USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку хочуть, аби плани територій затверджували депутати міськради

26 Грудня 2016 11:38
Оскільки виконком протягом останніх років затвердив низку детальних планів території, що суперечать генплану та зонінгу, затвердження містобудівної документації, хочуть зробити компетенцією міськради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження 26 грудня.

Член фракції «УКРОП» Микита Рабан розповів, що необхідність написання цього проекту рішення виникла у зв’язку з тим, що лише протягом останніх двох років виконком затвердив чимало проектів детального планування території, які суперечать генплану та зонінгу. Відповідно до Закону України «Про містобудівну діяльність», міська рада затверджує детальний план території чи дає дозвіл на його розробку у випадку, якщо не розроблений зонінг. У Луцьку зонінг розроблений у 2014 році, тому такі рішення ухвалює виконком. Під час аналізу законодавства депутат дійшов висновку, що ця норма не позбавляє міськраду можливості розглядати ПДП під час сесій. Норма була розроблена для оперативності, адже виконкоми засідають частіше. У Луцьку ж виконком, зі слів депутата, неодноразово проігнорував зонінг та генеральний план. Як приклад він навів детальний план території на вулиці Глушець, ПДП на вулиці Наливайка, на вулиці Львівській, де була передбачена індивідуальна житлова забудова, а зводитимуть багатоповерхівку.

До того ж, у наказі Мінрегіонбуду йдеться про те, що розробку містобудівної документації мають право приймати не виконавчі органи місцевих рад, а місцеві ради під час пленарних засідань.

Оскільки скасовувати рішення виконкому не так просто, пропонують підтримати цей проект рішення. Документ не позбавлятиме виконком функції затвердження ПДП, встановлять лише додатковий важіль стримувань та противаг – після того, як детальний план території затверджуватиме виконком, його розглядатимуть під час пленарного засідання міськради.

Голова комісії Андрій Козюра зауважував, що відповідно до закону «Про регулювання містобудівної діяльності» детальні плани території затверджує виконком, а у разі відсутності зонінгу – міськрада. З його слів, детальний план повинен уточнювати зонінг, а не суперечити йому. Якщо ж виконком ухвалює рішення, як суперечить зонінгу, міськрада може його скасувати.

Микита Рабан на це відповів, що наразі процедура скасування рішень виконкому не є робочою.

На те, що низку ПДП виконком затвердив всупереч зонінгу, звернув увагу голова фракції «УКРОП» Ігор Поліщук. Як приклад він навів детальний план території на вулиці Глушець, де зонінг передбачав 4-поверхову забудову, а затвердили зведення десятиповерхівок, за генпланом на ділянці мала розташовуватися дорожня розв’язка, а будують багатоквартирні будинки. Окрім цього, невідомим є статус земельної ділянки, яку надавали УМВС, яке було ліквідоване без право наступництва. Попри такий набір невідповідностей, виконком усе ж затверджував план цієї території.

У підсумку, члени комісії рекомендували підтримати проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ото вже буде! .. Показати IP 26 Грудня 2016 15:12
навели у всьому порядок а тепер ще і будувати будуть! капець.
123 Показати IP 26 Грудня 2016 22:43
Микито, почитай уважно ст.26 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus