USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Хто в Україні може вручити повістку та як діяти, коли її отримали

9 Липня 2022 17:08
Вручені повістки на вулиці, пляжі, блокпості, АЗС чи в іншому місці викликали серед українців хвилю обурення. Військовий психолог Андрій Козинчук у сюжеті «Сніданку з 1+1» розповів, чи варто використовувати повістки, як метод покарання.

Як передає ТСН, у командуванні Сухопутних військ кажуть, що вручити повістку може не лише представник центру комплектування.

«Це можуть бути і голови ОТГ, може бути керівник організації, де працює військовозобов’язаний, може бути уповноважена особа, яка працює разом із територіальним центром укомплектування. Вручити повістку можуть у будь-якому місці», – розповів начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

Проте вручення повістки не означає, що людину відразу відправляють на фронт. Їх вручають, щоб внести інформацію про особу у військкомат. Та й навіть якщо людина є у базі, це не гарантія того, що її візьмуть до лав ЗСУ.

Читати ще: Мобілізація в Україні: які бувають повістки та де їх можуть вручати

«Призиваємо лише тих громадян, які мають досвід проходження військової служби або навчальних зборів. А громадяни, які також підлягають мобілізації згідно законодавства, але не мають такого досвіду, призиваються тільки до навчальних військових частин», – додав Роман Горбач.
Завдяки мобілізації, в країні зараз немає проблеми доукомплектації військових частин. В деяких районах є навіть черги з людей, які чекають, аби їх викликали на службу.

Військовий психолог Андрій Козинчук вважає, що вручення повістки не має бути методом покарання. Адже це є знеціненням професії військового, а також це є неефективним.

«Я проти того, щоб ми послуговувалися каральними методами. Є набагато кращі методи. Наприклад, заохочення. Тому що карати повісткою психологічно сприймається так: коли тебе хтось карає, ти відчуваєш загрозу, ти починаєш захищатися, твоя психіка захищається, і людина робить все можливе – або втекти, або «побити». І немає ніякого ефекту», – пояснив військовий психолог.

Читати ще: Чому роздавали повістки на пляжах Світязя

За його словами, йти до ЗСУ мають за бажанням.

Як діяти, коли тобі вручили повістку

«Ти маєш прибути за тією адресою, яка там зазначена, для того, щоб пройти медобстеження і співбесіду та піти служити до ЗСУ. Є кілька варіантів, коли людина не проходить службу. По-перше, якщо це професія, яка виключає проходження служби (Укрзалізниця, ДСНС, працівник банку). По-друге, стан здоров’я. Чи може людина це робити? Є два варіанти: 1. Йти проходити службу. 2. Йти до свого адвоката, юриста і оскаржувати те, що ти не йдеш», – розповів Андрій Козинчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Так Показати IP 9 Липня 2022 17:55
Воєнний лохотрон. Повістка має вручатись будь-де, АЛЕ ЗАПОВНЕНОЮ!!! з номером, датою і підписом начальника, а не ксерокопією. Нас мають за бидло.
Сергій Показати IP 9 Липня 2022 18:31
В військоматах жнива по 5000 дол. вже просять щоб відмазати від армії
Недофізик до Сергій Показати IP 9 Липня 2022 21:28
За такі гроші можна зробити так, що дехто із "великих мачо у формі" буде опиратись на чотири точки опори і коливатись по осі Х то у додатньому то у від'ємному напрямках із частотою 2 коливання за секунду...
Самвирішу Показати IP 9 Липня 2022 18:55
Останній абзац, варіант 2 розглядаю, як єдиноможливий! P.S. Для тих, у кого в руках "методичка": у мене і у моєї дорогої сім'ї є захист...так, що не потрібно...
Правда Показати IP 9 Липня 2022 19:01
Тобто в 2022р.повної цифрової інформації і дурнуватої діджиталізації ці дятли з "совітських"воєнкоматів не мають реєстрів і не володіють списками,що ви там робили ці роки,у нас війна з 2014 року,взагалі то за таке ....або на передову...
Несправедливість Показати IP 9 Липня 2022 19:27
"Йти до свого адвоката, юриста і оскаржувати те, що ти не йдеш" По факту так не працює проходив лвк п'ятниця переглядали поверхнево, папку з документами про історію хвороби за 15 років!! діагноз хороба Крона. Просто відкинули вбік (буквально) визнали годен до служби і виписали повістку на явку з речами на вівторок 12 число пригрозивши тюрмою якщо не прийду. Поки буде переглянуто я вже буду в вч і не факт що вони переглядатимуть нормально.Як тільки попадеш в вч звязку з юристом в мене може не бути так як можуть забирати телефони.Там мине місяць два і можу загнутися через відсутність ліків та перенавантаженя організму. Дякую продажним воєнкомам, лвк, і собі що вродився в такій країні з таким здоров'ям та щей бідним.
Рішення до Несправедливість Показати IP 9 Липня 2022 20:32
Те вже, друже, твій вибір. А вибір завжди є!
Вибір до Рішення Показати IP 10 Липня 2022 08:53
Про який вибір ви кажете людині в якої хвороба Крона? Ви хоч знаєте що то таке? Таким людям подорожувати важко( бо дорога, харчування), не то що казарми, окопи, війна, відсутність гігієни . Це дорога в одну сторону , навіть без пулі. Ну і не к віх є кошти і вміння відкупитись . До чого тут вибір ?
Рішення до Вибір Показати IP 10 Липня 2022 10:44
Під словом "вибір" маю на увазі не вестися на залякування і не йти в один кінець!
Ги до Вибір Показати IP 10 Липня 2022 17:38
Пуля? Це що таке, куля знаю. Щирі вкраїнці.
ABC до Несправедливість Показати IP 10 Липня 2022 15:30
Посилаєш воєнкомів і їх повістку далеко. На тебе заводять кримінальну справу про ухилення від мобілізації. Суд дасть 3 роки умовно із відстрочкою покарання в 1 рік. Profit!
Добродій Показати IP 9 Липня 2022 19:35
Скажіть а законно виписується повістка коли там стоїть печатка ,і підпис воєнрука .,,а туда вписують дані,,
К Показати IP 9 Липня 2022 20:32
Бардак в державі,кошмарять народ,люди бояться лишній раз десь вийти в людні місця,видають повістки де хочуть,невже бракує проіесіоналів....
MAC Показати IP 9 Липня 2022 23:55
Ні, це незаконно. Бланк повинен бути повністю заповнений. А документи мають право взяти для звірки данних.
Ліна Показати IP 11 Липня 2022 08:19
То чого ми мовчимо ? Люди! Треба знов добиватися самим за себе! Влада нас знищує їм всерівно! Тож не їх діти! Дрки не буде їх дітей не йти нікому!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus