USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Молодість душі: виставка Миколи Куценка й Анастасії Чарук у Галереї мистецтв

20 Грудня 2018 19:00
19 грудня шанувальники українського малярства мали нагоду познайомитися з творами двох волинських художників різних поколінь і мистецького досвіду.

Відбулося відкриття спільної виставки знаного монументаліста, педагога, живописця Миколи Куценка і його талановитої учениці Анастасії Чарук.

Представлені ними великоформатні картини сформували багату і насичену експозицію у Великій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.
Традиційно авторів виставки у статусному просторі волинських художників представив голова правління ВО НСХУ Володимир Марчук, а численними гостями події стали їхні родини, колеги і друзі, знані живописці та студенти мистецьких вузів міста, фотохудожники, шанувальники прекрасного.
Тепло привітав присутніх зі святом «головний Миколай Луцька» відомий скульптор Микола Головань, а радість мистецького дійства розділили спілчани Петро Собко, Олена Бурдаш, Микола Рубан, Світлана Костукевич, Оксана Ядчук-Мачинська, Сергій Корсай, фотохудожники Євгеній Боярчук, Ігор Денесюк, Віктор Чухрай, Володимир Стахів та інші. Яскравими квітами привітала винуватців події Алла Євгеніївна Куценко, дружина і муза Миколи Федоровича.
Завідувач відділення художніх ремесел Луцького ВПУ будівництва і архітектури Анатолій Стельмах працював свого часу з обома авторами виставки – з Миколою Федоровичем як колегою, а з Анастасією в якості учениці. Що їх об’єднує в малярстві?

«На цій виставці представлені два молоді душею художники, – ділиться враженнями Анатолій Стельмах. – Стільки енергії та емоцій, і вони такі світлі, радісні, веселі, і незвичні як на мене! Я приємно здивований роботами Миколи Федоровича. І так само здивований роботами Насті. Я не чекав такого потужного, активного мазка. Це шуканий і знайдений нею колір, поки що стриманий… Для мене це сюрприз!»
Досвідчений педагог, майстер-монументаліст Микола Куценко активно займається живописом. Зараз він перебуває на заслуженому відпочинку і з особливою пристрастю занурився у малярство: досліджує нові теми, експериментує з кольором і техніками.

«Краще пізно, ніж ніколи», – жартує він з цього приводу.

Після першої великої персональної виставки у 2016 році це нова презентація живописця для волинян, де виставлені роботи цього року творчості. На полотнах Миколи Федоровича домінує життєрадісна палітра й оптимістичні теми, знаходять відгук проблеми сьогодення. На питання, коли він встигає все це робити, по-філософськи зауважує: «Доживете до моїх років, будете все встигати. Я малював те, що знаю і хочу!».
«Моя перша виставка саме з цим педагогом, – розповіла дебютантка Анастасія Чарук гостям презентації, – бо це той вчитель, який допоміг мені перебороти якісь страхи в живописі. Часом люди роблять щось на догоду іншим. Микола Федорович як педагог дуже швидко в мені це присік. Тепер, коли я ставлю перед собою велике біле полотно, я не боюся його десять разів переробити, якщо мені щось не подобається».
Стримана, насичена кольорова гама творів Анастасії заворожила глядачів своєю виразністю, а впевнені, філігранні мазки вже переконливо демонструють вправність її руки.

«Соняшники» Анастасії Чарук
Особливо полонили увагу поціновувачів живопису пейзажі молодої мисткині з оригінальними підписами, які вказують координати цих локацій на GoogleMaps. Художниця підтвердила, що це реальні місця, де вона малювала з натури, а завершити роботи допомогли уява, фантазія. Не подобається їй класичне питання «Що ти хотіла цією роботою сказати?», бо пише твори в особливому стані відчуттів і переживань, далекому від прорахованого аналізу майбутньої картини.
Дебютантці дуже цікавий зворотній зв’язок з глядачами, котрі дивитимуться її роботи, знаходитимуть у них емоційний відгук і висловлять свої враження. Це може зробити кожен відвідувач виставки у спеціальному записнику авторки.
Запрошуємо переглянути експозицію робіт Миколи Куценка і Анастасії Чарук в Галереї мистецтв ВО НСХУ. Вона триватиме протягом місяця і вільна для перегляду шанувальників малярства.

Коротке творче резюме авторів виставки:

Микола Куценко народився 1 січня 1947 року у селі Попівка Кошарського району Ростовської області. У 1975 році вступив до Київського державного художнього інституту на факультет станкового живопису, після 2-х років навчання був переведений на факультет монументального живопису, навчався у майстерні відомого педагога Миколи Стороженка. З 1981 року мешкає в Луцьку, де працює художником-монументалістом у Волинських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду УРСР. Виконує розписи, вітражі, мозаїки. З 1999 по 2015 роки займається педагогічною діяльністю – викладає спеціалізовані дисципліни на відділенні художніх ремесел у Луцькому вищому професійному училищі будівництва і архітектури. Учасник регіональних та всеукраїнських виставок з 1981 року. Творчий доробок художника складають роботи монументального і станкового живопису. Улюблені жанри Миколи Куценка – пейзаж і натюрморт. Картини зберігаються у приватних колекціях українських та зарубіжних шанувальників.

Анастасія Чарук народилася 8 травня 1996 року в Луцьку. В 2014 завершила навчання за спеціальністю «живописець» відділення художніх ремесел Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури. В 2014-2018 рр. навчалась в Косівському інституті прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв на кафедрі монументально-декоративного живопису.
Фото картини «Соняшники», фрагментів роботи з Фейсбук-сторінки Анастасії Чарук

Фото події Олега Бурлаки, авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Сергій Показати IP 20 Грудня 2018 19:55
Талановиті художники у нас в Луцьку і не треба нам львів'ян та київлян на вуха вішати. Люби й вивчай с...ка своє.
Лідія Показати IP 20 Грудня 2018 20:44
Роботи цієї талановитої художниці вражають зрілістю і майстерністю. Микола Федорович порадував нас радісними кольорами і мудрістю досвідченого митця. Здоров'я і натхнення родинам художникам!
Ольга М. Показати IP 21 Грудня 2018 12:35
Позитивні враження. Молода художниця дуже потужна і сміливо проявляє свої настрої. Загалом виставка радує теплими кольорами в ці холодні дні.
Сергій Показати IP 22 Грудня 2018 11:05
Микола Федорович це справжній Художник. Молодець!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus