USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У луцькому парку встановили причал для катера

21 Серпня 2018 13:46
Понтон, який використовуватимуть у якості пристані під час судноплавних прогулянок річкою Стиром, вже монтують у центральному парку Луцька.

Один із понтонів, що слугуватимуть для посадки на судна на річці Стир у Луцьку, транспортували 21 серпня за допомогою буксирного катеру «Характерник» до місця встановлення у районі центрального парку. На борту судна перебували заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук та радник міського голови Ігор Поліщук.

Як розповів директор ТОВ «Річковий порт «Луцьк» Олег Кербелай, для того, аби уникнути проблем з посадкою пасажирів, ставлять понтони на сваях, які дозволяють безпечну посадку та висадку пасажирів відносно борту судна. Один із понтонних причалів встановлять поблизу центрального пляжу у парку культури та відпочинку імені Лесі Українки. Інший – поблизу будинку скульптора Миколи Голованя у Старому місті, щоб ті, хто відвідує Луцьк, могли скористатися прогулянкою Стиром, вийти у Старому місті, пофотографуватися та помилуватися краєвидами.
На території промзони у мікрорайоні вулиці Шевченка відбуватиметься ремонт суден на відстій у зимовий період (понтони вважаються суднами стоячого типу).

Вже на День Незалежності планують здійснювати туристичні пасажирські перевезення річкою по місту на відрізку, де її очистили. На жаль, у річці є багато плавучих дерев, які пливуть з верхів’я у районі Хрінників, береги сильно захаращені.

Для того, щоби відновити пасажирські перевезення Стиром у Луцьку та збільшити туристичний потік, купівлю понтонів профінансували з коштів міського бюджету. Один понтон разом із ремонтними роботами коштує приблизно до 100 тисяч гривень. Наступним етапом буде встановлення та запуск понтонів в експлуатацію. Наразі річкою курсуватиме одне судно, яке перевозитиме туристів, а вже навесні планують привезти більший прогулянковий катер місткістю 150 пасажирів, а також судно-земснаряд, що займатиметься чисткою акваторії Стиру.

Робота з очищення Стиру була нелегкою та тривала два роки. Найскладнішим, зі слів директора річкового порту, було діставання з річки дерев, які протягом десятиріч були замулені. Дерева мали в діаметрі 80-140 сантиметрів, були до 8-11 метрів завдовжки. Піднімаючи їх, зіткнулися з тим, що недобросовісні рибалки робили перемети – троси, натягнуті між берегами, де зупиняються під час весняної повені дерева і підмивається річка. Витягуючи колоди, не витримували троси, ламалася техніка, адже таких дерев було багато.

Олег Кербелай подякував за сприяння керівництву міськради, адже пасажирські перевезення у Луцьку відновлять вперше з 1975 року. У процесі очистки русло річки поглибилося, зняли перешкодний бар’єр. Наприклад, торік дерева перед Гнідавським мостом прибрали, а цього року річка на цій ділянці поглибилася на метр.

Судно буксирного типу назвали «Характерником», тому що козак-характерник – це той, хто самотужки міг боротися з загарбниками. Наразі цей, єдиний, катер витягував з річки затоплені дерева. Надалі його використовуватимуть для транспортування суден технічного флоту, наприклад, судна-земснаряду.

Як зазначив радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, минулого року побачили, що річка настільки захаращена, що в деяких місцях неможливо було пройти навіть маленьким човном. Почали очистку Стиру, а тепер облаштовують причали. Загальна вартість робіт перевищує мільйон гривень, зараз ремонтують сходи у парку, щоб ними можна було користуватися і не соромно було привести туди туристів. Це буде частиною великого туристичного маршруту, що починатиметься у Старому місті. Туристи розпочинатимуть екскурсію містом, сідаючи на катер біля будинку Голованя, потім вони гулятимуть парком. Перевезення катерами зголосився здійснювати один із приватних підприємців. Одним з пріоритетних напрямків розвитку міста є туризм, і така «родзинка», як пасажирські перевезення річкою, приваблюватиме більше мандрівників до Луцька.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Читач Показати IP 22 Серпня 2018 11:52
До старовинних сходів у річку приведуть туристів! Це унікальний туристичний об`єкт часів княжої доби!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus