USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Обрізати чи ні? Лучани просять залишити дерева в спокої

3 Березня 2020 18:35
Лучани просять не кронувати дерева, а також розробити й прийняти правила щодо утримання зелених насаджень. Своєю чергою, у КП «Парки та сквери міста Луцька» пояснили, що керуються загальноприйнятими рекомендаціями, а обрізка деревам потрібна, аби продовжити їхній вік.

У Луцьку просять провести навчання з належного кронування дерев серед відповідальних служб, а також затвердити правила обрізання зелених насаджень. Таку петицію зареєстрували на сайті Єдиної системи місцевих петицій, її можна підписати за посиланням.

Як вказав автор петиції, у зв'язку з наближенням весняної пори як найсприятливішої для кронування дерев необхідно розробити та затвердити єдині правила кронування дерев у місті, а також провести низку заходів із навчання відповідальних служб обрізанню гілок без шкоди для їхнього стану та зовнішнього вигляду Луцька.

За словами Михайла Верпучинського, у минулі роки було виявлено численні порушення кронування дерев.

«Як відомо, раніше МОЗ України вже був підготовлений проєкт наказу «Про внесення змін до Державних санітарних норм і правил утримання територій населених місць», згідно з яким рекомендувалося заборонити омолоджувальне обрізання дерев. Така необґрунтована робота не лише зменшує розмір крони дерев, погіршує процес очищення повітря, а й значно зменшує площу затінених територій, що здатні на кілька градусів знизити температуру повітря під час літньої спеки.

Подібні правила та навчання вже були успішно реалізовані в інших містах України, зокрема Кропивницькому та Львові. Так, у Кропивницькому було рекомендовано при обрізанні гілок застосовувати принцип максимального збереження крони, заборонити одноразове обрізання понад 30% крони дерев. Розроблені правила містили приписи, рекомендації та ілюстрації щодо підняття крони, її пониження, прорідження та обрізування дерев під лініями електромереж», – зауважив лучанин.

Він наголосив, що мешканців міста дуже непокоїть кількість та стан зелених насаджень у Луцьку, тому варто відреагувати та належним чином унормувати це питання.

Як розповів у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини директор КП «Парки та сквери міста Луцька» Богдан Феденчук, підприємство, здійснюючи формувальну чи омолоджувальну обрізку дерев, строго керується рекомендаціями щодо правил утримання зелених насаджень.

Він пояснив, що працівники підприємства кронують дерева переважно в осінньо-зимовий період та навесні – до періоду активного брунькування. Це потрібно, аби зберегти дерево, продовжити його вік, а також забрати сухі гілки. Окрім того, тип обрізки обирають відповідно до виду дерева та його стану.

Зараз працівники «Парків і скверів міста Луцька» здійснюють обрізку, зокрема, каштанів і лип, що ростуть на проспекті Волі.
Приклади кронування дерев у Луцьку
Приклади кронування дерев у Луцьку
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Тріо луцьких експерт Показати IP 3 Березня 2020 19:21
То отак, аби сказати ! Дехто обрізає не тільки крони і живе краще, ніж ми !
Богдан Сташинський Показати IP 3 Березня 2020 19:38
Коли при посиленні вітру до 15 -20 м/с Вам наеб ...не по голові гілкою - питання кронувати дерева чи ні відразу відпаде ...
Що? до Богдан Сташинський Показати IP 3 Березня 2020 20:06
Бачите є маленька різниця між зрубуванням здорового дерева під корінь і обрізкою гілля...в Європі старі дерева цінуються. Давайте,шановні, Лесин Ясен крокуємо, бо щось він вже аварійний давно з такою логікою
ABC Показати IP 4 Березня 2020 04:10
Зеленський вважає, що обрізати краще.
тетя Соня до ABC Показати IP 4 Березня 2020 09:07
Ой! А Ви тоже таки наш?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus