USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

«Україна веде себе як якийсь нікчемний задвірок». Політик на Волині – про війну за мізки, столітню революцію та Бандеру

10 Серпня 2021 16:51
Національна революція в Україні триває, і вона триватиме до тих пір, поки парламент дійсно не стане українським.

Про це розповів на гутірковій сцені «Бандерштату» учасник російсько-української війни родом з історичної Волині (з Дубенського району на Рівненщині), політик Юрій Сиротюк, який разом із засновником видавництва «Наш Формат» Владиславом Кириченком презентував гостям фестивалю книгу Степана Бандери «Перспективи Української Революції».

Нагадаємо, біля Луцька відбувся фестиваль українського духу «Бандерштат». Фестиваль стартував у п’ятницю, 6 серпня, і тривав три дні на території Рованців, поблизу центрального парку Луцька.

Читати ще: Зірваний голос Хливнюка та слем під «Паті на «Бандерштаті»: яким був другий день фесту під Луцьком

Громадський діяч, меценат, засновник видавництва «Наш Формат» Владислав Кириченко розповів, що вони разом із Юрієм Сиротюком змогли реалізувати спільний проєкт, незважаючи на діаметрально протилежні погляди на сучасну українську політику.

«Усі знають, що я недолюблюю деякі політичні партії, але я переконаний, що вони мають бути в парламенті. У парламенті мають бути українські ліберали, українські, даруй Боже, трансвестити, українські радикали, українські маргінали, українські дегенерати, українські консерватори, українські центристи – парламент має бути українським, влада має бути українською в цій державі. А деякі персонажі, які зараз сидять у парламенті, мають бути в тюрмі за антиукраїнську діяльність… Ми з Юрком обоє вважаємо, що ми центристи, але я вважаю, що Юрко – революційний радикал. Ілюстрація: в нас є клуб «Наш Формат» у Києві і близько 10 років там збираються різні люди, які чомусь одне одного не люблять. Там збираються і прихильники Петра Олексійовича, і адепти «Свободи», до революції там бував Корчинський і демонстрував свої книжки, але після революції я сказав, що Дмитра Олександровича не буде в нашому клубі, тому що він особисто нам, я вважаю, трохи нагадив під час революції», – зазначив він.
У 2015 році в клубі обговорювали земельне питання, Юрій Сиротюк та Владислав Кириченко дискутували, а коли вийшли на перекур, Юрій сказав: «Кириченко, ми скоро прийдемо до влади, скоро вибори, і ми тебе розстріляємо одним із перших за те, що ти так ненавидиш українців і хочеш продати українську землю, але потім посмертно тебе реабілітуємо за те, що ти створив «Наш Формат».

Директор недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень», учасник російсько-української війни Юрій Сиротюк розказав, що, на його думку, в них із Владом – один погляд на те, що все має бути Україна.

«Україна, як країна, що міститься в центральній частині Євразії, має бути одним із майбутніх світових, якщо не геополітичних, то регіональних, лідерів. Інакше – нікого не буде. Найбільша європейська країна не може бути малою, – сказав Юрій. – Нині велика Україна постійно веде себе як якийсь нікчемний задвірок, як бідні родичі, хоча навіть якщо на карту глянути, то ми не можемо бути маленькими».

Читати ще: «Українська міфологія варта того, щоб про неї писали», – дитяча письменниця Анна Багряна на «Бандерштаті»

Як поділився, видати книгу Бандери – це його дитяча мрія. Ще один проєкт Юрія Сиротюка – «Бандерівські читання» в Києві.

«Я з часів революції намагаюся пояснити людям, що таке націоналізм, що таке революція. От Влад і багато хто в Україні вважають, що революція – це все спалити і знищити, це бунт п’яної матросні, захопити якийсь будинок, спалити там усе, всіх повісити. А я вважаю, що революція – це зміни в головах людей на користь більшості людей, це якісь формаційні зміни. Нинішні революціонери повинні починати з читання книжок, тому всім, хто вважає себе революціонером, я бажаю побільше читати розумних книжок і взагалі не дивитися телевізор. Війна, яка триває в Україні, – це війна за мізки, це світоглядна війна. І книжковий фронт – не менш важливий».
За словами Юрія, Бандера зараз напрочуд актуальний, адже ми живемо в той самий час, у тих самих історичних обставинах. І Степан Бандера – найкращий практик і теоретик української революції ХХ століття. Він, наприклад, передбачив українсько-російську війну, її гібридний характер. Окрім того, Бандера та його соратники були глибоко інтелектуальними людьми.

«Ми живемо в умовах незавершеної столітньої національної революції. Жодна європейська країна не постала інакше як в результаті національних революцій і національно-визвольних воєн. Європа – континент національних держав. Націоналізм – це породження європейської думки, і націоналізм породив формат усіх європейських держав. Їх усіх створили націоналісти… Європейські класичні революції розпочалися з Французької революції, хоча перша, забута, починалася в Україні – Коліївщина, гаслом якої було «Україна – без холопа, без пана»… Тому я вважаю, що ми живемо в умовах незавершеної столітньої національної революції. Вона розпочалася в Україні дуже пізно – в 1917 році, була перервана російською окупацією у 1921 році, спробувала відновитися під час Другої світової війни бандерівцями через створення української держави, відновилася в 1989 році і зазнала невдачі, друга хвиля була у 2004 році й зазнала невдачі, а третя хвиля революції була у 2014 році, вона теж зазнала невдачі з різних мотивів. Революція Гідності, я мав честь бути причетним до її назви, перетворилася в контрреволюцію негідників. І точно все це не закінчилося. І хочемо ми цього чи ні, поки ми не здійснимо класичний український проєкт, як Влад каже, і в парламенті не будуть сидіти хороші українці і українці-негідники, тобто це буде український парламент, до того часу наша революція триватиме, поки українці не стануть панами на своїй землі».
Як наголосив Юрій Сиротюк, попри те, що мало хто читав праці Степана Бандери, про нього дискутують усі, всі мають свою думку про цю історичну постать.

«Бандера не писав книжки, він не хотів нікому подобатися, але був готовий за кожне своє слово відповісти життям, і від кожного окупаційного режиму отримав присуд смерті… У нашій книзі немає епітетів, тут – тільки іменник і дієслово. Тому важливо прочитати цю книжку, адже вона візіонерська, а в Україні всі спорять про Бандеру, не читаючи. Тому дякую «Нашому Формату», що ми будемо, прочитавши Бандеру, дискутувати в Україні, а потім Влад продасть права на книгу в Ізраїль чи Польщу, і вони, прочитавши Бандеру, приїдуть дискутувати, а не ображати наших героїв. Є одна проста річ, яку ми маємо засвоїти, – ми нікому не маємо давати права ображати наших мертвих».
Владислав Кириченко додав, що, на жаль, наукових статей, зокрема на історичну тематику, опублікованих українцями англійською мовою, немає. Тому іноземці дивляться на Бандеру та Шухевича не через українську призму, а через, наприклад, польську.

«У нас поки немає людей, які можуть транслювати український погляд в інтелектуальний простір світової історії», – акцентував він.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Дід Панас Показати IP 10 Серпня 2021 17:15
Холодильник все одно переможе, одним націоналізмом не наїсишся, і у слабких держав немає можливості бути незалежними, крапка
Степан (Крымчанин) Показати IP 10 Серпня 2021 17:23
Пока на Украине существует национализм как идеологема внутренней и внешней политики развитие невозможно и государство обречено на деградацию.
Тітка до Степан (Крымчанин) Показати IP 10 Серпня 2021 19:17
Стяпан,ти ж угрофін і в націоналізмі ти,як баран в Біблії!!! НАЦІОНАЛІЗМ_ ЦЕ ЛЮБОВ ДО НАЦІЇ!!! ЯКА ПЕРЕТВОРЮЄТЬСЯ В ПАТРІОТИЗМ І,ЯКЩО ПОТРІБНО ТО І ДО САМОПОЖЕРТВИ!!! Твій Путін колись навіть себе назвав націоналістом,напевно розумні люди втлумачили йомуВчи і вчись!!!
Лучанин до Степан (Крымчанин) Показати IP 10 Серпня 2021 19:26
Смішно, але деградований тут ти.
Активіст Показати IP 10 Серпня 2021 18:43
Цікаво, вони хоч вірять в те, про що говорять?
Сині Шаровари Показати IP 10 Серпня 2021 18:48
епічний довбойоб...
Червоні панталони до Сині Шаровари Показати IP 10 Серпня 2021 19:31
Ти про себе?
Точно Показати IP 10 Серпня 2021 18:57
Іолоп бандерівський.
українець Показати IP 10 Серпня 2021 19:10
Мудро! Хлопаки задумали і працюють над тим,чим ми українці повинні жити хоча-би років з двадцять.Ні президенти,ні парламенти,ні кабміни,тай вся місцева влада були і є неукраїнськими.Але,щоб здійснити їхній задум,потрібно застосувати більшовицьку практику,(ні не розстрілювати,не вішати і не відправляти в заслання),а в кожному селі створити осередки (більшовики після війни постворювали сільради),щоб доводити людям ХТО є ХТО і,як вони дбають про добробут українців.Але це_титанічна праця,яка можлива лише із патріотами,які готові заради майбутнього жертвувати своїм здоров"ям,а можливо і життям. А таких патріотів на превеликий жаль_одиниці.Але зупинятись_це підписати собі вирок в рутину.Тільки вперед.До повної перемоги.Молодці хлопці.Ви істинні українці.
Правда Показати IP 10 Серпня 2021 19:24
Проблема не в націоналізмі, як такому, а в тому, що націоналізм використовується як спосіб замилювання очей від реальних проблем. Ніхто не проти, коли ти патріот, дбаєш про сім'ю, родину, оточуючих і живеш як щирий і прекрасний житель України. А коли ти, бидло, ходиш, і кричиш "Москаляку на гілляку" і нічого не робиш, поки тебе носом не ткнеш, нічого не добився і вмієш тільки скиглити, то націоналізм і патріотизм не для тебе. Не варто прикриватись цими поняттями. Революція спочатку має відбутись у голові, а потім вже і в реальності. По іншому - ніяк.
Небайдужий Показати IP 10 Серпня 2021 19:28
У кацапоїдних тролів знатно підгорає. І це добре
Анонім Показати IP 10 Серпня 2021 19:36
нарешті хтось озвучив національну ідею
Небайдужому Показати IP 10 Серпня 2021 20:46
Нюхав під хвостом, зомбований?
Я Показати IP 10 Серпня 2021 21:01
чергове ляля для свідомих дурнів. а тим часом земля тютю.. так як і промисловість..
Док Показати IP 10 Серпня 2021 22:17
Дайте ему селёдки.
Громадянин Показати IP 10 Серпня 2021 22:32
Питання є ! Націоналізм то чи ні і яка та національна ідея ! А ви порахуйте кількість крісел у ВРУ, КМУ та й в ОП, на яких протирають штани, м'ягко кажучи, народу богообраного і стане все зрозуміло з ідеологічним спрямуванням !
Народна прокуратура Показати IP 10 Серпня 2021 22:47
"Революція – це зміни в головах людей.." Ні, це не революція, це - еволюція, нормальний розвиток подій, але ц наших людей з еволюцією якось туго, думають, що постійні бунти і руйнування покращать ситуацію. Потрібно довго і тяжко працювати саме над еволюційним шляхом розвитку, тоді щось може і вийде
моя думка Показати IP 11 Серпня 2021 09:34
не путайте патріотизм з націоналізмом. перший це любов до країни її людей , а другий це нетерпимість до інших національностей. і нам таке не підходить бо наша країна велика і на її теренах живуть багато національностей так шо ......
Народна прокуратура Показати IP 11 Серпня 2021 12:30
На думку кацапів, в Україні апріорі не може бути патріотизму. Всі, хто любить Україну - націоналісти. Вони навіть Петлюру з Грушевським, які діяли у 1917-198 роках, називають націоналістами, хоча ідеологія українського націоналізму була розроблена в кінці двадцятих-на початку тридцятих років минулого століття

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus