USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Робота західноукраїнських шахт під загрозою через «Центренерго»*

23 Січня 2018 11:30
У ПАТ «Центренерго», 78% акцій якого належить державі, кардинально змінилася структура постачальників вугільної продукції.

Про це пише Економічна правда, посилаючись на статистику «Укрзалізниці» щодо постачання палива на станції енергокомпанії.

Профспілки вже побачили в цьому порушення промислової кооперації між державними підприємствами та загрозу для шахтарів Львівсько-Волинського вугільного басейну.

З грудня 2017 року основним постачальником палива на станції «Центренерго»стало ТОВ «Краснолиманське». Обсяг його поставок майже відповідає «ДТЕКівському» - до 130 тис тонн на місяць. При цьому ЦЗФ наростили обсяги відвантажень до 110 тисяч тонн на місяць, але значну частину цього обсягу займають фабрики «Мирноградська» (раніше - «Комсомольська»), «Україна» і «Росія».

Всі вони, як і ТОВ «Краснолиманське», були викуплені негласним куратором державної вугільної галузі Віталієм Кропачовим у структурі і з оточення президента-втікача Віктора Януковича.
Віталій Кропачов
Віталій Кропачов
Новину вже прокоментував голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. На своїй сторінці в мережі Facebook він зазначив, що таким чином руйнується вертикальна інтеграція державних шахт та основного державного споживача вугілля – «Центренерго».

«Завжди була така схема – щоб зекономити на транспортуванні державні західноукраїнські шахти своє вугілля везли на «ДТЕК Західенрего», а в вугілля з ДТЕКу з Павлограду та Добропілля на «Центренерго». Знаю, що протягом минулого року «Центренерго» вимагало від ДТЕК збільшити обсяги видобутку для себе до 250 тис. тонн на місяць, це 3 млн тонн на рік. І ось тепер відмовились від цього вугілля, під яке додатково закладалися лави.

Якщо «Центренерго» відмовляється від продукції «Павлоградвугілля» та «Добропіллявугілля», то ДТЕК його повезе на своє «Західенерго». Відповідно, шахтарям Львівсько-Волинського басейну буде нікуди збувати свою продукцію. Такі ж проблеми виникнуть і у державних шахт «Селідоввугілля» та «Лісічансквугілля», - написав він.

На думку Михайла Волинця, ситуацію ускладнює той факт, що керівники «Центренерго» не впорались з планами в грудні 2017-го перевести на марку Г одного з блоків Трипільскої ТЕС. Це би збільшило споживання українського вугілля на 60-90 тис. тонн щомісяця. Але вони затягнули і перенесли на березень 2018-го.

«Вважаю, що ситуація вимагає термінового втручання керівництва галузі та держави. Державні ТЕС мають забезпечуватись вугіллям насамперед державних шахт. Інакше протестів шахтарів знову не уникнути!» - застеріг профспілковий лідер.
Михайло Волинець
Михайло Волинець
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анатоль_ Показати IP 23 Січня 2018 11:50
Волинськи шахти треба приватизувати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus