USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Після миття рук – свербіж і дерматити. Ситуація SOS у Ковелі

28 Липня 2017 16:00
Депутати Ковельської міської ради, члени фракції УКРОП разом із депутатами трьох інших фракцій скликали позачергову сесію міськради, аби вирішити питання щодо забезпечення жителів мікрорайону Ковель-2 питною водою.

На сесійне засідання винесли питання щодо облаштування артезіанської свердловини для забезпечення питною водою ковельчан, які мешкають в безпосередній близькості до виробничих корпусів ковельської філії ДП «Укрветсанзавод». Про це повідомили у прес-службі волинського УКРОПу.

«Через екологічну катастрофу, людям привозять питну воду. Її заливають у спеціальну ємкість. Проте ця вода лише для пиття. Щоб помити посуд або провести гігієнічні процедури ковельчани змушені використовувати ту воду, яка тече в них з кранів. Після приймання ванни, миття рук люди відчувають свербіж, мають прояви дерматитів, алергічні реакції», – розповідає голова фракції «УКРОП» у Ковельській міській раді Ігор Пініс.



ЧИТАТИ ЩЕ: ЕКОЛОГІЧНЕ ЛИХО У КОВЕЛІ: ЛЮДИ БЕЗ ПИТНОЇ ВОДИ. ДЕ 17 МІЛЬЙОНІВ, ГУНЧИК ТА ІВАХІВ?

Проте позачергову сесію більшість депутатів проігнорували, тож присутні лишень вкотре обговорювали проблеми ветсанзаводу.

Як відомо, на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації в Ковелі, рішенням Кабінету Міністрів виділено 17 мільйонів гривень. В ці роботи входить: здійснення ветеринарно-санітарних заходів, забезпечення центрального водопостачання і каналізування та будівництво відповідних мереж, ізоляція відходів в ємкостях на ветсанзаводі та переміщення відходів. Проте поки Міністерство фінансів коштів на водопостачання та каналізування грошей не дає, як пояснюють чиновники, на думку Міністерства, це не подолання наслідків екологічного лиха. Крім того, ще трохи більше мільйона гривень виділила Волинська облдержадміністрація.

Мешканці кажуть, що за весь період, поки вони страждають від ковельського ветсанзаводу, влада спромоглася тільки профінансувати оздоровлення дітей та постачання питної води.

«За півроку вони більше нічого не зробили. Розповідають казки, перекидають звернення з Ковеля на Луцьк і навпаки, а ми, люди, лишаємося біля розбитого корита. На ветсанзаводі все як стояло так і стоїть. В кранах вода смердить, посуд не можна помити, душ не можна прийняти. В дітей на обличчях і тілі алергія. Ми будемо знову перекривати дорогу і приймати радикальні рішення, якщо нас не чутимуть. Ми обіцянками ситі», – каже ковельчанка Лілія Шиян.

«Ми впевнені в тому, що це затягування часу, щоб гроші повернулися в державний бюджет», – додає ковельчанин Сергій Левчук.

Заступник голови Волинської облдержадміністрації, депутат Ковельської міськради Сергій Кошарук під час сесії заявив, що підготував депутатське звернення, в якому просить фінансової допомоги в голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці.

«Просимо голову обласної ради Ігоря Палицю та інші зацікавлені сторони включитися в роботу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації у Волинській області, зокрема, посприяти у фінансуванні робіт проведення мережі вуличного водогону в домівки постраждалих ковельчан», – зачитав Кошарук.

Депутат обласної ради від фракції "УКРОП", член Постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Олександр Омельчук каже, що за більш як півроку ситуація не зрушилася з місця – вирішення проблем, які пов’язані із державним заводом, чиновники кинули на місцеве самоврядування.

«Проблему все обговорюють, проте ніякого рішення не шукають. Ми, депутати обласної ради, максимально долучаємося, проте тут, у Ковелі, досі нічого не вирішилося. Ми виступаємо за те, аби відходи, які досі лежать на ветсанзаводі не вивозили на людські городи у інших районах, а були утилізовані на місці. Прикро те, що проблему, яку можна було вирішити ще на етапі її зародження, дотягли до межі екологічної катастрофи. І я цілком розумію людей, які хочуть знову перекривати трасу, бо мені болить так само, як і їм», – підкреслює Олександр Омельчук.

«Підозрюю, що ні держава, ні адміністрація не виконає взятих зобов’язань щодо ветсанзаводу і буде намагатися перекласти все це на плечі депутатів Волиньради та її очільника Ігоря Палицю. Зараз це виглядає як спроба підстрахувати свої тили», – наголошує Ігор Пініс.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Кіндрат Панасович Показати IP 28 Липня 2017 16:10
понавдягають різні чучельники вишиванок! "Патріоти" обі*рані! Нездоровий мейнстрім, набрид цей фешен-стайл.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus