USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Привіт із 90-х»: керівник луцької «Солідарності» торгує контрафактною горілкою

28 Березня 2017 13:00
Депутат Луцької міської ради Петро Нестерук у мережі магазинів «Гроно», власником яких він є, реалізує спиртні напої з підробними акцизними марками власного виробництва. При чому він вже не вперше «засвітився» на такому нехитрому, але вкрай прибутковому занятті.

***

Торгівля алкоголем – доволі прибутковий бізнес, якщо чітко налагодити мережу збуту та торгувати якісною продукцією. Проте, є інший спосіб «наварити» на продажі: уникнути сплати акцизу за реалізацію товару в державний бюджет.

Така практика, на жаль, є звичною для всієї України, і Волинь тут виключенням не стала. 2015 року волинський журналіст Сергій Шаповал отримав відзнаку у номінації «Журналістське розслідування» за матеріал «Фальсифікат «в законі», або як родина Януковича споювала волинян «лівою» горілкою». У своєму матеріалі Шаповал викрив схему, як на Волині за сприяння «родини Януковичів» продавали оковиту з саморобним акцизом. Діючи за такою зухвалою схемою, підприємці не сплатили ані копійки у бюджет держави.

Продукт був створений для продажів у найнижчому і найбільш популярному ціновому сегменті. Спеціально для виробництва «непростої» горілки виробники створили десятки нових торгівельних марок. Спирт для цієї оковитої так само виготовляли на державних підприємствах - Залучанському, Мишковецькому, Липницькому, Зарубинському, Вашковському, Холминському, Караванському, Кобиловолокському, Марилівському, Червонослобідському, Коростишівському, Чемерському та Струтенському спиртзаводах (до цих заводів ми ще повернемось).

Єдине, що відрізняло так звану «програмну» горілку від звичайної, – разом з акцизною маркою на корок пляшки був наклеєний так званий маркер. Він візуально схожий на акцизну марку, але на маркері зображений «козак». Цей маркер захищав незаконну горілку від уваги податківців, які знали, що цей товар «особливий». Ця особливість полягала в тому, що з акцизної марки не сплатили жодного податку. Вона виконувала тільки технічну функцію, допомагала виробникам обліковувати продукцію.

Схему, як кажуть обізнані люди, «кришував» народний депутат Юрій «Єнакієвський» Іванющенко. Втім, через декілька місяців цей надприбутковий шахрайський бізнес «відтиснув» Олександр Янукович. За попередніми і дуже приблизними розрахунками, тільки від дій волинських спільників Януковича-молодшого держбюджет недоотримав 2,7-3,6 мільйонів гривень.

Волинські послідовники

Проте, навіть відхід від справ сім’ї Януковичів ситуацію не змінив – на Волині залишились спритники, які використовують ту ж схему для продажу спиртного без сплати податків. При чому, роблять це ще нахабніше, ніж їх «вчителі» - прикриваючись мандатом депутата та торгуючи прямо під мерією.

Йдеться про новообраного очільника фракції БПП «Солідарність» у міській раді - бізнесмена Петра Нестерука, у мережі магазинів якого, зокрема йдеться про «Гроно», торгують контрафактом.

Володіє даною мережею ТОВ «Полісся-Трейд». Засновником та кінцевим бенефіціаром фірми є сам Петро Нестерук, керує компанією його дружина – Неля Нестерук.

Є у списку засновників і така собі Юлія Смольянінова.
Внісши 400 тисяч гривень в статутний фонд, вона зовсім не випадково опинилась «в долі». Юлія Юріївна – дружина колишнього начальника сектору боротьби зі злочинами у фінансовій сфері УДСБЕЗ УМВС України у Волинській області Юрія Смолянінова.

Свого часу правоохоронець вийшов на слід незаконного бізнесу Нестерука, і як відступне від кримінальної відповідальності Петро Нестерук виділив 10% у ТОВ «Полісся-Трейд» дружині силовика. Хоча, Смольянінов цього факту і не приховує, оскільки «бізнес» дружини вказав у своїй щорічній декларації.
Цьому передувала ще одна схема продажу «паленого» алкоголю, на якій Нестерука спіймали офіційно. Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, протягом декількох років українські податківці вилучали з обігу партії фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів з маркуванням ТзОВ «Олександрія-Бліг». Донедавна у Луцьку діяла філія цього товариства, якою керував Петро Нестерук.

З початку 2014 року у різних регіонах України з незаконного обігу вилучили 93 тисячі пляшок лікеро-горілчаної продукції ТОВ «Олександрія-Бліг» на суму 2,9 мільйона гривень. Крім того, в рамках вже розпочатих кримінальних проваджень і у результаті проведених перевірок компанії було донараховано 3,3 мільйона гривень несплачених податків.

Якщо говорити про Волинь, то в області з незаконного обігу вилучили 12022 пляшки фальсифікованих алкогольних напоїв з маркуванням виробника ТОВ «Олександрія – Бліг» на суму 661,21 тисячі гривень.

Сам Нестерук не приховував своєї діяльності, вказавши себе керівником підприємства на сайті Луцької міськради. Проте, коли підприємство потягали по судах різних інстанцій близько сотні разів, інформацію депутат швиденько приховав.
Але дані про те, що Петро Нестерук очолював луцький філіал «Олександрії – Бліг», залишились на офіційному сайті ЦВК.
До слова, серед вироків, ухвал і постанов фігурують і вищезгадані спиртзаводи.

Як стало відомо Інформаційному агентству Волинські Новини з власних джерел, з «Олександрії-Бліг» Нестерука вигнали ще у 2015 році, розірвавши з ним усі контракти. Згідно з наданою інформацією, Нестерук продавав лише 10% легальної горілки від загального обсягу, а 90% оковитої була його власного виробництва. Через нього буцімто довелося навіть перереєструвати фірму.

«Він і зараз продає «фальсифікат» під маркою «Олександрії-Бліг». УДСБЕЗ його хоче притиснути, але Шпига з Лапіним його «кришують», - повідомило джерело. Також інформатор запевнив, що Нестерук постачає «паленку» і у Рівненську область, де у нього також є покровителі.

«Верстат» для акцизних марок

Загалом схема з «паленим» алкоголем наскільки проста, настільки ж нахабна: Нестерук, замість того, щоб платити доволі чималу суму акцизу з кожної пляшки алкоголю в бюджет, запустив свій станок. Неякісні підробні акцизні марки видно навіть неозброєним оком.

Знизу – оригінальна марка. Її номер переливається, герб має спеціальний рельєф, виготовлений методом тиснення. Поруч – дві підробки з матовим номером і гербом, який виглядає як «намальований».
Здогадки, які для багатьох лучан перестали бути секретом, вирішили перевірити журналісти телеканалу «Аверс», здійснивши контрольну закупку в магазині Петра Нестерука. Деталі – у сюжеті.


Припущення журналістів підтвердили у Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі.

«Марки не відповідають аналогічним, які знаходяться в офіційному обігу. Є низка розбіжностей в елементах захисту», – однозначно заявив завідувач сектору технічного дослідження документів та почерку НДЕКЦ Олександр Процик.

Як стало відомо ІА Волинські Новини, після виходу сюжету на телебаченні з магазинів Нестерука в терміновому порядку почали вивозити контрафакт, який журналістам раніше вдалося придбати в магазині. Відтак, можна зробити припущення, що у магазинах «готуються» до перевірки профільних органів, яка вочевидь «нагряне» найближчим часом.

***

Після того, як депутат Луцької міськради Євгеній Ткачук через тиск на нього та його родину змушений був вийти з фракції БПП «Солідарність» і перестав бути її очільником, керувати фракцією в міськраді доручили Нестеруку.

Той, треба віддати йому належне, справляється з новою роллю «на ура» – встиг підставити Адміністрацію Президента та місцевий осередок БПП, не підтримав проект рішення Про звернення до Кабміну про зупинення знищення малого та середнього бізнесу в Україні, бо воно «некоректне до найвищих осіб держави» (після чого депутати запропонувати йому очолити комісію «знищення підприємництва»), заявляє про перспективи відкликання депутатських мандатів «неугодних» депутатів з БПП (хоча такі перспективи – не більше, ніж блеф).

Хоча, очікувати чогось іншого від очільника пропрезидентської політичної сили в міськраді, який обманює державу на мільйони гривень, не гребуючи традиційним промислом організованих злочинних груп 90-х років, нажаль, не доводиться.

Висновок Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру щодо оригінальності марок акцизного податку для алкогольних напоїв, які журналісти «Аверсу» придбали у магазині «Гроно»:
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
саня Показати IP 28 Березня 2017 13:41
Оце так обличчя партії! Ай да молодець, ай да бюджетонаповнювач! Дякуємо партії Порошенка про турботу за волинян у особі колгоспника Гунчика та шинкаря "лєвандосом" Нестерука.
Наливайко Показати IP 28 Березня 2017 13:43
а чого Єлова зажди про це знала і ніколи не прислала туди поліцію? Змова і відкати? Страшно подумати, що туди бадяжили, а дурні у Гроно це усе купували
Палагута Показати IP 28 Березня 2017 13:45
а ще вчора Петро і Покровський, якісь в*сери давали у ЗМІ, як вони розвивають бізнес і турбуються про атошників. От що вони рішали у Адміністрації Президента, коми і скільки занести, щоб бізнес Януковича працював і далі!
Дзержинский Показати IP 28 Березня 2017 13:46
а там есть хоть один не хапуга?
Анонім до Дзержинский Показати IP 28 Березня 2017 14:06
А тут?
Волинянин Показати IP 28 Березня 2017 14:38
у Романа Романюка треба запитати про ставлення партії до цього алко-бариги і що там ще новенького нам відкриє прокуратура і СБУ по цих "діячах" у лавах солідарних
Журналісту Показати IP 28 Березня 2017 15:04
Філія ніколи не виготовляла алкогольних напоїв. На ній ніколи не вилучали контрафакту. Стаття не відповідає дійсності. Той що Євгеній (а не Євген,як всі нормальні) - га**он по життю. Петра вітаю з черговим хрещенням на політичній ниві.
Смолка М. Показати IP 28 Березня 2017 15:07
Ось попався
Аптекарь га....ндон! Показати IP 28 Березня 2017 15:49
Пєтя я тобі казав що треба мені платити! А не Єлові! Тримай терпіла удар!
Люботин Показати IP 28 Березня 2017 16:05
Пєтя ти кидай ту політику! З тебе депутат як з мого х....уя молоток! Ти барига ставай і торгуй , бо не дамо продукцію!
!? Показати IP 28 Березня 2017 18:49
А чого вони лізуть у владу щоб кришувати своі муткі.Так що думайте накінець на наступних виборах
патріот Показати IP 28 Березня 2017 18:55
Конфіскувати майно на користь міста
Смолка М. Показати IP 28 Березня 2017 19:45
Не забудьте Ігарьоху Бабулу він разом з Смоляніновим Ю. принімали Пєтьку. Полюбому отримує свої девіденди бо ще працює в органах по економіці .
Верховна Зрада Показати IP 28 Березня 2017 20:19
Хто це чмо вибирав-марсіани?Ви ід....його й делегували туди,а воно і думає,що всі ід....,а він "інтелектуал"-манія величі і повна безвідповідальність.Думай НАРОДЕ!!!
рівенський Показати IP 28 Березня 2017 23:31
доляху несуть захистникам економіки в приміщення бувшого убозу,вони і виконують усі замовлення по загону підприємців під один дах.
одна із тисяч.... Показати IP 29 Березня 2017 00:46
Шановні лучани!!! Вибачте але де ваш розум? Уважно прочитали статтю. Щераз перечитайте. Цеж треба таку довідкову інформацію зібрати. Так детально прописано, факти тай ше нібито ревізію провели по гарячих слідах. Подивіться на додатки....це смішно всі рішення суду за ост. 2+-3місяця... я таке можу про кожного написати в wordi. Це майже дивно. Усе якраз збіглось з зміною посади Нестерука... Золота протидія корупції!!! Честь і славаслава чиновникам... І взагалі все дістало. У нас при бажанні можна купити контрафактний алкоголь майже на кожній зупинці гром. транспорту в магазинах(будь де). Жодного офіційного документу я у Вашій статті не знайшла. Мені цікаво, Вам не соромно усіх до Янека приплітати. Може у наступній заказній статті звинуватите шей у змові з Чортом, може з Путіним???? А що, давайте у всіх смертних гріхах. Люди незабувайте, що ми маєм залишатись людьми. І тільки Бог вправі засуджувати та реально карати. Усім читачам бажаю міцного здоров'я. Гострого розуму. Розвиньте та проявіть нарешті свою власну неупереджену думку... Непродавайтесь нізащонізащо! Тоді ви будете голосом народу та справедливості.
Нео Показати IP 29 Березня 2017 08:52
Та це все ясно просто хто не з нами той агент Кремля,... Вімкніть мізки..Я такий розслідувань і сюжетів в день по три на будь кого можу робити.
до одна із тисяч ... Показати IP 29 Березня 2017 09:40
ооо відразу видно , що Петені яйцелизи , ВСе правильно давайте паленку продавати , ліс різати, мисливські угіддя в оренду на 300 років брати, річки і озера присвоювати, маршрутки по 10, все нах ...забудувати 9-ти поверхівками, який тут нахрен Путін , тут своїх Путіних -всі провладні партії і їх прихвосні . Один дерева білить , другий в підвалах водкою барижить , гнати таких дипутатів як собак диких. Урод моральний ти подумай мудак, скількі ти людей калічиш, сім,Ї розвалюються , , але про що можна говорити, вони помератимуть , але морду з корита не виймуть . Це істоти без моралі , совісті і людяності. Виродки, які долізли до влади і не підуть від неї поки все не знищать.
Анонім Показати IP 29 Березня 2017 11:13
Проведіть перевірку власника магазинів зодіак і Максим в Устилузі вони там точно петькіною горілкою лівою торгують і так само магазин Максим на ягодині це ж петі кум власник і держслужбовець Гук
Вася Показати IP 29 Березня 2017 12:54
"...через тиск на нього та його родину..." - то як він може захищати інтереси лучан, якщо не може за себе постояти?
Василько. Показати IP 29 Березня 2017 17:57
Купую дану продукцію в Полісся Трейд не перший раз. Жодного разу небуло "контрафакту". це політичні "розбірки" і не більше. Треба - було ж таку статтю написати
Анонім Показати IP 29 Березня 2017 22:52
Клуб водка, п'яна хата, краля це все петькі це все можна придбати в нього на фірмі Полісся трейд і не тільки, Спіріт фірма теж торгує такою самою горілкою але в них там ще шпанівська горілка є, Агродар , курілін, Галичина табак, і т д всі торгують а Єлова їх кришує

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus