USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У волинських вишах очікують реформи вищої освіти

24 Травня 2014 10:00
Реформу освіти прогнозують найближчим часом. Експерти кажуть - вона дозволить підняти рівень освіченості на значно новий, якісніший рівень, студенти отримають більше впливу на навчальний процес, а виші – автономію.

Зустрічі голови парламентського комітету з питань освіти та науки Верховної Ради України Лілії Гриневич зі студентами та громадськими діячами Волині відбулася вчора, 23-го травня в СНУ імені Лесі Українки.

Нагадаємо, що Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №1187-2 «Про вищу освіту». Його підтримали 230 народних депутатів. Не голосували за реформи фракція комуністів, а від регіоналів був лиш один голос. Законопроект підтримав комітет ВР України з питань освіти та науки до другого читання. Експерти прогнозують його підписання уже після президентських виборів.

«Загалом, законопроект розширює права студентів, вищих навчальних закладів і покладає на них більше відповідальності. Зміни пропонують надати автономію вишам: це самостійність і незалежність університетів з організації наукових досліджень, навчально-виховного процесу, внутрішнього управління, зокрема і фінансами. Також створюються умови для спонсорства, аби можна було підтримувати наукові дослідження за рахунок грантів», - пояснює голова парламентського комітету з питань освіти та науки ВР України Лілія Гриневич.

Зміни передбачають зменшення максимального навантаження для викладачів: з 900 годин до 600 годин, що дозволить продуктивніше зайнятися науковою діяльністю.

Зі слів Лілії Гриневич, Міносвіти позбавлять права ліцензувати та акредитувати ВНЗ, розробляти держстандарти освіти для університетів.

Розробленим документом «Про вищу освіту», змінюється освітянський вишкіл. Замість «неповна», «базова», «повна вища» освіта буде трирівневий ступінь: бакалавр, магістр та доктор філософії, що усуває штучне розмежування функцій вищої освіти на освітню і професійну.

Короткостроковою освітою буде молодший спеціаліст, найвищим ступенем - доктор наук.

Також студенти зможуть формувати кількість держзамовлень для ВУЗів України, впливати на викладачів, які будуть боротися за своїх учнів, аби не втратити роботи й реформою передбачено механізм для боротьби з плагіатом.

Лілія Гриневич зазначила, що в профільний комітет надійшло 900 поправок від народних депутатів та понад 5 тисяч пропозицій від вишів, які вивчала робоча група.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 24 Травня 2014 10:08
Ці фото вже були кілька днів тому. А приписали до вчорашньоі подіі.
Фото до Анонім Показати IP 24 Травня 2014 10:43
Ми тобі хіба що наснились)))
волинь Показати IP 24 Травня 2014 20:12
гнати карпюка
Анонім до волинь Показати IP 25 Травня 2014 11:14
Чому?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus