USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Трава на асфальті не росте», - Михайло Руденко про реформу в поліції

24 Березня 2017 21:37
Минуло два з половиною роки з того часу, як першого заступника начальника управління – начальника Слідчого Управління УМВС України у Волинській області Михайла Руденка хвилею стихійної люстрації «відірвали від колективу, зрізали і викинули». Саме так почувалися ті звільнені правоохоронці, які намагалися зберегти порядок, не допустити кровопролиття, яке вже «висіло в повітрі».

Про те, як Михайло Руденко пережив розчарування, як склалася його подальша кар'єра, зокрема, як він фактично став міністром з дзюдо та самбо, – в інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини.

Нагадаємо, тоді, у дні Революції Гідності неабияк збільшилася увага до волинських правоохоронців, їх особи цікавили волинян не менше, аніж перші особи країни, області чи міста. Правоохоронців викликали на публічні обговорення, погрожували люструвати, вимагали заяв про звільнення, вривалися у кабінети тощо. 10 липня 2014 року Михайло Руденко в гостях у редакції ІА Волинські Новини дав відверті відповіді на прямі запитання.

Михайло Руденко, пригадуючи ті події, зазначає: ті часи були незвичні для нашого суспільства, це й для правоохоронців було нове.



«Ми служили батьківщині, старалися зберігати порядок, нормальні відносини на Волині, аби події не переросли у криваві сутички. Потім було призначено Петра Шпигу. Мене перевели в іншу область, а потім люстрували. Звільнили з органів УМВС у зв’язку з ідеєю та новою волею. Під час відпустки мені сказали, що я звільнений. Був період розчарування... Як члена суспільства тебе зрізали і викинули - було прикро. Однак, це дало мені позитиву, набагато кращих моментів у житті. Я став щасливішим», - веде розповідь Михайло Руденко.

Революція закінчилась безладом

«Таких чвар, як після революції, не було», - зазначає Михайло Руденко, маючи на увазі нездорову конкуренцію між численними політсилами та суспільними групами, яка переросла в ненависть. Революція, яка спалахнула, невдовзі переросла в безлад, і зараз Україна – лідер за внутрішніми чварами та розбратом.

І без диктатури закону такий безлад і буде тривати, вважає Михайло Руденко.



Шпига зайняв посаду, обрізавши всі стосунки

Між Михайлом Руденком та Петром Шпигою до Революції Гідності стосунки були товариські, навіть дружні. Але всі стосунки припинилась після того, як Руденко пішов з міліції.

На думку Михайла Руденка, нинішній начальник Головного управління Нацполіції у Волинській області Петро Шпига зайняв цю посаду, обрізавши стосунки з багатьма людьми, змінивши свою думку, свої переконання.

«Якби він не відмовився від тих, хто зрадив, хто відійшов, він би не зайняв цю посаду», - переконаний Руденко.



«Трава на асфальті не росте»

Коментуючи ситуацію, яка склалася в поліції зараз, Михайло Руденко наголошує: проблема в тому, що органи втратили компетентних працівників. Залишились новачки та ті, хто прийшов у поліцію взагалі без досвіду. Раніше міліціонер мусив після навчання три роки простажуватися. Зараз підготовка поліцейських в Україні триває три місяці.

«Ти сьогодні перукар, слюсар, а завтра тебе ставлять в поліцію. Трава на асфальті не росте», - наголошує Михайло Руденко.

До слова, підготовка поліцейських у США триває до 18 місяців, у Німеччині – 2,5 роки.



«Мій побратим Ігор Гузь»

Михайло Руденко називає нардепа Ігоря Гузя своїм побратимом, адже багато в чому їхні погляди збігаються.

«Він хоче, щоб було краще, і я хочу щоб було краще», - зазначає Михайло Руденко.

Нагадаємо, свого часу Ігор Гузь ініціював звільнення заступників начальника УМВС у Волинській області, у тому числі й Михайла Руденка. Натомість, під час вивчення біографії Руденка у міністерстві відзначили його досягнення в міліції: «служил достойно, но не при тех».



Спорт поза політикою

Спорт – один із критеріїв розвитку держави, наголошує Михайло Руденко. «Для мене - або правоохоронна діяльність, або спорт. Я все життя був у спорті».

Як відомо, Михайло Руденко - Майстер спорту України з дзюдо (1992 р), боротьбі самбо (1994 г.), рукопашного бою (2000), майстер спорту України міжнародного класу з боротьби самбо (2003 р.н.), заслужений майстер спорту України з боротьби самбо (2004), заслужений тренер України з боротьби самбо (2015).Цього року він став новим державним тренером збірної України з дзюдо.



Гроші – не завжди зло

Свого часу резонансні обговорення викликали наручний годинника Михайла Руденка та його автомобіль. «Зараз у мене машина новіша, годинник дорожчий, але не це головне», - зазначає Михайло Руденко та наголошує, що головне – бути на своєму місці, працювати, а не кричати. «Кричать ті, хто хоче когось вижити, скинути, щоб зайняти його місце. Якщо не працювати, а лише кричати й бунтувати - не буде порядку».



Замість епілогу

У планах Михайла Руденка – виграти чемпіонат в росіян. Це плани в спорті. А щодо діяльності, заявляє: готовий послужити Україні. І віддати все життя до останньої краплі.

Говорячи про роботу нової поліції на набір кадрів до неї, Михайло Руденко зазначає, що все зводиться до вивіски «у нас зарплата 7 тисяч». Якщо служити за гроші, втрачається азарт, налаштованість на ефективну роботу. Зміниться режим, і їм знову скажуть: «ідіть з цього асфальту».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
макс Показати IP 24 Березня 2017 22:08
Шкода, що правоохоронна система втратила цю людину - справжнього спеціаліста. Шкода, що люди повелися на повідку данильчуків, соломатіних, ніколайчуків. За дурні крики куа\пки нероб розплачується вся країна. Шкода....
Факс до макс Показати IP 24 Березня 2017 22:44
На його попередній годинник і я скидався. Шкода, що тобі не довелося...
іван до Факс Показати IP 26 Березня 2017 12:49
а тепер для кого скидаєшся на годинник??? не порушуй закон і не доведеться шукати кому б скинутись
Лучанин Показати IP 24 Березня 2017 22:33
А ж на душі легше, коли міліціонери в відставці, розказують про "жахи" нової поліції, в тому числі і патрульної. А легше тому, що в відставці, а не в новій поліції.
Ковель Показати IP 24 Березня 2017 23:40
Молодець!!!!
Клава Показати IP 25 Березня 2017 01:22
Росте - тільки ху....вая...
777 Показати IP 25 Березня 2017 09:15
Вчора на каналі ахметова,розповідали жахи про нову поліцію грузії, яка вбивала та репресувала безвинних людей, тільки свідками були чомусь звільнені мусора
новатор Показати IP 25 Березня 2017 10:09
як для мене мусора як були мусорами так і залишились. Традиції невмирущі, як не називай. А право на краще відношення треба заробити своїми справами, а не зміною назви. (див. 95 квартал про поліцію, у крапку попали, молодці)
іван до новатор Показати IP 26 Березня 2017 13:05
а для такого б...ла як ти по іншому і небуде. таких як ти влаштовує тільки такий варіант: мєнти взяток не беріть тільки в мене злодія візьміть а більше не в кого. І так переважна більшість людей думає
123 Показати IP 25 Березня 2017 10:30
Нинішні поліцейські насправді мало досвідченні. Але, як колись влучно відзначив Гавел - президент, який вивів Чехію з комунізму у розвинуті країни, - "краще п'ять років проблем через некомпетентність новопризначених, аніж безкінечний саботаж кваліфікованих". Шпигу і багато кого варто послати на "Дзю-до".
Старий Показати IP 25 Березня 2017 10:49
До Новатора - а ти чм... сам смітття ( рос. Мусор) прибирав коли-небудь, що так говорити ?
петро Показати IP 25 Березня 2017 20:05
Ті хто в курсі знають, що як професіонал він ніякий. Спртсмен може і хороший у міліції вискочка. Чорму? Тому, що весь час в спорті.
ТТ Показати IP 26 Березня 2017 11:51
Михайлові рекомендую берегти здоровя і плювати на "дорогу" Волинь та забути до неї дорогу.
лучанин Показати IP 29 Березня 2017 22:45
Цікаво: а який там неуч зараз на місці Руденка, хоч петрає, що таке слідство і з чим його їдять?
члени колективу Показати IP 29 Березня 2017 23:40
Нам цікаво було працювати під МихМихом, як ми його звали поза очі. Але він помиляється в тому, хто його позбувся. Його насправді підсидів Петруня, який зливав весь негатив про нач управління в Киїів і якого Бог вже покарав за підлість...
членам Показати IP 30 Березня 2017 11:51
Вам людської правди не зрозуміти. Надто по-мєнтовські мислите, якщо ще таке можете виконувати.
що про що до членам Показати IP 31 Березня 2017 12:22
Ти про що? Спершу логічно думай, якщо здатен, а потім вже лізь коментувати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus