USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині селяни «воюють» з лісівниками через масову вирубку дерев

22 Лютого 2018 22:31
У селі Черче Камінь-Каширського району - скандал. Селяни воюють з лісівниками, які масово вирубують ліс фактично гектарами. Називають такий цинічний лісоповал санітарною рубкою. І кажуть, що це боротьба з короїдом. Тим часом пошкоджені сосни лісівники не чіпають, а зрубують сотні здорових дерев, які потім ідуть на продаж. Люди перекривають дорогу і силоміць розвантажують лісовози.

Про це йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

Люди розповідають, що працівники лісгоспів рубають ліси ділянками по кілька гектарів за раз. Тим часом самі лісівники стверджують, що таким чином вони борються з короїдом. Але чомусь зрубують не понищені сосни, а здрові дерева, які коштують чималих грошей.

Місцеві люди перепиняють та розвантажують лісовози. Селяни кажуть колоди везуть непроштамповані і без жодних документів. На подвір’ї клубу лежить промислова деревина, яку кілька днів тому забрали у лісівників. Дозволів у працівників лісу за словами селян не було. А колоди дійсно не позначені відмітками.

Жителі села Черче везуть журналістів показати як у їхньому лісі борються з короїдом. Картина вражає. У цій лісосмузі вирубали цілий масив здорових зрілих сосен. А поруч стоять всохлі, пошкоджені короїдом дерева. Їх лісівники навіть не зачепили. Окрім відгородженого масиву, вирубані дерева і за межею відбитої лісгоспом ділянки. Тобто всередині лісосмуги, там не мали права рубати. За словами місцевих жителів, за день з лісу виїжджало по 5-6 навантажених лісовозів. Лісівники працюють невтомно, валили дерева навіть на Водохреще.

Окрім непоправної шкоди лісу вантажівки розбили до останнього дорогу, яку до речі, люди ремонтували за власний кошт і власними силами. Скидалися грішми і своїми тракторами возили пісок.

Решту вирубок, які показують місцеві жителі, працівники лісу відмовляються відвідати. У лісі винищені величезні території, по півтора гектари. Деякі з них знищили два роки тому. І хоча лісівники зобов’язані на місці зрубаних дерев висадити нові – цього не зроблено. Ділянки розбиті лісосмугами і ці смуги на сьогодні теж розмежовані під вирубку. Зовсім скоро тут взагалі не буде лісу.

Черчинська громада доволі дружна. З цього села молодь не виїжджає. А лишається жити і будуватися на малій батьківщині. Саме молодь організувала патруль навколо лісу, вони й перепиняють лісовози. Як нам розповіли місцеві, кількома ініціативними хлопцями зацікавилася поліція. Щоправда на заяви людей про те, що ліс вивозять без документів, правоохоронці не реагують.

Люди не заперечують – ліс – це їхнє багатство, ягоди, гриби. Та й деревина. Але цю деревину для місцевого населення лісгоспи продають за шаленні гроші. Ціна на дрова, за словами людей сягає більше як 200 гривень за куб, а промислове дерево коштує 1200 гривень.

Тим часом як стверджують люди, здорову добротну сосну, що може піти на будівництво будинку, переробляють у палети.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Любов Показати IP 22 Лютого 2018 23:22
Турійський р-н,Ружинська СР.с.Городилець - та сама картина - ріжуть гектарами.
вова ленин Показати IP 23 Лютого 2018 04:34
грабь по максимуму - накопление капитала уже 27 лет, потому как потом все будет чье-то...
Lp Показати IP 23 Лютого 2018 06:11
Маневицький район - просто жах, ліс возять в день і вночі. Хто за це відповідає????
хехъ до Lp Показати IP 23 Лютого 2018 12:48
страна богатая, жаль государство бедное
жителі Показати IP 23 Лютого 2018 08:49
ще в Горохівське приїдьте з телебаченням, це просто жах що роблять....
небайдужий Показати IP 23 Лютого 2018 09:27
А саме головне що масова рубка проводиться і в заказниках - хтось має за це відповісти!!!
хехъ Показати IP 23 Лютого 2018 09:41
кто им дает такие ударные планы вырубки?. Назовите их фамилии...почему до граждан не доводят фамилии воров?.. Совок неистребим? Хотя один лесник сказал, что при Совдепии так лес не резали.
123 Показати IP 23 Лютого 2018 11:05
НЕ ПЕРЕЖИВАЙТЕ!!! СКРІЗЬ САНІТАРНІ РУБКИ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus