USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Уряд призначив мовного омбудсмена

8 Липня 2020 16:43
Кабінет міністрів України на засіданні в середу, 8 липня, призначив Тараса Кременя на посаду уповноваженого із захисту державної мови.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України, передає Громадське.

Зазначається, що кандидатуру Кременя подала на розгляд уряду омбудсменка Людмила Денісова. Це сталося ще у вересні 2019 року. Однак пізніше Кабмін затвердив на цій посаді Тетяну Монахову: її кандидатуру висувало тоді ще Міністерство культури, молоді та спорту.

Монахова подала у відставку у квітні 2020 року, заявивши, що за пів року її перебування на посаді так і не було створено Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови, що унеможливлює її роботу.

25 червня Кабінет Міністрів України на своєму засіданні прийняв постанову про створення Секретаріату як юридичної особи публічного права, таким чином уможлививши його фінансування.

Окрім Кременя, на посаду мовного омбудсмена претендувало ще двоє кандидатів: Світлана Бронікова і Святослав Літинський.

Тарас Кремінь народився 10 червня 1978 року в Миколаївській області. За фахом — вчитель української мови та літератури, англійської мови і зарубіжної літератури. Навчався в аспірантурі й докторантурі. Кандидат філологічних наук, доцент. Син українського поета, лауреата Шевченківської премії Дмитра Кременя.

Був депутатом Миколаївської облради, працював у профільній комісії з питань освіти і науки. В 2014 році очолив Миколаївську облраду. З 2014 по 2019 — народний депутат України, очолював підкомітет із питань середньої і загальної освіти.

Тарас Кремінь — один із співавторів закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». За своєї каденції у попередній Раді він головував у підкомітеті з освіти Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти. Кремінь є членом Національної спілки журналістів України, Національної спілки краєзнавців України, наглядової ради Київського університету імені Бориса Грінченка, Національного авіаційного університету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Богдан Сташинський Показати IP 8 Липня 2020 18:15
Кому він потрібен???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus