USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Парламент Македонії захопили протестувальники

28 Квітня 2017 08:14
У четвер, 27 квітня, протестувальники, які є прихильниками екс-прем'єр-міністра Македонії Ніколи Груєвскі, штурмували та увірвалися до будівлі парламенту балканської республіки.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на dpa.

Зазначається, що протестувальники атакували представників опозиційних сил. Останні намагалися припинити блокування виборів нового спікера, що триває вже багато місяців.

Протестувальники почали нападати на поліцію та депутатів після того, як соціал-демократи та партії, що представляють албанську нацменшину, обрали нового голову парламенту – етнічного албанця Талата Джафері.

Наголошується, що лідер соціал-демократів Зоран Заєв був поранений під час штурму парламенту.

Македонія не мала діючого уряду з 2015 року, коли країна занурилася в політичну кризу після скандалу із прослуховуванням телефонних розмов. Вибори були проведені в грудні 2016 року, але жоден уряд не було сформовано. Зрештою соціал-демократи на чолі із Зораном Заєвим сформували коаліцію із партіями етнічних албанців, що викликало протести серед націоналістів. Етнічні албанці складають третину населення країни, інформує ТСН.

Президент Македонії Георге Іванов відмовився дати Заєву мандат на формування уряду, заявивши, що коаліція із етнічними албанцями загрожує суверенітету країни. Іванов запросив лідерів усіх політичних партій на зустріч у п'ятницю.

Спалах насильства вже засудили у Євросоюзі. Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні закликала до "спокою і стриманості". "Акти насильства в парламенті є абсолютно неприйнятними", - заявила Могеріні.

"Я засуджую напад на депутатів у Скоп'є в найсильніших виразах. Насильству не має місця в парламенті. Демократія повинна йти своєю чергою", - заявив у свою чергу Йоханнес Ган, комісар ЄС, що відповідає за розширення блоку.

Нинішня криза є найгіршою з 2001 року, коли західна дипломатія допомогла врятувати країну з 2,1-мільйонним населенням від громадянської війни під час албанського заколоту, пообіцявши надати Македонії членство в ЄС і НАТО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ющ Показати IP 28 Квітня 2017 09:46
о в них там тоже помаранчева революція... бандити повинні сидіти у тюрмах! ці руки ніколи не крали!
SS Показати IP 28 Квітня 2017 11:29
свободу слов янам достали мусульмани всіх нехай на близькому сході живуть з біблійний часів все захоплюють і воюють поганьскі народи
коля Показати IP 28 Квітня 2017 11:55
Слава Македонії!
Санчез Показати IP 28 Квітня 2017 19:55
В нас треба так розігнати медведчуковців і всіх опоригів...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus