USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Українсько-польський діалог мовою мистецтва: виставка сакрального живопису у Луцьку

18 Листопада 2017 17:47
Сучасні ікони і вдумливі мистецькі інтерпретації Старозавітної мудрості – загалом 50 творів, створених цьогоріч у волинському селі Замлиння, – розпочали свою мандрівку містами Пограниччя. Після першої презентації по завершенню VIIМіжнародного пленеру іконопису та сакрального мистецтва у Замлинні , насолодитися святом духовності і краси тепер мають змогу і лучани, гості нашого міста. Урочисте відкриття експозиції спільною молитвою представників духовенства, організаторів, художників, шанувальників сакрального мистецтва відбулося 17 листопада у Галереї мистецтв Національної спілки художників України.



Конструктивну і надихаючу практику іконописних пленерів за участю художників різних поколінь, країн та християнських традицій започаткували її незмінні організатори: Генеральне консульство РП у Луцьку, Волинська організація НСХУ, Інтеграційний центр у Замлинні, Львівська національна академія мистецтв, кафедра україністики Варшавського університету, а також кола іконописців Польщі. Це духовно-мистецьке спілкування культурних кіл, інституцій країн-сусідів триває вже сьомий рік і приносить цінні плоди налагодження українсько-польського діалогу у наш непростий час.



Кшиштоф Савіцкі, консул Генерального консульства РП у Луцьку, відверто розповів про власну мотивацію участі у цьому проекті: «Самі мусите собі поставити питання і шукати відповіді: чи це потрібно, чи не потрібно? Якщо є хоч трошки людей, яким мистецтво потрібне, то це означає, що варто це робити – помагати людям в часи тотального кічу, тотального несмаку і естетичної бідноти, попси… Тому ми будемо і надалі з Володимиром Марчуком то робити, навіть якщо на виставку прийде лише п’ять людей». Він також згадав одне запитання, яке прозвучала стосовно іконописного пленеру від однієї української журналістки: чи сприяє він українсько-польському діалогу? Відповідь, на його думку, очевидна.



«Двері Інтеграційного центру «Карітас» у Замлинні завжди відкриті і для художників, і для всіх охочих», – директор центру, отець Ян Бурас також пожартував про відкритий холодильник і власне серце. Та саме цій людині належить безцінна заслуга створення у звичайному волинському селі, далекому від гучних мистецьких центрів, осередку толерантності, затишку і натхнення. Маленьке провінційне Замлиння, про яке, можливо, не знає навіть дехто з волинян, вже «прозвучало» на міжнародних імпрезах найвищого рівня, про різносторонню діяльність центру дізналися президенти України та Польщі. Інтеграційний центр «Карітас» приймав високих гостей з Риму і далекої Австралії.



Художники, які приїжджають сюди у липні на 2-тижневий пленер, знаходять тут комфортну домівку, обладнані студії з усіма необхідними для творчості матеріалами та щиру увагу перших глядачів – мешканців села. Неповторна краса волинського Полісся тут стає одним із «учасників» мистецької комунікації. Свій захват цією особливою атмосферою відобразив у серії світлин відомий луцький фотохудожник Віктор Чухрай, який побував у Замлинні у час роботи пленеру. Ця серія теж представлена у експозиції пленеру. У його розумінні, невтомна праця Яна Бураса робить його правдивим героєм нашого часу.



Особливістю VIIМіжнародного пленеру стала участь найбільш численної групи студентів Львівської національної академії мистецтв. Їхній погляд на пленер, свіжий погляд, є неймовірно важливим для організаторів.



Тема, запропонована для мистецьких практик, стосувалася Cтарозавітних мотивів – «П’ятикнижжя в іконі».Вона сягає своїм корінням ранньохристиянського мистецтва, що бере початок від катакомбного живопису. До видання Міланського едикту у 313 році у передачі догматичного змісту релігійний живопис зводився до універсальних обов’язкових символів, наприклад, павича, голуба, риби. Періоди середньовіччя, ранньомодерна епоха, часи Ренесансу, бароко вносили свої сенси і техніки у інтерпретації біблійних мотивів. «В учасників пленеру була унікальна можливість заглибитись у безкраї іконографічної спадщини П’ятикнижжя, щоб передати її красу і сучасну – завжди вільну – творчу нарацію», – зазначили натхненники пленеру.



Голова волинського осередку НСХУ Володимир Марчук презентував гостям імпрези каталог VIIМіжнародного пленеру іконопису та сакрального пленеру іконопису. Він містить повний перелік учасників і створених робіт, а також фаховий коментар доктора філософії, доктора мистецтвознавства, доктора богословських наук Дмитра Степовика. Каталог також супроводжує перекидний календар на 2018 рік із зображеннями створених під час пленеру робіт.



Цьогорічний вернісаж у Замлинні став уже 60-ою виставкою робіт, створених під час пленерів, починаючи із 2011 року. Більше 30 міст України та Польщі приймали у своїх музеях і галереях ці неперевершені експозиції. Тепер і лучани мають можливість побачити новостворені ікони і твори сакрального мистецтва. На виставку вже очікують у двох галереях Рівного. Запрошуємо лучан, гостей нашого міста завітати на виставку VIIМіжнародного пленеру іконопису і сакрального мистецтва на Волині до Великої зали Галереї мистецтв ВО НСХУ на вул. Лесі Українки 24а. Вона відкрита з середи по неділю, вхід шанувальникам мистецтва вільний. Виставка триватиме ще протягом місяця.

Анастасія Загурська.Створення світу
Наталія Кушнірук. Ковчег
Артем Копайгоренко.Сон Якова
Христина Гец. Каїн вбиває Авеля
Марія Януш.Старозавітна Трійця


Еувгеніуш Мольскі.Створення ангелів


Про подію на сайті Галереї мистецтв.

Дякуємо за надані світлини Вікторові Чухраю.

Автор: Маша ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 18 Листопада 2017 19:44
Во де людям нема чим зайнятись,скільки рук,скільки робочої сили,плуга в зуби і орати,на будівництво...ні,вони твОрять,чи творЯть.
лучанин Показати IP 18 Листопада 2017 20:21
Супер! Дякуємо
аноніму Показати IP 18 Листопада 2017 20:24
Що москаль, жаба душить?
Лідія Показати IP 18 Листопада 2017 20:48
Які прекрасні картини! Будьте благословенні за свою працю, шановні митці і ті, хто робить такий дарунок нащадкам.
Художник Показати IP 19 Листопада 2017 11:53
Кому орати а кому й картини писати!!!
Марія Януш Показати IP 19 Листопада 2017 19:26
о, це згадати так чудово було....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus