USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На ремонт клубу в Хорові проситимуть кошти з обласного бюджету

23 Квітня 2018 09:48
Давно наболілі питання ремонту будинку культури у селі Хорів Локачинського району, підтримки ФАПу і дитячого садочка обговорили під час зустрічі місцевих жителів з депутатом обласної ради від УКРОПу Вячеславом Рубльовим.

Про це повідомляє прес-служба волинського УКРОПу

Село колись мало статус містечка, тепер у Хорові – близько 250 жителів. Через зруйновані дороги дістатися до нього досить непросто. Місцеві активісти з особливою надією прийшли на зустріч до депутата, аби розказати про свої проблеми та заручитися підтримкою для їх вирішення.

Найперше, показали Вячеславу Рубльову будинок культури. Приміщення установи – в аварійному стані, на голову будь-якого моменту зі стелі може впасти штукатурка.

«Для сільських жителів це єдине місце, де можна зібратися усією громадою, – розповідає хорівський депутат Мирослава Лотоцька. – Більше подібних приміщень у селі немає, навіть вибори тут відбуваються. Будь-що його потрібно терміново ремонтувати. Але власними силами не можемо дати раду. Тому сподіваємося на фінансову поміч. Сільський голова не хоче допомагати селу розвиватися, не йде назустріч людям. Тому готова взяти ініціативу щодо ремонту клубу на себе».

Вячеслав Рубльов запропонував для початку організувати роботи господарським методом.

«Буду сприяти ініціативній групі села у виділенні на найближчій сесії облради коштів із обласного бюджету для придбання будівельних матеріалів, а вже самі роботи повинні організувати власними силами: чи найняти професійну бригаду, чи організувати майстрів із сільських чоловіків», – зазначила депутат.

Місцеві ентузіасти у розпачі через невирішеність багатьох питань у Хорові. Вони провели Вячеслава Рубльова у сільську загальноосвітню школу І-ІІ ст., у якій за сумісництвом функціонує ще й дитячий садок. Керівник школи Валентина Михалевич стверджує, що початкові освітні заклади отримують мало коштів від районної влади.

«Зараз у школі навчається 13 дітей, четверо цього року випускаємо, а семеро прийдуть у перший клас, тобто кількість дітей збільшується, – зазначає Валентина Миколаївна. – Все майже облаштовуємо своїми силами, ремонт у класах робили за кошти батьків. Але парти дуже старі, дошка уже зносилася. Хочеться, щоб діти здобували освіту відповідно до сучасних вимог».

Дитячий садок «Капітошка» теж обладнаний завдяки ініціативі батьків. Вихователь з дому приносить ноутбук, аби дітям проводити цікаві заняття, розважати їх. Місцеві кажуть: сільський голова не хотів відкривати садок, але батьки своїми силами та за підтримки депутатів організували роботу ДНЗ.

Потребує фінансової допомоги і сільський ФАП. Будівля доволі простора, але потребує ремонту підлога. Фельдшер не має сучасного медичного обладнання для термінової допомоги хорівським жителям.

«Уже замінили вікна, готові власними силами зробити ремонт, але дуже потрібно закупити сучасний прилад для вимірювання тиску, електронні ваги, смужки для глюкометра», – з надією розповідає керівник ФАПу Галина Шамрило.

«Доки у селі є ФАП, школа і клуб, доти село живе, – переконаний депутат облради Вячеслав Рубльов. – Це перша моя поїздка у Хорів. Хочеться допомогти активним жителям села відродити клуб і підтримати медичні та освітні установи. Хоча все відразу зробити нереально. Потрібно поступово братися за кожну справу. У цьому році треба започаткувати співпрацю. Якщо жителі Хорова покажуть на ділі, що можуть ефективно використовувати кошти і оперативно спрямовувати їх на окреслені потреби, то надалі будемо підтримувати громаду. У співфінансуванні із Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» можна придбати медичне обладнання для ФАПу. Це буде перший спільний проект, який, сподіваюся, стане гарним початком для позитивних зрушень у Хорові. Вірю, що в таких ініціативних людей усе вийде, а ми будемо допомагати у реалізації задумів активістів села».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus