USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Кандидати у голови ОТГ: приховування партійності, адмінресурс, нові статки

18 Жовтня 2017 18:55
29 жовтня на Волині – вибори голів та депутатів до 19 об’єднаних територіальних громад. Це рекордний показник за кількістю одночасних виборів за два роки.

За даними Волинського представництва Громадянської мережі ОПОРА, загалом ТВК зареєстрували 2084 кандидати у депутати до відповідних рад та 68 кандидатів на посади голів ОТГ. Загалом же оберуть 422 депутати. Участь у виборах беруть 14 політичних партій.

Передвиборна кампанія у розпалі. І вже з самого початку відзначилася вона активним використанням адмінресурсу на підтримку представників від БПП «Солідарність». Зауважимо, що про тиск на кандидатів від опозиційних сил заявив УКРОП. Потенційних кандидатів у голови та депутати від цієї політичної сили – працівників бюджетної сфери – шантажували звільненням з роботи. А «співбесіди» з імовірними кандидатами на посади голів ОТГ проводив особисто голова Волинської облдерж­адміністрації Володимир Гунчик. Пізніше Володимир Петрович навіть прокоментував заяву УКРОПу: мовляв, не тиск чинив на кандидатів, а робочі моменти обговорював. Та шила в мішку не сховаєш...

Пропонуємо вам детальніше познайомитися з головними суперниками на посади голів ОТГ.

Луцький район

У Борантинській громаді безсумнівний фаворит передвиборчих перегонів – нинішній боратинський сільський голова Сергій Яручик. За часів його керування Боратин охрестили Волинським Сінгапуром. Тут збирають електропроводку для BMW, Mercedes та Volkswagen, працюють цукровий та комбікормовий заводи, водяться страуси, лами та павичі. На території сільради щорічно зводять близько 40 нових будинків. Тому конкурувати з Сергієм Яручиком комусь зась.

Городищенська ОТГ об’єднува­тиме населені пункти Луцького та Горохівського районів. Головні конкуренти – нинішні михлинська сільська голова Мар’яна Білецька та городищенська сільська голова Світлана Соколюк.

Мар’яна Білецька на посаді сільського голови вже другу каденцію. За цей час їй вдалося залучити на розвиток сільради додаткові гроші в рамках 13 проектів, у тому числі і європейські кошти. Не секрет, що саме цю кандидатуру підтримує і власник угринівського молокозаводу Андрій Турак.

Світлана Соколюк на посаді понад два десятки років. Однак, як розповіли нам місцеві, думки громади розділилися на дві частини: за і проти неї. Люди кажуть, що у селі ніби щось і роблять, та можна було б для розвитку залучити більше ресурсів. Адже всі зміни – це фактично суто за бюджетні гроші, які дає район, або ж за кошти власника сільгосппідприємства «Городище» Анатолія Никонюка.

Любешівський район

Любешівська ОТГ стане найбільшою на Волині. До її складу входитиме 16 сільрад, а це практично весь район.

Головні претенденти на крісло голови – любешівський селищний голова Василь Корець (балотується від УКРОПу) та голова Любешівської райдержадміністрації Олег Кух (самовисуванець).

Василь Корець в органах влади працює понад два десятки років – був і заступником голови, і головою Любешівської райдержадміністрації. Він першим почав відстоювати об’єднання Любешова з іншими населеними пунктами.

Олег Кух балотується шляхом самовисування, незважаючи на те, що належить до БПП. І саме від порошенківської «Солідарності» й обирався у 2015 році до Волинської облради. Чому ж нині він соромиться партійних прапорів – риторичне запитання. Однак використанням адмінресурсу аж ніяк не гребує. До слова, минулої неділі Олег Кух побував на святкуванні 50-річчя школи у с. В’язівне. І незважаючи на те, що як посадовець він у відпустці, подарував навчальному закладу принтер. А це вже таки дуже схоже на зловживання службовим становищем...

Тільки вочевидь забуває пан Олег Кух, що в кабінці для голосування виборець залишається сам на сам зі своїми думками.

Маневицький район

У Колківській ОТГ реальних претендентів на посаду голови двоє – старосільський сільський голова Віктор Регешук (самовисуванець) та голова Колківської селищної ради Олександр Палінкевич, який балотується від БПП. «Солідарність» робить усе можливе, аби підтримати свого кандидата, а інколи особистий водій Палінкевича на виборах, як розповідають місцеві, – сам голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк. До речі, ще кілька місяців тому Андрій Линдюк взагалі бачив у районі лише дві ОТГ – Маневицьку та Прилісненську. У його риториці під час громадських слухань щодо об’єднання громад було чимало суперечностей. А влітку пан Линдюк «прославився» тим, що фактично нахамив працівникам держпідприємства «Волиньторф», коли люди приїхали під ЦНАП на зустріч із Гунчиком відстоювати свої робочі місця. Відео про цей інцидент тоді оприлюднив в інтернеті один зі свідків.

Олександр Палінкевич головує з 2005 року. До того працював на різних посадах в аграрних підприємствах, землевпорядником. На початку року вільні залишки бюджету Колківської сільради становили 1 млн 100 тис. грн. Але, як розповіли нам колківчани, коли вони звернулися з проханням допомогти зробити ремонт у садочку, виділити частину коштів на підключення електроенергії на нових житлових масивах, Палінкевич їм відмовив. А ще помітили люди, що за роки головування Олександр Олексійович придбав собі новеньке авто з салону, трактор та квартиру в Луцьку для доньки.

Віктор Регешук – старосільський сільський голова сім років. До місцевих виборів 2010 року працював на керівних посадах: був заступником голови місцевого колгоспу «Маяк», директором будівельної організації, приватним підприємцем. Колись Віктор Регешук пообіцяв, що, ставши старосільським головою, бізнес продасть. Обіцянку виконав. Невеличка справа лише у його дружини – перукарня. У 2010 році бюджет Старосільської сільради становив 274 тис. грн, сьогодні – близько 2 млн грн. Тому на території сільради і дороги ремонтують, і світло облаштовують, і навчальні заклади підтримують.

(Продовження буде)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Наталія Показати IP 19 Жовтня 2017 11:11
Обурила саме інформація про Колківську ОТГ. Всі знають нинішнього Колківську голову як хорошого господаря, гарного сім'янина, добру людину!!! Всі знають, яка трагедія сталася в його сім'ї, і за які гроші придбали квартиру.
палка Показати IP 19 Жовтня 2017 12:01
Про які 2 млн бюджету Старосілля ви пишете? Це хіба що із усіма субвенціями із районного бюджету на дошкілля та культуру! Власних доходів вони мають не більше 900 тис.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus