USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Наші студенти власноруч творитимуть історію університету», – проректор СНУ про створення медичного факультету

3 Березня 2020 08:59
Нині Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки – на порозі реформ. Нещодавно відбулося публічне обговорення зміни назви вишу на Волинський національний університет імені Лесі Українки, всі учасники якого проголосували за таку зміну. Окрім того, університет отримав ліцензію на підготовку фахівців за спеціальністю 222 «Медицина» галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

Про те, як готуються до прийому студентів, як їх навчатимуть, а також про переваги навчання у волинському виші Інформаційному агентству Волинські Новини розповів проректор з науково-педагогiчної роботи та інновацій Вадим Ульянов.
Одразу ж уточнімо: це буде медична кафедра на медико-біологічному факультеті чи окремий медичний факультет?

Факультет – це мінімум 200 студентів і три кафедри, які йому належать. Тому час, коли буде створено окремий медичний факультет, залежатиме від набору. Буде створено дві нові кафедри, наприклад, анатомії та гістології, і ще одну – фізіотерапії, ерготерапії – буде додано до факультету, тому що спеціальність готується з галузі «Охорона здоров’я». Тоді можна сформувати факультет. Щодо кафедр: доти, доки не сформовано окремий медичний факультет, викладатимуться всі предмети перших трьох курсів медико-біологічного факультету на його кафедрах. Після створення окремого медичного факультету частину предметів викладатимуть на новостворених кафедрах, а частину – на кафедрах біологічного факультету. Таким чином факультети доповнюють та стимулюють розвиток один одного. А далі на медичному факультеті буде створено нові клінічні кафедри, які будуть йому підпорядковані, наприклад, кафедра хірургії, внутрішньої медицини, громадського здоров’я тощо.

Ви провели вже чималу роботу в плані такого собі рекламування майбутнього медичного факультету, зустрічалися зі старшокурсниками Волинського медичного інституту. Як думаєте, будуть у вас студенти? Чи є все-таки острах щодо набору, адже починати з нуля завжди трохи лячно?

Думаю, в нас будуть студенти. І, ви знаєте, коли вже почав, то страх відступає. Всі основні стратегічні ризики треба оцінювати до старту. Ми це й зробили. А далі треба йти за запланованою дорожньою картою, оцінювати нові ризики, тактично їх коригувати. Тоді все буде гаразд. Ми вже почали, тому боятися нема сенсу. Треба працювати й творчо підходити до процесу, залучати громадськість, масмедіа, лікарні, викладачів. До навчального процесу залучатимемо й викладачів з інших факультетів. Наприклад, іноземні мови, психологію, філософію викладатимуть фахівці з відповідних факультетів. Підкреслю: до «Кроку-1» входить іноземна мова професійного спрямування, і ми докладатимемо всіх зусиль, аби студенти, які вступлять на перший курс, до третього курсу, коли треба буде складати «Крок-1», володіли іноземною мовою на достатньому рівні.
Чи достатньо в університеті кадрового потенціалу, аби забезпечити хорошу роботу факультету?

Є дві частини – медико-біологічна та клінічна. Фахівців медико-біологічного профілю достатньо. Є і запрошені викладачі, є й підготовлені, а найголовніше – є аспіранти, які або виконують дисертаційні роботи, або вже готуються до захисту. Ми активно залучатимемо молодь до викладання та заохочуватимемо їхні наукові й педагогічні кар’єри. Перелік викладачів, які викладатимуть на перших трьох курсах, сформовано на 90 відсотків. Причому є ті, хто викладатиме для вітчизняних студентів, та ті, хто викладатиме англійською мовою для іноземців. Є фахівці, готові починати хоч зараз, є ті, яким потрібно від місяця до пів року, щоб підтягнути професійну англійську мову. Щодо клінічних кафедр, то в лікарнях є викладачі, які мають досвід роботи на післядипломному факультеті, є лікарі з науковими ступенями, є молодь, яка бажає стати кандидатами або докторами наук, а це пов’язано з педагогічним та науковим процесами. Вони зможуть це зробити на місці, будучи штатними співробітниками кафедр, запланувати й виконувати дисертації. Не потрібно буде шукати для цього можливості в навчальних закладах інших міст. У майбутніх першокурсників клінічна частина розпочнеться через півтора року від початку навчання – у лютому 2022-го, але формування клінічних кафедр ми почали вже зараз. І є викладачі, які хочуть працювати. Вони бачать розвиток власної кар’єри у стінах університету в рамках медичного факультету.

Дуже часто доводиться чути, мовляв, для чого нашому університету такий факультет, багато хто каже про те, що виш все-таки педагогічного спрямування. Погодьтеся, цей стереотип важко буде зламати. Що відповісте таким скептикам?

Тут є два моменти. Перший: всі медичні виші – кадрові, тобто готують медичні кадри, отже, за своєю суттю, є педагогічними. Другий: я завжди вдячний скептикам. Без них не було б прогресу. Тому дякуємо людям за те, що вони сумніваються, що об’єктивно дивляться й бачать якісь ризики у створенні факультету. Ми зі свого боку дивимося на ці ризики, аналізуємо і, якщо вони справді є, намагаємося їх або виправити зараз, або сформувати план дій для усунення недоліків. Ми звертаємо увагу на критику.
Ви проводили день відкритих дверей для студентів Волинського медичного інституту. І багато хто зі старшокурсників казав, що збирається продовжувати освіту в Тернополі, у Львові, в Києві тощо. Напевно, вам таки важко буде переконати їх вступати саме до вашого вишу. Чим будете переконувати? Які фішки матиме ваш медичний факультет, яких нема в інших вишах?

Основне – сюди прийдуть навчатися пасіонарні особистості. Вони будуть розуміти: це перший набір, у майбутньому – перший випуск, вони творитимуть історію власними руками. Не лише студенти навчатимуться, а й ми разом з ними. Ми будемо залучати їх до освітнього процесу, дослухатимемося до них, проводитимемо спільні наради, ми будемо створювати університет разом. Окрім того, матеріально-технічне оснащення намагаємося залучити найкраще. Ми запроваджуватимемо технології інтерактивного навчання, будуть сучасні бібліотеки з точками доступу до літератури в паперовому та електронному варіантах. Студенти будуть мати можливість відчути себе в ролі викладача. Це сучасна технологія: кожен студент отримає тему, яку має підготувати, опрацювати і провести пару, а колеги з групи дадуть йому оцінку, наскільки він глибоко підготувався й наскільки якісно зміг передати матеріал. Тобто фактично ми будемо навчати їх комунікувати – спочатку з колегами, потім із пацієнтами. Думаємо над тим, аби пропонувати їм напівволонтерські програми, щоби вони з перших курсів були долучені до клініки, мали спілкування з хворими на різних етапах, під час якого зможуть відпрацьовувати навички комунікації лікаря та пацієнта. Фактично, це є навички опитування хворого. До речі, це царина психологічного факультету, який дуже зацікавлений у співпраці. Там буде створено курс психології спілкування, що надасть первинні методи налагодження взаємодії лікаря з пацієнтом. На старших курсах ми навчатимемо їх спілкуватися з хворими й коректно пояснювати їм стан здоров’я, щоби людина менш болісно психологічно сприймала свій діагноз. Отже, своїм студентам ми пропонуватимемо максимально якісну й сучасну матеріально-технічну базу, надсучасні педагогічні технології. Це й буде тим фактором, що залучить до нас студентів. Ну і бути першим випуском – це класно!
Чи впроваджуватимете програму подвійного диплому з вишами Європи?

Ми про це думаємо, але медицина – найскладніша спеціальність для акредитації. Тож говорити, що ми це точно зробимо, – самонадіяно. Спочатку запустимо навчання й оцінимо наші можливості, ефективність роботи. Уряд затвердив перелік іноземних акредитаційних агенцій, які визнає аналогом акредитації Національного агентства забезпечення якості освіти. Оберемо дві-три агенції, зв’яжемося з ними, отримаємо вимоги та оцінимо свою відповідність їм. Якщо будемо розуміти, що ми здатні за короткий час акредитувати медицину, то всі зусилля докладемо до цього. А от коли отримаємо європейську акредитацію з медицини, тоді вже можна буде думати й говорити про співпрацю з європейськими вишами та спільні дипломи. До того ж, треба враховувати можливості законодавства, чи визнають у Європі спільні дипломи із закладами освіти інших країн. Зрештою, треба добре подумати, чи це потрібно. Заради попиту? Так, ми можемо це зробити й буде черга вступників. Але що з того буде Луцьку, Волині та Україні?

Де облаштують навчальні приміщення й чи достатньо їх буде?
Майбутні медики навчатимуться на третьому поверсі лабораторного корпусу, це більш як тисяча квадратних метрів. Уже визначено, де які кафедри розташовуватимуться, де будуть спеціалізовані лабораторії з новим сучасним обладнанням – гістологічна, анатомічна, фізіологічна, універсальні аудиторії, деканат, бібліотека, зони відпочинку. Усе продумано, кошторис складено, готуємо проєктну документацію.

Хто очолить факультет?

Коли ми наберемо студентів і створимо медичний факультет, тоді й будемо підбирати кандидатуру декана.

Студенти матимуть базу практики?
Обов’язково! Я вже казав, що ми проводимо роботу в цьому напрямку, зокрема ведемо перемовини з головними лікарями провідних медичних закладів Волині. Ми будемо робити так, щоб наші студенти були корисні лікарням теж. За результатами перемовин укладатимемо угоди про співпрацю з лікарнями. Це може бути університетська клініка на базі лікарні або ж клінічна база. Коли наші студенти завершуватимуть навчання на шостому курсі, до того часу плануємо також ліцензувати інтернатуру, куди, до речі, будемо брати випускників інших медичних вишів, які родом з Волині. Окрім того, зараз тривають перемовини щодо отримання грантів на навчання для тих студентів, які матимуть вагомі успіхи на першому-другому курсах, їм повністю або частково буде оплачено контракт. Так що стимул добре навчатися в них буде.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ага Показати IP 3 Березня 2020 09:49
Єрунда!
Анонім до Ага Показати IP 3 Березня 2020 22:35
Жаба задавила??!!
Галина до Ага Показати IP 22 Серпня 2020 12:41
Повна жаба
Анонім Показати IP 3 Березня 2020 10:20
Успєхі медіцини огромні. Мілліонам возвращено зреніє. С появлениям зренія возникают новіє проблєми. Квартира, рємонт, ізображеніє в дзеркалє трєбует замени.
Лучанка Показати IP 3 Березня 2020 13:05
Не єрунда. Ми звикли до усього нового відноситися скептично.
Анонім Показати IP 30 Серпня 2020 17:18
Кафедр відповідних немає,викладачів ,а ціну за навчання,як для початку велику запросили 29 500 грн.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus