USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Починаємо відновлювати роботу на розвиток», – Катерина Шкльода про роботу Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

28 Травня 2022 18:08
Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» з першого дня повномасштабного вторгнення включився у роботу з надання допомоги українцям. Географія регіонів, куди надсилали допомогу, надзвичайно широка. Це і військовим частинам, і постраждалим регіонам, і внутрішньо переміщеним особам.

Голова правління Фонду Катерина Шкльода в ефірі ТРК «Аверс» розповіла про те, як нині організована робота, як працював Фонд з перших днів активної фази війни, яка розпочалась ще у 2014 році.

Читати ще: «Нас там чекають...» Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» щоденно відправляє в гарячі точки гуманітарні вантажі

«Фонд майже 11 років працює на території Луцька і Волині і багато викликів вже поставало, у тому числі й початок війни у 2014 році. І вже тоді розпочали допомогу військовим – учасникам АТО, допомагали тим, хто постраждав. Потім стався спалах ковіду, і ми оперативно переключилися. І зараз ми не стали осторонь, а змогли налаштувати роботу. До цього наша діяльність була спрямована на розвиток: допомога дітям, підтримка обдарованої молоді, сімей, які перебувають в критичних ситуаціях, підтримка спорту, культурних заходів. І в перші дні було важко усвідомити, що зараз діяльність націлена не стільки на розвиток, скільки на виживання. Ми з перших днів допомагали тим регіонам, які потерпали від гуманітарної кризи, передавали продукти, дитяче харчування, підгузники, засоби гігієни, допомагали військовим. Але зараз намагаємось паралельно відновити заходи, спрямовані на розвиток, щоб відновлювати життя дітей, підтримувати спорт і настрій в громаді», – пояснила вона.

Таким чином в Луцьку розпочалися спортивні заходи, зокрема «Веселі старти». Так вдалося дітей відволікти від воєнної буденності. І дорослим такі заходи – теж засіб відволіктися.

Читати ще: У Луцьку влаштували спортивне свято для місцевих дітлахів та вимушених переселенців

«Люди відчувають щиру радість. Бачити посмішку своєї дитини, бачити, що вона бігає, забуває негаразди, – це для будь- якої мами і тата найкраще, що може бути в житті. На цих заходах була настільки крута енергетика, дітей не можна було зупинити, вони завзято брали участь у кожному конкурсі. Після передачі гуманітарних вантажів для мене організовувати такі заходи і бути на них присутньою – як віддушина. Я теж заряджалась цією енергетикою, це надихає на рух вперед», – розповідає Катерина Шкльода.
Згодом до Фонду почали звертатися і спортивні клуби, й федерації щодо організації спортивних турнірів. Так з’явилась ідея турніру «За сильну Україну».

Читати ще: У Луцьку на мініфутбольному турнірі «За сильну Україну» змагалися 13 команд. Фоторепортаж

«Ми почали з футболу. Знаєте, діти відчувають, що відбувається в країні. Дехто з дітей казав: «Я змагався, щоб показати, які ми всі сильні. Я буду тренуватися, щоб країна мною пишалась». Ми зрозуміли, що правильно зробили, коли почали ці змагання», – пояснила вона.

Згодом, крім футбольних турнірів, вирішили проводити змагання з баскетболу та волейболу. Спортивні турніри будуть проводити і надалі.

Крім того, Фонд «Тільки разом» продовжує надсилати гуманітарну допомогу в постраждалі регіони, на яку було виділено 30 мільйонів гривень. Левова частка цих грошей вже використана. Загалом фонд працює в двох напрямках. Перший – закупівля продуктів, засобів гігієни та інших речей у виробників. Цим тут займалися з першого дня. Фонд самостійно відправив 30 20-тонних вантажівок, а ще допомагав неодноразово довантажувати вантажівки від інших волонтерських центрів.

Читати ще: «Ми тільки в Україні хочемо бути. Донецьк – це Україна»: у Луцьку розважали дітей переселенців. Фото

Інший напрямок роботи з’явився нещодавно. Наразі Фонд допомагає гуманітарним хабам та волонтерським центрам доправляти вантажі, оплачуючи пальне та мінімальну зарплату водіїв вантажівок, якими везуть допомогу в інші області.

«Цей напрямок діяльності виник пізніше. Спершу перевізники навіть своїм коштом перевозили вантажі. Але ніхто не думав, що все це триватиме так довго, у багатьох заощаджень не залишилося, тож ми почали допомагати волонтерським хабам по всій Україні з оплатою перевезень з-за кордону. Одне питання знайти цю допомогу і доправити до України, а інше – розвезти по Україні. Ми допомагаємо з оплатою пального і мінімальною оплатою роботи водіїв. Перевізники наразі йдуть на поступки, не враховують прибуток», – зазначає Катерина Шкльода.

Загалом допомога від Фонду доїжджала у багато куточків України, які перебувають на лінії зіткнення. І ця робота триває. Так само продовжується проект соціальних їдалень для переселенців. Як зазначила Катерина Шкльода, цей проект триватиме доти, доки буде потреба. Якщо виникне ситуація, що три їдальні не справляються, будуть міркувати про відкриття нових.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus