USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«У нашій державі є важливіші проблеми, ніж суржик», – комік Назар Пащук

11 Вересня 2019 19:02
Волинський комік Назар Пащук за освітою бухгалтер. Однак ким тільки не доводилося працювати юнаку, аби заробити на хліб: і полуниці у Польщі збирав, і два дні косметикою торгував, і на будівництві працював.

«Ніколи не соромився жодної роботи. Працював і барменом, і журналістом, і продавцем мопедів. Аж поки не усвідомив, що бути коміком – моє покликання».

Без старих жартів не обійтися

Назар Пащук грав у командах «На парапеті», «Лінія відриву», «Замок Любарта». Торік у команди «Замок Любарта» був прощальний концерт. Наразі вона розформована. Зараз Назар виступає у команді «Ні обіцянок, ні пробачень».

«Коли вилетіли з «Ліги сміху», то команда перегоріла. Зрозуміли, що пора створювати щось нове, – каже він. – У команді «Ні обіцянок, ні пробачень» є красива дівчина, яка має колишніх кавалерів – гопника, незайманого ботана, селянина та мажора. Також у красуні є подруга, яка їй заздрить».

Назар каже, що спершу назвали команду «Бивші», але зрозумівши, що почуємо невдоволення від тих людей, які ніколи не називали своїх колишніх «бивші», а такі, як виявилось є, вирішили перейменувати свою команду.

«Назвалися «Ні обіцянок, ні пробачень». Вийшло дотепно, – розповідає він. – Бо через кілька тижнів з’явилися плакати Зеленського з такою ж назвою».



Назар Пащук каже, що на початках гумористи самі писали сценарії для виступів, однак згодом стали запрошувати у допомогу авторів.

«Збиралися з хлопцями у парку і щось вигадували, – каже він. – Звісно, це не дуже у нас виходило, бо писали усього по кілька жартів. Але такі зустрічі дуже зближували усю команду. Коли створилася команда «Замок Любарта», то ми вже серйозно за це взялися. Згодом знайшли авторів, які допомагали писати сценарії. Зараз у нас є також авторські групи: одна з Білорусі, інша – з Сум».

Гумор має бути злободенним

Назар Пащук каже, що це хоч і улюблена робота, але важка, бо часто доводиться шукати підтримки у благодійників та влади.

«Сам не розумію як, але це у мене виходить. Важко було на початку. Ніхто не допомагав. Але виступати все одно хотілося й доводилося. Вкладали усе в команду, у її розвиток, імідж, у прославляння міста. Зараз є багато людей, які нам допомагають. Тепер з цим значно легше», – каже він.

Назар Пащук зізнається: ніколи не думав, що стане гумористом. У дитинстві він взагалі був дуже серйозним.

«Не пам’ятаю себе надто веселим. Навчався на відміно, ходив на танці, співав у хорі, – каже Назар. – Якось у сьомому класі вчителька запропонувала мені взяти участь у шкільному КВН, і я погодився. Тоді ми з командою посіли третє місце. Цікаво, що сценарій писали з методичок та анекдотів, і з дечим я був незгідний. Тому посперечався з учителькою, вона мені сказала: «Якщо такий розумний, то готуй сценарій сам». Дуже засмутився через те третє місце. Бо хотів перше. Тому наступний сценарій готувався за моєї участі, а команда посіла перше місце. Тоді й гумор увійшов у моє життя назавжди».

Назар каже, що жарти потрібні для того, щоб порушувати проблеми соціуму. Гумор має бути завжди актуальний, злободенний, якщо він інакший, то нікому не цікавий. На думку Назара, вдало написані жарти звертають увагу людей на проблеми цілої держави.

Назар переконаний: Одеса – гумористична столиця України.

«Дійсно там багато гумористичних колективів та проектів і навіть фестиваль «Ліга Сміху» відбувається саме там. Так уже склалося, що Львів – культурний центр, а Одеса – гумористичний. Я не знаю, чому. А от Луцьку гумору бракує, – каже він. – Вибачте, але крім команди «Замок Любарта», ніхто ніде не був. Так, були класні команди, але, на жаль, в Україні їх ніхто не знає. А «Замок Любарта» знають, хоч зараз ми не такі популярні. Нас не так часто показують по телевізору».

З 16 років Назар працює ще й ведучим на святах.

«Це професія моєї мами, – каже він. – Коли був малим, то дивився, як вона пізно приходить з роботи, як важко їй і фізично, і морально. Тоді думав, що ніколи не працюватиму в такій сфері. Але доля розпорядилася інакше. Я люблю цю роботу. Хоч вона і виснажлива. Це гарне поєднання: приносить і задоволення, і заробіток. Хороший ведучий непогано заробляє».



Назар розповідає: коли потрібно, то може бути і серйозним.

«Ведучий – це дуже відповідальна робота, – каже він. – Коли працюю три дні поспіль, то майже не витрачаю емоцій. Економлю їх для гостей і не можу розпорошувати на дрібниці. Хочеться віддавати глядачам усе найкраще, а взамін отримувати щирі емоції. Тому за кулісами спершу може скластися враження, що щось не так, аж доки не вийду на сцену. У мене виходить бути і серйозним, і веселим. Я не людина настрою. Це дівчина може сказати, мовляв, щось не буду робити бо немає настрою. А у мене такого не буває. Я не можу собі це дозволити. Доводиться щоразу підлаштовуватися під публіку».

Жарти – як стиль життя

За словами гумориста, тепер жарти для нього – стиль життя. Він каже, що це йому завжди легко давалося. Адже це те, що подобається. Однак іншої думки про професію Назара його дружина Тетяна. Гуморист каже, що дружина інколи жаліється, що всі думають що зі мною дуже весело жити, а насправді інколи не так.

«Жарти – це вже звичка, – каже він. – Жартую в будь-якій компанії, та й жити так легше. Адже гумор це єдина зброя, яка є у нас».

З дружиною Назар познайомився на корпоративі. Тетяна танцювала, а він був ведучим на святі. Уже два роки вони одружені, виховують сина Макара.



«Дуже змінюється життя після народження дитини. Раніше навіть про це не думав. Приємні клопоти», – зізнається Назар.



Суржик у жартах: бути чи не бути

Назар Пащук каже, що суржик у жартах має право на існування.

«Про те, говорять чи не говорять українською, можна сперечатися вічно, – каже гуморист. – Я і моє оточення можемо розмовляти чистою українською мовою. Але у повсякденному житті, як і 99% людей, використовуємо суржик. Переконаний, що навіть ті люди, які постійно пишуть у соцмережах, що слід розмовляти чистою українською, все-таки використовують суржик. Українська мова дуже красива та милозвучна. Мабуть, тому не хочеться жартувати чистою українською. Не хочеться її псувати. Жарти суржиком смішніші. Завжди знайдуться ті, хто звинувачуватиме нас у тому, що використовуємо суржик. Гадаю так: коли немає до чого вчепитися, то вчепляться до мови. Часто можна почути, що людям, які говорять суржиком, бракує начитаності та інтелекту. Але я так не вважаю».

Назар каже, що йому неважливо, якою мовою розмовляють гумористи. Набагато важливіше, які це люди: хороші чи погані.

«Колись дивився передачу Дмитра Гордона, – розповідає він. – Не все, що він говорить, мені подобається, але якраз про мову він сказав дуже влучно: «Давайте спершу зробимо класну економіку, припинимо війну, а тоді поговоримо про мову». Я цю думку поділяю. У нашій державі є набагато важливіші проблеми, ніж суржик».



Про «Квартал» та «Вар’ятів»

Назар Пащук каже, що не слід порівнювати «Вар’ятів» та «Квартал». Адже у «Кварталу» дуже потужна команда. А у «Вар’ятах» маленький колектив, який усім опікується і робить колосальну роботу. «Це – як вдалий бізнес, – каже він. – У «Кварталі» багато людей, сотні авторів. Вони створили справді потужний продукт. А «Вар’яти» – це круте гумористичне шоу. Їхній феномен у тому, що усі жарти пишуть тільки четверо людей. Їм ніхто не допомагає. А «Квартал» давно робить фільми, передачі та інше. У «Вар’ятах» – кілька людей, а у «Кварталі» – сотні. Тому не можна сказити, що хтось крутіший, бо це годі порівняти».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
? Показати IP 11 Вересня 2019 20:20
А це що за перець???
Їван Показати IP 11 Вересня 2019 20:46
Ну, шо тут казати ? Всьо ясно !
Просто Показати IP 13 Вересня 2019 12:00
Не підбирайте жарти самі! На цьому ви й горите. Найдіть свій стиль, бо поки з 10 ви 2-3бали, але є потенціал!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus