилі кризи – можна й «не тратити сил»?

- Так, ризик того, що буде другий етап економічної кризи, доволі високий. І це розуміють всі. Але складати руки – це остання в цій ситуації справа. Навпаки - соціальна активність і підприємців, і решти людей – в тому числі в обговорені того ж проекту податкового кодексу – має велике значення. Зараз формуються нові стосунки держави з підприємцями. І вони сформуються рівно настільки, наскільки дозволять це сформувати підприємці.

Якщо будемо пасивно до цього ставитися, не будемо реагувати на таку однобоку гру держави – тоді точно нам буде зле. Люди самі себе поставлять в незручну позицію, мовчки прийнявши нові правила гри. А є ж маса способів протестів, донесення своєї думки до влади.

Якщо ж людина все-таки не готова проявляти соціально активну позицію – тоді пораджу серйозно взятися за капіталізацію самого себе. Це, знаєте, коли треба запасатися харчами і теплим одягом перед довгою і холодною зимою.

Тобто я веду мову про здобуття тих цінностей, які були ліквідні завжди. Наприклад, я позитивно як до об’єкту капіталізації ставлюся до землі – землю завжди можна обробляти, садити чи будувати на ній щось. Один мій колега таким самим чином почав капіталізувати себе, вкладаючи кошти у водойми, ставки для розведення риби.

Ну, і ще одна очевидна порада – не зберігати кошти в одній валюті. Досвід показав, що жодна з них не є гарантією стабільності.

Розмовляв Сергій ЮРЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
клієнт Показати IP 1 Вересня 2010 17:28
Так коли ж буде друга хвиля, хто знає?
Леся Показати IP 1 Вересня 2010 19:04
Пане Ігоре чи підете Ви на вибори від проросійської партії "Третя сила" яку очолює в області пані Саган?
Tarantino Показати IP 1 Вересня 2010 19:53
Ігоре, а чи дала щось ваша пропозиція до змін податкового кодексу? чи це було звичайне стрясання повітря?
Любі свині Показати IP 2 Вересня 2010 09:01
Ігорь. Закінчуй балаболити.В банки ніхто нікого силою не тягнув!А якщо набрались грошей - то віддавати треба.Ти напевно своїх особистих боржників з"їв-би... З розмови я зрозумів - крім говорільні твій КРОК ні на що не вартий. Вибори на носі - от і піаришся...
Ястребок Показати IP 2 Вересня 2010 10:29
Леся, краще запитали б, наскільки успішно Ігор Алексєєв співпрацював з Анатолієм Вітівим, очільником ВО "Свобода" на Волині. Після такого йти на вибори від проросійської партії - означає позиціонувати себе як представника "найдавнішої професії" (на мою думку).
забужан Показати IP 2 Вересня 2010 11:35
Народ, це з джинса. А оскількі "Третя сила" знаходиться в орбіті знайомих такого собі пана В.Бондара, то зрозуміло хто це проплатив. хоча треба віддати належне нач. штаба одного з кандидатів Владу Стемпковському - це вже краще ніж якиїсь чувачок з позовом до романюка чи карикатури. Цікаво, що буде далі?
так і буде Показати IP 2 Вересня 2010 12:12
Банки вже доъдають. І не тільки бізнес а всіх. А з приходом банкіра Романюка до влади - буде всім повна ****.
ха Показати IP 2 Вересня 2010 12:13
Якщо прийде 2-га хвиля??? Та вона стрімко несеться як цунамі! Швидше треба обирати Романюка - щоб встиг обібрати народ і врятувати свої гроші.
дірявий Показати IP 2 Вересня 2010 12:55
що тут ще скажеш... "там де правлять злі банкіри у людей в кишенях діри"
підприємець Показати IP 2 Вересня 2010 12:58
Як на мене все грамотно і правильно написано,і треба щось робити.Сам звертався в Крок,допомогли і склали заяву(безкоштовно),потім пішов до адвоката і зараз із банками воюю  А вам «коментатарям» аби обгадити все…Балатуйтесь!Підтримаємо!Опозиція має існувати!Краще робити опір гуртом,а не філософію розводити що-десь,хтось,колись.IMHO.
Лучанин Показати IP 2 Вересня 2010 13:34
Мда читаю коментарі і розумію в нас срать тількі вміють. А КРОК мені особисто допоміг відбитись від коллекторів за авто. Досі їжджу . вже навіть вийшов на графік і вчасно плачу кредит. Працюю таксистом і це єдиний заіб існування мені і моїй сімї. Дякую КРОК !!!!
Андрій Показати IP 2 Вересня 2010 14:10
Ігора знаю особисто. Складна людина погоджуюсь але більш принципової і порядної людини я не зустрічав і не думаю що в Луцьку є більші Патріоти ніж він.Слава Україні Героям Слава
РОНІН крок Показати IP 2 Вересня 2010 14:16
Ястребок цікавою інформацією володієш "на вибори від проросійської партії" ти би поділився... А фрази підбирай краще (в своїх думках) перед тим як писати. Бо можна і без піря залишитись (на мою думку)
вого КРОК Показати IP 2 Вересня 2010 17:19
2Клієтн 2011-2012 2Tarantino Риторичне запитання. 2Леся НІ! 2Свині Свиня що вміє друкувати це кумедно) Вітаю! 2Ястребок Рідне Вам НКВД доволі часто використовувало таких як Ви,провокаторів, для досягнення цілей поставлених "велікой партієй".Тому Ваш пост мене не здивував,єдине шкода що не в Волинських лісах дискутуєм( 2забужан Цікаво,чому рік тому таке інтервю сприймалось як актуальне(на злобу дня) а сьогодні це джинса?Я щось пропустив,фінансово-економічна ситуація в країні покращилась? Чи може такі публікації комусь муляють на вибори?Ааа....? P/S Обовязково виставлю "Третій силі" й Бондарю рахуночок, ну щоб написане Вами гі..о мало хоть якесь відношення до правди)))
Проти Показати IP 3 Вересня 2010 14:52
Романюк буде як Ющенко, добре обличчя а хребта нема
Володимир Показати IP 12 Березня 2012 09:34
Писати можна класно про невдалі споби використання кредитування. Ті хто брали кредит, повинні були думати головою, а не жо.... Як член Кроку Сергій Новицький. Маючи кредити в банку та взявши в бог гроші в людей, вирішив нажитися та не повертати. Бізнес пустив коту під хвіст - так як вирішив піти в політику бабло рубати. А натомість догроався, що майно фірми з молотка пустив. Мало того, що виручені кошти кидає в політику, то ще й на повернення боргів - болт забив. Зверніться до Сергія Новицького і він вам розкаже як за рахунок шахрайства можна політикою займатись в партії "Удар". Вибирайте в депутати такого як він і проблеми ВАМ гарантовані!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus