USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Розвалюхи за мільйони: як на Волині продають старі приміщення і чому відмовляються переможці

20 Травня 2021 13:51
Приміщення колишніх ветдільниць, районних інспекцій Держпродспоживслужби цього року виставили на продаж. На всі заплановані до продажу об’єкти покупців не знайшлося. А ось деякі з них могли викупити на аукціонах за солідні суми. Причому мільйони пропонували заплатити за ті приміщення, стартова ціна на які була декілька тисяч гривень. Але потім щось пішло не так.

Усі групи об’єктів визначені під приватизацію наказами регіонального відділення Фонду державного майна України у Львівській, Закарпатській та Волинській областях від 21.01.2021. На продаж виставляли і окремі об’єкти (адмінприміщення, гараж), і групу інвентарних об’єктів, серед яких є колишні адміністративні будівлі. Торги були призначені на кінець квітня - початок травня. У семи з десяти аукціонів було визначено переможців, три не відбулися через відсутність пропозицій. Ще один буде відмінений через відмову переможців.

Замість кількох тисяч – мільйони, які не надійдуть

Два аукціони з продажу такого майна мали б побити місцеві рекорди: за невеликі старі приміщення учасники декларували, що готові заплатити мільйони. Проте в обох випадках переможці, перебивши таким чином ставки конкурентів, пізніше відмовилися підписувати договори.

Найбільшу суму за майно Держспоживслужби запропонували за приміщення в Турійську. Там на продаж виставили групу інвентарних об’єктів: будинок інспекції загальною площею 74 кв. м; гараж загальною площею 14,9 кв. м; сарай загальною площею 21,8 кв. м за адресою: Волинська обл., Турійський р-н, смт Турійськ, вул. Привокзальна, 16. Стартову ціну було визначено в розмірі 1,307 тисяч гривень. А запропонували за це майно аж 2 мільйони. На аукціон, який відбувся 6 травня, свої пропозиції подали 8 учасників. Найбільшу ставку зробив Тарас Ковальчук.
Проте згодом лідер торгів вімовився від своєї пропозиції і переможцем визнали ФГ «Аміла». Тож замість 2 мільйонів приміщення продали за скромнішу суму - 277 777 гривень.

Ще одне приміщення, яке злетіло в ціні під час аукціону, – будинок інспекції загальною площею 104,3 кв. м за адресою: Волинська обл., Любомльський р-н, м. Любомль, вул. Володимирська, 49а. Він перебуває на балансі Любомльської районної державної лікарні ветеринарної медицини, а орган управління – Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Замість стартової ціни 3,648 тисяч гривень могли продати цей об’єкт за 1,28 мільйона.
Тут конкуренція була ще запекліша – на торги подали заявки 17 учасників. Під час другого етапу торгів цінова пропозиція зросла до 1,28 мільйона гривень. Стільки запропонувала Аліна Дмитрівна Савчина. На другому місці - Гуліда Оксана Дмитрівна, чия ставка була 1,118 мільйона. До слова, обидві лідерки торгів - рідні сестри, доньки місцевого підприємця, а в торгах брало участь і підприємство, де засновницею є їх мати. Проте Оксана Гуліда відмовилась від очікування, а Алла Савчина не підписала договір. Тож результат аукціону відмінений, а торги будуть оголошуватися повторно.

Заступниця начальника Регіонального відділення - начальниця Управління Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях Тетяна Маслечко, коментуючи цей аукціон під час брифінгу щодо процесу приватизації на Волині, зазначила, що виявити родичів, якщо вони подають документи як фізичні особи і мають різні прізвища, системі складно.

«Коли люди хочуть прийняти участь в аукціоні як фізичні особи, вони подають дані паспорту, дані коду і вичислити, чи це родичі ми не можемо. Так само ми не можемо стверджувати, чи вони сплановують свої дії, щоб перебити ставки інших учасників. Якщо обидва учасники відмовляються від підписання протоколу – аукціон оголошується повторно», - пояснила вона.

Без екстриму і мільйонів

Більше таких рекордних злетів цін на торгах майна Держпродспоживслужби не було. Щоправда, і за стартову ціну його теж не купували.

Так, у Маневичах було продано приміщення інспекції загальною площею 56,8 кв. м за адресою: Волинська обл., Маневицький р-н, смт Маневичі, вул. Івана Франка, 1. Воно наразі перебуває на балансі Маневицької районної державної лікарні ветеринарної медицини.
Стартова ціна лоту була 163,52 тисячі гривень. На аукціон, який відбувся 6 травня, пропозиції подали четверо учасників.

Переможцем став Анатолій Соловейович Неродик, який запропонував за приміщення 311,905 тисячі гривень. До слова, переможець торгів працює завідувачем відділу незаразних хвороб – лікарем ветсанекспертом Маневицької районної державної лікарні ветеринарної медицини. У декларації про доходи за 2020 рік в родини заощаджень на суму такої покупки не вказано.

Того ж дня, 6 травня, на аукціоні продали будинок інспекції загальною площею 73,7 кв. м за адресою: Волинська обл, Іваничівський р-н, смт Іваничі, вул. 8 Березня,1. Переможцем став Сергій Володимирович Гридін. Він запропонував за об’єкт 282,299 тисячі гривень. Стартова ж ціна лоту була 184,98 тисячі.
Переможець, до слова, був єдиним учасником.Сергій Гридін також брав участь у кількох аукціонах з продажу приміщень, організованих Фондом держмайна: у Маневичах та с. Доросині, але його цінові пропозиції були нижчими, тож він у згаданих торгах не переміг.

За 400 тисяч гривень було продано групу інвентарних об’єктів у Володимирі-Волинському, які перебувають на балансі Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області. Це будівля загальною площею 53,9 кв. м, гараж загальною площею 33,4 кв. м за адресою: Волинська обл, м. Володимир-Волинський, вул. Старицького (вул. Маяковського),35.

Стартова ціна лоту – 202,5 тисячі гривень. Аукціон відбувся 6 травня, на участь у ньому подали заявки п’ятеро учасників. Перемогла ставка у 400 тисяч гривень, яку зробив Владислав Русланович Білоус. Він – місцевий підприємець, засновник ТОВ «Компроміс В».
Значно скромніші придбання

Ще один об’єкт, який експерти оцінили у менш як дві тисячі гривень, – приміщення ветеринарної дільниці (А-1) загальною площею 80,3 кв. м за адресою: Волинська обл., Рожищенський р-н, с. Носачевичі, вул. Молодіжна, 25. Стартова ціна лоту була 1,3 тисячі гривень.

Мільйонів за цю будівлю не виручили, але й продали не зовсім за копійки. Дерев’яну будівлю ветдільниці – за 80 тисяч гривень. Аукціон з продажу приміщення відбувся 22 квітня. На торги подали документи четверо учасників. Найвищу ціну запропонував Максим Петрович Панасюк – 80 тисяч гривень, його й визнали переможцем торгів.
Дещо менше вдалося виручити за майно у селі Доросині колишнього Рожищенського району. На торги виставляли групу інвентарних об’єктів: приміщення ветлікарні (А-1) загальною площею 90,2 кв. м, сарай (В-1) загальною площею 50 кв. м, гараж (Б-1) загальною площею 57,4 кв. м за адресою: Волинська обл., Рожищенський р-н, с. Доросині, пров. Степовий, 10. Майно перебувало на балансі Рожищенської районної державної лікарні ветеринарної медицини, орган управління – Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
На аукціоні, який відбувся 5 травня, ці об’єкти продали за 75 тисяч гривень, що втричі вище від стартової ціни (23,169 тисячі). Всього в торгах взяли участь п’ятеро учасників, а переможцем стала Тетяна Володимирівна Кицун.

Охочих не знайшлося

Ще три аукціони з продажу майна органів Держпродспоживслужби відмінили через відсутність цінових пропозицій.

Зокрема на торги виставляли дільницю ветеринарної медицини, приміщення головного корпусу загальною площею 84,7 кв. м за адресою: Волинська обл., Іваничівський р-н, с. Орищі, вул. Гагаріна, 37. Приміщення перебуває на балансі Іваничівської районної державної лікарні ветеринарної медицини, орган управління – Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Стартова ціна лоту була 34,294 тисячі гривень.
Не вдалося знайти покупця на чимале приміщення у Камені-Каширському. Йдеться про будівлю інспекції загальною площею 105 кв. м за адресою: Волинська обл., Камінь-Каширський р-н, м. Камінь-Каширський, вул. Перше Травня (вул. 1-го Травня), 47. Приміщення перебуває на балансі Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області. Стартову ціну на торгах було встановлено в розмірі 155,862 тисячі гривень.
Також не знайшлося охочих придбати групу інвентарних об’єктів у Горохові: будинок інспекції (А-1) загальною площею 81,1 кв. м, хлів з прибудовою (Б-1) загальною площею 37,1 кв. м за адресою: Волинська обл, Горохівський р-н, м. Горохів, вул. Ярослава Галана, 3. Ці приміщення перебувають на балансі Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області. Їх оцінили у 143,561 тисячі гривень, проте аукціон не відбувся.
Приватизація продовжиться

26 квітня голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька та голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко підписали меморандум про співпрацю.

Предметом Меморандуму є встановлення партнерських стосунків з метою удосконалення функціонування системи державного управління у сфері приватизації, оренди, використання та відчуження державного майна, що перебуває в управлінні Держпродспоживслужби, і управління об’єктами державної власності. Зі слів Владислави Магалецької, у сфері управління майном в Держпродспоживслужбі накопичилась величезна гора проблем, яких не розв'язували десятиліттями.

Зокрема, анонсовано інвентаризацію усього наявного майна та передання на приватизацію непрофільних активів. Це, на думку Дмитра Сениченка, допоможе мінімізувати корупційні ризики й унеможливить незаконне виведення чи захоплення державного майна. Також заплановано створити сучасну цифрову систему обліку майна, що перебуває в управлінні служби.

До слова, як повідомила представниця Фонду держмайна Тетяна Маслечко, цього року до державного бюджету надійшло 60 мільйонів гривень від приватизації волинських об’єктів. Згідно з результатами аукціонів, з початку року було укладено 8 договорів купівлі-продажу, ще 5 готують укласти. Станом на травень до переліку включено 28 об’єктів, які готують до продажу.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 20 Травня 2021 14:40
Жах на такі державні приміщення дивитися.
Дідо Показати IP 20 Травня 2021 14:53
Вони з реформами геть все розкрадуть що совєти збудували
додік до Дідо Показати IP 20 Травня 2021 16:38
Будували українці, а не якісь твої срні совєти з-під рязані...
К.лучанин до Дідо Показати IP 21 Травня 2021 09:47
Погано що психлікарні розформовують, таких як ти без нагляду залишають.
Ахах Показати IP 20 Травня 2021 15:24
Оу дуже цікава стратегія купівлі на аукціонах: наприклад ти хочеш купити приміщення за 10 тис грн., реєструєтесь на торгах ти і твій знайомий, ти робиш ставку 10 тис. ,а колега 10мільйонів, звісно не одна розумна людина не буде перебивати таку неадекватну ставку, потім знайомий відмовляється від купівлі і вуаля приміщення за 10 тис твоє.
Ads до Ахах Показати IP 20 Травня 2021 23:07
Схема стара, і робоча
лучанин Показати IP 20 Травня 2021 16:19
саме головне, що про ці торги, до їх завершення ніхто нічого не знає... і це головна стратегія!
Волинянин Показати IP 22 Травня 2021 11:48
так пропишіть нові правила: відмовився в торгах від заявленої пропозиції - заплати в обов'язковому порядку штраф (неустойку) в розмірі 25%.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus