USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Розслідування чи шоу: чим займається волинська СБУ у справі Тиводара

7 Вересня 2017 15:54
Управління СБУ у Волинській області під час прес-конференції розголошує дані, які мали б становити таємницю слідства. Йдеться про телефонні розмови, нібито, очільника «Варти порядку» Олександра Тиворада. Адвокат Вадим Матвіїв зауважує, що таким чином СБУ переступає закон, а не об'єктивно розслідує справу.

Що має значення для проведення об’єктивного та неупередженого досудового розслідування: брифінг керівника Управління СБУ з елементами шоу, чи дотримання вимог закону? Аби це з’ясувати, адвокат Вадим Матвіїв звернувся в прокуратуру та СБУ з відповідним запитом.

ЧИТАТИ ЩЕ: ОЛЕКСАНДР ТИВОДАР: «Я ЗАВЖДИ ПОВАЖАВ ПРОФЕСІОНАЛІВ»

«Я, адвокат Вадим Матвіїв, здійснюю захист Тиводара Олександра на досудовому розслідуванні. Із засобів масової інформації мені стало відомо, що Службою Безпеки України, зокрема очільником Управління СБ України у Волинській області Юрієм Фелонюком, оприлюднено записи нібито розмов Тиводара Олександра Олександровича. Оприлюднення відбулося 06.09.2017 під час брифінгу чи то прес-конференції.

Тому прошу повідомити, чи були розсекречені станом на 06.09.2017 матеріальні носії інформації на яких містилися оприлюднені Фелонюком аудіозаписи? Також прошу повідомити, через якого прокурора начальнику Управління СБ України у Волинській області було передано інформацію?», - йдеться в адвокатському запиті.



Зауважимо, що відповідно до частини 4 ст. 252 КПК України, прокурор вживає заходів щодо збереження отриманих речей і документів, які планує використовувати у кримінальному провадженні.

Цікавим у цій справі є й те, що оприлюднені нібито аудіозаписи розмов Тиводара можуть і не бути матеріалами справи, а Фелонюк може й не мати відношення до слідства.

ЧИТАТИ ЩЕ: ОЛЕКСАНДР ТИВОДАР: «Я ЗАВЖДИ ПОВАЖАВ ПРОФЕСІОНАЛІВ». ЧАСТИНА ІІ

«Чи визнані доказами у кримінальному провадженні N922017030000000035 від 04.05.2017 ті аудіозаписи, які були оприлюднені Фелонюком під час прес-конференції, та чи входить начальник Управління СБ України у Волинській області до групи слідчих у кримінальному провадженні?

Також прошу проінформувати хто виготовляв аудіозаписи з титрами та чи був попереджений начальник Управління СБУ Юрій Фелонюк про кримінальну відповідальність за розголошення отриманої інформації?», - йдеться в адвокатському запиті.



Захисник переконує, що на кожен «гучний» протиправний брифінг знайдеться «тихий», але законний, адвокатський запит, аби слідство відбувалося в правовому полі.

«Жодне протиправне діяння представників органу досудового розслідування не залишиться без правового реагування та, відповідно, матиме процесуальні наслідки у подальшому», - зазначає Вадим Матвіїв.

Якщо виважено оцінити правові наслідки брифінгу очільника УСБУ та подивитися на кілька кроків вперед, то таку діяльність можна не лише вітати, але й побажати не зупинятися на проведенні тільки одного брифінгу

«Законодавства та судової практики про відшкодування особі шкоди, заподіяної органом досудового розслідування, ніхто не відміняв. І, на щастя, це будуть вирішувати не фахівці місцевого УСБУ», - резюмує адвокат.

Довідково

Олександр Тиводар – керівник громадського формування «Варта порядку», підполковник запасу, заступник голови Волинської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану, член виконавчого комітету Луцької міської ради, голова постійної поліцейської комісії Волині.

8 серпня його гучно затримали посеред просп. Перемоги в Луцьку співробітники СБУ на підставі ухвали Ужгородського міськрайонного суду за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 359 КК України (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації).

В ухвалі вказано, буцімто за попередньою змовою Олександр Тиводар та група осіб, використовуючи незаконні технічні засоби, стежили за людьми для збору на них компромату. Тиводар цю справу називає політичним замовленням. Наразі суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Під час судових засідань підтримку Олександру Олександровичу висловили сотні людей, які прийшли під стіни суду та СБУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus