USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Українська міфологія варта того, щоб про неї писали», – дитяча письменниця Анна Багряна на «Бандерштаті»

10 Серпня 2021 08:00
Дитяча письменниця Анна Багряна презентувала на літературній сцені «Бандерштату» свою першу книгу в жанрі сучасного українського підліткового фентезі «Вітрова гора».

Нагадаємо, біля Луцька відбувся фестиваль українського духу «Бандерштат». Фестиваль стартував у п’ятницю, 6 серпня, і тривав три дні на території Рованців, поблизу центрального парку Луцька.

Читати ще: Зірваний голос Хливнюка та слем під «Паті на «Бандерштаті»: яким був другий день фесту під Луцьком

Як розповіла Анна Багряна, «Вітрова гора» – це її перша спроба як авторки у жанрі фентезі.

«Я вирішила спробувати себе в жанрі фентезі, саме українського фентезі, тому що мені хотілося показати, що в нас, у нашій міфології, теж є цікаві персонажі, варті того, щоб про них написати і нагадати, в тому числі молодим читачам. Було дуже багато передумов написання цього твору. Я дуже люблю мандрувати, влітку живу в Україні (решту часу авторка мешкає у столиці Болгарії Софії, – ВН) і цей час стараюся на максимум використати для подорожей, зустрічей із читачами – це різні фестивалі, творчі зустрічі і так далі. У мене є улюблені місця в Україні. Я сама з Київщини, з Фастівського району. Тут (у книзі, – ВН) я описую мої улюблені місця: Обухівщину, Трипілля, Витачів і Халеп’я. Раджу туди обов’язково поїхати. Там з вами відбудуться дива, які відбулися зі мною протягом написання цього твору і які продовжують відбуватися зараз. Я думаю, що ті стихії природи, які я накликала у свій твір, далі супроводжуватимуть мій текст, хоч він і продовжує жити окремим життям як книжка», – сказала авторка.
На її думку, українська міфологія варта того, щоб про неї писали, щоб її використовували у своїх творах письменники. Вона наголосила, що сама вірить у те, що ми можемо домовитися з вітром, вогнем чи іншими стихіями та досягти гармонії.

«Ми маємо свою давню культуру, своїх міфологічних персонажів… Фентезі – той жанр, де автор може максимально включати свої фантазії, і йому за це нічого не буде, адже це не історичний роман. На жаль, тут, у мене, присутнє не лише фентезі, а й епізоди, пов’язані з трагічними сторінками історії України – колективізацією, наприклад».

Читати ще: Лідер «От Вінта!» – про історичні постаті, наповнені життям і сексом, та драйвових учителів

Анна Багряна поділилася, що в її планах – продовжувати писати про слов'янську міфологію, зокрема про інші, крім вітру, стихії. Вона вже написала свій другий роман у жанрі фентезі й подала його на конкурс «Коронація слова».

«Я надихаюся. Поки я в Україні, то не маю часу писати. Тільки постійно катаюся по різних фестивалях, але надихаюся. Поки мандрую, збираю матеріал для наступних творів. Уже маю кілька ідей», – сказала вона.
Ідеальна атмосфера для написання творів, за словами Анни Багряної, – вдома перед комп’ютером, аби ніхто не заважав.

«Я займаюся перекладами і на творчість мені потрібно в самої себе красти час або вставати дуже рано. Ритуалів у мене немає, але є забобон – перед тим, як почати писати, я створюю файл у папці. Дуже важливо, як цей файл назву. Це має бути послання самій собі – що я хочу від цього твору. Можливо, якась молитва чи благословення. Я в це вірю. Звісно, потім я змінюю назву. І коли пишу, то п’ю багато зеленого чаю, він мені допомагає, стимулює роботу мозку. Бажано не змінювати теж місце».

Як відзначила письменниця, писати для дітей – дуже відповідальна справа. Тому один із перших читачів її книги – 15-річна племінниця.
«Ми пишемо зі свого дитячого чи підліткового досвіду. А діти зараз інші, вони енергійніші, більше знають, ніж ми в їхньому віці. Знаю, що діти не люблять довгих описів, їм потрібна дія, потрібен гострий сюжет, треба, аби цей сюжет, герої були максимально зрозумілі їм».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus