USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Польща змінила правила для українських заробітчан: чого очікувати

27 Листопада 2021 15:14
Українці за новими правилами матимуть змогу отримувати «карту побиту», а після зміни роботодавця не подавати наново пакет документів. Це може спростити офіційне працевлаштування за кордоном. Причому більшість вакансій для українців – низькооплачувані та для робітників без вищої освіти. Українці в Польщі стають жертвами шахрайських схем, крім того, змушені погоджуватися на складні умови та часто працюють нелегально.

Про те, як зміняться правила, йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

Що і як змінили поляки

Як розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник, «карта побиту» – це можливість перебувати на території Польщі від 1 до 3 років без отримання відповідної робочої візи. Поки що при отриманні «карти побиту» людина прив’язується до конкретного роботодавця та посади. Якщо вона хоче поміняти місце праці, навіть у того ж роботодавця, мусить повністю переробляти весь пакет документів.

За словами Воскобойника, рішення про видачу «карти побиту» мають ухвалювати за 2 місяці, але строки часто затягують (черги тривають пів року-рік). Люди не можуть дочекатися, коли отримають цю картку, та виїжджають із країни.

«Щоб розвантажити місцеві ужонди, які займаються оформленням відповідних документів, ухвалено рішення, що «карта побиту» видається в одного роботодавця, не потрібно буде її змінювати, якщо змінюється місце праці у конкретного роботодавця або навіть сам роботодавець. Це також спрощує можливість для Польщі залишати робітників на триваліший час. Люди будуть менше прив’язані до роботодавця і це збільшить їхні можливості у пошуку нових місць праці», – розповідає експерт.

Українці стикаються із шахрайством

Але працевлаштування в Польщі для українців не таке просте, як здається. Часто в пошуках роботи за кордоном наші громадяни стикаються із шахраями і замість заробітку втрачають останні заощадження. Щоб уникнути цього, Воскобойник радить:

«Перше та найголовніше, коли українці шукають роботу в будь-якій країні світу, не потрібно платити посередникам. У всьому світі легальні посередники отримують нагороду за пошук працівників від роботодавців. По-друге, ніколи не погоджуйтесь на нелегальне працевлаштування. Бо якщо в першому випадку ви втратите тільки гроші, то коли працюватимете нелегально – це загроза і вашому здоров’ю, і навіть життю. Адже якщо людина не працює офіційно, навіщо їй створювати безпечні умови праці?».

Хто потрібен у Польщі

Зростання попиту на працівників з України зросло на тлі прийдешніх новорічних свят, вважає Олена Кирильєвніна, керівниця відділу по роботі з партнерами Jooble. «Усі хочуть на свята побути з сім’єю, особливо люди, які часто їздять на заробітки та бачать своїх рідних фактично максимум кілька тижнів на рік. Водночас багато працівників з України беруть відпустки, тому деякі країни Євросоюзу відчувають нестачу робочої сили», – каже Кирильєвніна.

Традиційно найбільше пропозицій щодо роботи надходить від країн найближчого зарубіжжя – Польщі, Литви, Латвії, Чехії, Німеччини. Працівників з України найчастіше кличуть на роботи, які передбачають фізичну працю: різнороби, збирачі, пакувальники, вантажники, водії. Навіть займаючись такою роботою, українці можуть заробляти більше, ніж в Україні. Наприклад, у той час як в Україні різноробочий на будівництві може заробляти від 5000 до 20000 грн на місяць, у Європі роботодавці здебільшого пропонують вищу зарплату: від 15000 до 25000 грн на місяць у Польщі; від 25 000 до 45 000 грн на місяць в Італії; у межах 20000-32000 грн на місяць у Чехії.

Причому в більшості випадків працівник оформлений офіційно до штату, оскільки трудове законодавство в Європі дуже суворе. Часто роботодавець забезпечує свого співробітника житлом та харчуванням, або знижками на них, а також обов’язковою страховкою. Невеликий відсоток із загальної кількості пропозицій щодо роботи за межами країни для «білих комірців», тобто людей з вищою освітою та тих, хто працює за спеціальністю.

Зазначимо, найчастіше українців залучають до найменш оплачуваних та найважчих робіт. Причому Польща за рахунок заробітчан покриває власний дефіцит ринку праці. В Україні ж така ситуація призводить до перекосу, страждає вся економіка. Також варто зауважити, що кваліфікований робітник у Києві може заробляти приблизно стільки ж, як і в Польщі. Для цього не потрібно залишати рідну країну та погоджуватися на складні та часто нелегальні умови праці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Поки в Україні Показати IP 27 Листопада 2021 16:39
Цілком погоджуюсь з вищенаведеними порадами. І хочу додати, що найбільше дурять посередники-українці! Майте це наувазі. І хоча ще якось заробляю тут(більше ніж середня з/п по Україні) та все ж цього не достатньо для більш-менш комфортного життя. Тому вже давно задумуюсь про еміграцію і дію у цьому напрямку. Ті, хто бачив Європу мене зрозуміють.
Коля Показати IP 27 Листопада 2021 19:54
Брехня. В Україні навіть підсобник на будівництві заробляє від 20 тисяч,сам плачу 1000 в день. А кваліфіковані робітники, тобто ті що вміють щось робити, отримують від 2000 в день і вище. Причомк в Луцьку їх ще й катастрофічно не вистачає. А в Німеччині мінімум 100-150 євро в день. Так що шановні "журналісти" не пишіть брєду.
Арафат до Коля Показати IP 27 Листопада 2021 21:12
Тільки чогось за кордоном народ вкалує, а тут (за ті ж гроші) - дозволяє собі крутити носом
влад до Арафат Показати IP 27 Листопада 2021 23:31
дай адресу привезу цилу бригаду строителей
Будівельник до Коля Показати IP 28 Листопада 2021 17:42
Брєд
Денис Показати IP 29 Листопада 2021 15:09
В Польщі маєш часом більше прав ніж дома.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus